Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Escòcia

El país

De 'Braveheart' al present

La cultura celta



dimarts, 23 de setembre de 2003
Barcelona celebra aquests dies les festes de la Mercè, que van començar el 19 de setembre i que s'acabaran el 24, dia de la patrona de la ciutat. En aquestes festes hi ha hagut tot d'actes dedicats a Escòcia, un país del nord d'Europa, lligat al Regne Unit, que és dipositari d'una cultura, una història i una llengua que són la base de la seva identitat nacional.

En efecte, amb el lema 'Escòcia amb Catalunya', uns quants espais de la ciutat han servit per fer conèixer la cultura, la música, l'art i la gastronomia escoceses. Desfilades de gaiters, exposicions d'arquitectura, tastets de productes culinaris típics..., to plegat ha ajudat a saber unes quantes coses d'un país que, fa pocs anys, va millorar la seva autonomia política.

'Escòcia amb Catalunya' forma part de 'La festa de la tradició', un conjunt d’activitats que, com bé indica el nom, reivindiquen les tradicions pròpies, però lligant-les amb les de les altres cultures d'Europa i del món. D'aquesta manera, celebracions típiques com el ball de bastons, les desfilades de gegants, els correfocs..., es complementen amb 'cavalcades mediterrànies' i tot d'exposicions i actes propis de cultures més o menys llunyanes, com l'escocesa.

El país


+ Escòcia és plena de magnífics castells.
Tot i ésser un país relativament petit, amb poc més de cinc milions d'habitants, Escòcia presenta una gran diversitat. Les terres del nord-oest (Highlands) són plenes de muntanyes abruptes, llacs d'origen glacial i pobles arran de mar, mentre que el nord-est, amb centre a Aberdeen, és ple de magnífics castells i boscos immensos, i hi abunden les destil·leries del whisky típic del país. El sud és més poblat, amb grans ciutats com Glasgow i Edimburg, la capital, que té un dels nuclis antics més bells d'Europa i que és un important centre cultural, ple d'estudiants. A Edimburg, s'hi fa, a l'estiu, un famós Festival Internacional, que ofereix una gran varietat d'espectacles: teatre, dansa, música, cinema, literatura, exposicions d’art... Però Escòcia és encara molt més que tot això. Vegeu, si no, la pàgina oficial de l'oficina nacional de turisme, que es pot consultar en català.

De 'Braveheart' al present


+ Mel Gibson en el paper de William Wallace a 'Braveheart'.
El 1995 es va estrenar a tot el món el film 'Braveheart', una epopeia de la darreria del segle XIII, inspirada en l'aferrissada lluita dels escocesos per la independència política contra les reiterades escomeses invasores de les tropes angleses. El film, centrat en la figura de l'heroi popular William Wallace, va atiar el debat sobre la conveniència de reactivar i ampliar l'autogovern dels escocesos. Escòcia havia estat independent des de la primeria del segle XIV fins el 1707 (quan se segellà la unió entre escocesos i anglesos, que donà lloc al Regne Unit), però des d'aleshores únicament tenia una autonomia política molt migrada. Això va fer un tomb el 1997, quan, en un referèndum convocat pel govern britànic, els escocesos van optar per unes cotes d'autogovern més elevades, que no han pas apaivagat el sentiment independentista d'un sector de la població.

La cultura celta


+ Mapa que mostra l'extensió del gaèlic abans i ara.
Escòcia és un país amarat de l'antiga i rica cultura celta. Els celtes eren un poble indoeuropeu originari del centre d'Europa que es va estendre per una bona part d'Europa, com testimonia prou la toponímia: des de Galícia a Galàcia (a la península anatòlica), passant per la Gàl·lia. Aquest poble s'organitzava a tres nivells: el rei, l'aristocràcia i els camperols lliures, però també hi tenien un paper molt important els druides, que hi exercien funcions màgiques i religioses. Ara, la cultura celta, llengua inclosa, no solament sobreviu a Escòcia, sinó també a Gal·les, a Irlanda i a la Bretanya, i va perdurar fins fa relativament poc a Cornualla i a l'illa de Man. La llengua pròpia d'Escòcia, el gaèlic, encara es parla a la franja costanera occidental i, majoritàriament, a les illes Hèbrides.

MATERIALS

  • Escòcia en català
    Format:Web
    Web oficial de l'oficina nacional de turisme d'Escòcia, amb tot d'informació sobre aquest país. Conté un espai que permet d'assabentar-se dels costums, les formes de vida i el paisatge de cadascuna de les regions escoceses. Consultable en català.
  • El gaèlic
    Format:Web
    Documentada pàgina sobre el gaèlic, sobretot el que es parla a Escòcia. Informa de la història i la gramàtica d'aquesta llengua d'origen celta.
  • Breu història d'Escòcia
    Format:Web
    Síntesi de la història, l'economia i la cultura escoceses.
  • Autènticament escocès
    Format:Web
    Pàgina que permet de descobrir alguns dels elements històrics i culturals típics d'Escòcia.
  • Escòcia a fons
    Format:Web
    Espai de la BBC dedicat a Escòcia. Conté informació vària: esports, història, música, natura, actualitat...
  • Landforms: els arquitectes d'Escòcia
    Format:Web
    Exposició centrada en les construccions d'Edimburg i Glasgow, com també en l'obra dels arquitectes escocesos a tot el món. Organitzat per l'Institut de Cultura de Barcelona, és un dels actes de programa 'Escòcia amb Catalunya' emmarcat en les festes de la Mercè. Fins el 19 d'octubre.
  • Govern d'Escòcia
    Format:Web
    Pàgina oficial del govern autònom d'Escòcia.

QUE HO SABIES?

  • A Escòcia hi ha set-centes noranta illes, però únicament cent trenta són habitades.
  • La fama de molts escocesos ha ultrapassat les fronteres del propi país, encara que sovint passin simplement per britànics. Heus-ne ací uns quants: Alexander Fleming, descobridor de la penicil·lina; David Livingstone, intrèpid explorador de l'Àfrica; Alexander Graham Bell, inventor del telèfon; David Hume, màxim representant de la doctrina filosòfica dita empirisme; Adam Smith, un dels economistes més influents dels darrers dos segles.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El llac Ness és el més aigualós d'Escòcia. Que la saps, la llegenda del monstre que hi habita?
Quants escocesos diries que parlen habitualment el gaèlic? Esbrina-ho.
Saps de què ve la faldilla escocesa? Aquesta pàgina ho explica.
Aprofundeix en el paisatge i en els costums de les regions escoceses.
I també...
  • Informa't de la història d'Escòcia, que trobaràs explicada en aquest document.
  • La gaita és un instrument ben típic de les terres escoceses, com podràs comprovar amb un clic.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua