Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Temps de bolets

Els més apreciats

Bolets verinosos i mortals

El bon boletaire



dijous, 18 de setembre de 2003
En alguns boscos del nostre país, hi solen abundar bolets comestibles i molt preats. A la darreria d'estiu i durant la tardor riuades de gent, delerosa de trobar-ne, tant si en sap com si no, es fiquen per les boscúries a buscar, cercar, collir, 'caçar' o agafar bolets, tots verbs que designen una activitat que ha esdevingut gairebé un esport nacional.

De bolets (que són els aparells esporífers de fongs diversos), no sempre se'n fan. Perquè se'n facin es requereixen certes condicions meteorològiques que, és clar, varien d'un any per altre.

A fi que la temporada de bolets sigui bona cal que plogui unes quantes setmanes abans. Els bolets volen, primer de tot, humitat. Però, amb això, no n'hi ha pas prou. Passades les pluges, ha de fer uns quants dies de bo, amb sol i gens de vent.

Donades aquestes condicions, la collita és gairebé segura, i és llavors que la paciència i la traça dels boletaires es posa a prova. I de traça, qui en té més, generalment, són els pagesos. El coneixement que tenen del bosc, heretat de generació en generació, en fa uns boletaires de primera. N'hi ha que fins i tot saben l'arbre i el racó exacte on cada any surten els millors bolets.
  • + Secció de Nosaltres.Com: Bolets

Els més apreciats


+ L'ou de reig és un dels bolets més saborosos del país.
De bolets, se'n poden trobar tot l'any; ara, quan n'hi ha més és a la tardor, i de moltes menes. Els experts diuen que a casa nostra hi ha més de mil cinc-centes espècies diferents de bolets, però el més popular, si més no al Principat, és el rovelló, també anomenat esclata-sang i vinader. Tot i amb això, el més saborós és, segurament, l'ou de reig, dit també monjola i oriol. Aquest bolet exquisit és més escàs que no el rovelló, i molt senzill de preparar; fins i tot es pot menjar cru. En tot cas, les cistelles dels boletaires també s'omplen de ceps, llenegues (o mocoses) blanques i negres, rossinyols, fredolics, cama-grocs..., tots ben gustosos, tant si es mengen sols com si acompanyen un bon guisat, una truita o un brou.

Bolets verinosos i mortals


+ L''Amanita muscaria' és un bolet de gran bellesa, però, alhora, tòxic.
Com ja deveu saber, no tots els bolets són comestibles, sia perquè tenen mal gust, sia perquè contenen metzines, que en alguns casos poden ésser mortals. D'aquests darrers, podríem esmentar-ne el cortinari metzinós, de barret convex viscós o sec i color ataronjat, i la farinera borda, de capell verdós i cama clara, coneguda també pel nom llatí d''Amanita phalloides'. De metzinosos, que consumits en grans quantitats podrien acabar causant la mort, el més identificable és el reig bord o 'Amanita muscaria', de gran bellesa pel color vermell intens i els flocs blancs del barret, però, alhora, tòxic i de propietats al·lucinògenes.

El bon boletaire


+ El bon boletaire ha d'abstenir-se de danyar l'entorn natural.
Aquests darrers anys l'afecció als bolets no ha parat de créixer. Els nostres boscos són envaïts per una gentada que, en alguns casos, respecta poc el medi. No és, doncs, sobrer, de parar esment a les reiterades recomanacions que es fan cada any. El bon boletaire ha de tenir en compte quatre normes, d'una altra banda ben senzilles. De primer, ha d'abstenir-se de danyar l'entorn natural: no fer foc, no entrar amb vehicles als boscos, no fer malbé la vegetació, ni tampoc escarbotar la terra. Tampoc no ha d'aixafar ni agafar els bolets que no coneix, tant per no afectar l'equilibri de l'ecosistema com per evitar possibles enverinaments. Finalment, cal que vagi equipat amb un ganivet per a tallar el bolet i un bon cistell, que deixa caure a terra les espores, cosa que assegura la supervivència de les espècies recol·lectades.

MATERIALS

  • Guia dels bolets dels Països Catalans
    Format:Llibre
    Completa i didàctica guia dels bolets que es fan al país. Permet de conèixer els noms popular i científic, l'hàbitat i l'època d'aparició de cadascuna de les espècies descrites.
    Editorial Pòrtic
  • La millor cuina dels bolets
    Format:Llibre
    Obra on s'hi poden trobar les més variades receptes de cuina amb els bolets més apreciats. Conté una petita classificació i ens informa dels diferents mètodes per a conservar-los.
    Editorial Empúries
  • És bo aquest bolet?
    Format:Web
    Base de dades dels bolets de casa nostra. Permet de realitzar cerques atenent al color, el nom i la toxicitat. Informa també de les espècies més preades.
  • Bolets tòxics
    Format:Web
    Guia del departament Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya sobre els bolets més tòxics que es fan als boscos del Principat. Conté també un apartat on es detallen les mesures que cal prendre a l'hora de collir i consumir bolets.
  • La Web dels Bolets
    Format:Web
    Documentada pàgina dedicada íntegrament als bolets. Conté una selecció d'espècies i una llista de webs sobre micologia, que és la part de la botànica que estudia els fongs.
  • Societat Catalana de Micologia
    Format:Web
    Web d'aquesta entitat fundada el 1973 que conté tot tipus d’informació sobre els bolets: imatges de fongs, enllaços d’interès, llibres…
  • Associació Micològica Joaquim Codina
    Format:Web
    Associació de boletaires que duu el nom del metge, botànic i micòleg Joaquim Codina i Vinyes (1868-1934). La web conté una documentada pàgina dedicada als bolets i a la cultura popular, amb tot de receptes culinàries.

QUE HO SABIES?

  • Segons els indrets, uns mateixos bolets tenen noms diferents. Vet-ne ací un exemple: el bolet de nom científic 'Tricholoma terreum' s'anomena, a les contrades pre-pirinenques i pirinenques, 'fredolic'; una mica més avall, a la plana de Vic, l'anomenen 'fredeluc'; i a la Terra Ferma en diuen 'negret'. Com és el cas de la majoria de bolets més collits, aquests noms descriuen algun tret que els caracteritza: els fredolics es fan quan comença el fred i tenen el barret ennegrit.
  • Si mai heu anat a buscar bolets, potser heu sentit de tant en tant un xiulet o so que vol imitar el cant d'un ocell. Doncs podria ésser d'un boletaire que avisa els companys que va omplint el cistell.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Escolta les dues menes de boletaires que Josep Pla descriu.
Llegeix les recomanacions següents, referides a la replega i consum de bolets.
Saps quines són les parts d'un bolet? Aquestes.
Com que el cama-groc es pot assecar, se’n pot menjar tot l'any. Aquí el tens.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua