Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El projecte ITER, a Vandellòs?

La fusió nuclear

Partidaris i adversaris

Fusió i fissió nuclears



dilluns, 15 de setembre de 2003
L'obtenció de fonts d'energia ha preocupat la humanitat des de qui-sap-lo, i encara la preocupa avui, com ho demostra el projecte International Thermonuclear Experimental Reactor, més conegut per la sigla ITER, que aspira a demostrar la viabilitat de la fusió nuclear com a font d'energia alternativa.

L'ITER és sostingut per la Unió Europea, els Estats Units, el Japó, Rússia, el Canadà, la Xina i Corea del Sud, que sufragaran el 80% dels 4.570 milions d'euros que costarà el projecte, i deixaran el 20% restant per a l'estat que l'aculli.

Un possible emplaçament del reactor és la vila de Vandellòs (Baix Camp), que el govern espanyol defensa aferrissadament a les instàncies internacionals, fins al punt que ha demanat el suport dels Estats Units. La intenció és de situar el reactor, que també té el suport del govern de la Generalitat de Catalunya, a la central nuclear de Vandellòs I, actualment en fase de desmantellament.

Ara, la candidatura de Vandellòs no és pas l'única. El govern francès defensa la de Cadarache i el Canadà i el Japó sostenen les candidatures de Clarington i Rokkasho-mura, respectivament. En principi, el 23 de setembre la Unió Europea hauria de decidir si opta per Vandellòs o per Cadarache, si bé no es descarta que totes dues acabin competint amb les del Canadà i del Japó.

El projecte ITER permetrà el desenvolupament de disciplines com l'electrònica, la robòtica, les telecomunicacions i la informàtica, i necessitarà d’un miler de científics a tres mil. Aquesta és una de les raons (n'hi ha més) que esgrimeixen els qui defensen Vandellòs. Ara, també hi ha força col·lectius polítics i socials que s'oposen a la construcció del reactor, com veurem més endavant. La divisió és notable.

La fusió nuclear


+ Hom anomena l'energia de fusió energia dels estels.
La fusió nuclear consisteix a unir dos nuclis d'àtoms lleugers per formar-ne un altre de massa més grossa. Aquesta unió allibera moltíssima energia, que s'aprofita per produir electricitat. En concret, la fusió s'opera amb la unió dels nuclis de dos elements químics, el deuteri i el triti, per a obtenir, bàsicament, heli, un neutró (partícula atòmica) i energia en forma de calor. Aquest mateix procediment s'esdevé als estels, raó per la qual els defensors de la fusió nuclear parlen de crear un Sol a la Terra.

Partidaris i adversaris


+ La fusió nuclear demana aparells d'alta tecnologia.
Els partidaris de dur el projecte ITER a Vandellòs argumenten que proporcionarà molts llocs de feina i permetrà grans innovacions en les disciplines esmentades. També sostenen que la fusió nuclear respecta força el medi, car, dels productes que se n'obtenen, únicament el triti és radioactiu, però és reciclable.
No tothom és tan optimista, emperò. Els qui s'oposen a la fusió nuclear, especialment grups ecologistes, no ho veuen gens clar. Mireu, si no, aquest document d'Ecologistes en Acció, que detalla tretze raons contra la fusió, entre les quals hi ha la de reciclar els residus radioactius i evitar-ne possible fugues, l'elevadíssima despesa econòmica de la construcció del reactor i l'enorme quantitat d'aigua de refrigeració necessària, que podria afectar l'ecosistema, una volta abocada a mar o als rius. La polèmica és, doncs, oberta.

Fusió i fissió nuclears


+ L'obtenció d'energia mitjançant la fissió nuclear presenta molts inconvenients.
Encara que 'fusió' i 'fissió' s’assemblin de so i de grafia, no deixen de designar dues maneres d'obtenir energia ben diferents. De fet, la fissió consisteix justament en el procediment invers de la fusió: es tracta de dividir el nucli d'un àtom pesant en dos fragments de masses similars, divisió que va acompanyada de l'emissió de neutrons i de moltíssima energia en forma de raigs gamma. Aquesta energia s'utilitza, com en el cas de la fusió, per produir electricitat. Ara, els residus deixats per la fissió són radioactius i ningú no sap ben bé com eliminar-los. Per si això fos poc, la seguretat de les centrals de fissió és incerta, com demostren petits ensurts i grans catàstrofes nuclears, com la de Txernòbil (Ucraïna), el 26 d'abril de 1986.

MATERIALS

  • El projecte ITER
    Format:Web
    Web oficial del projecte International Thermonuclear Experimental Reactor, que vol demostrar la viabilitat científica i tecnològica de la fusió nuclear com a font d'energia alternativa futura. Conté un apartat dedicat a la fusió nuclear. En anglès.
  • ITER a Vandellòs? No, gràcies
    Format:Web
    Dossier d' Ecologistes en Acció del Principat sobre el projecte ITER. Inclou informació de la fusió nuclear i conté un document on s’expliquen les raons per les que caldria oposar-se a l'esmentat projecte.
  • El poder de l'àtom
    Format:Web
    Completa pàgina que tracta de l'àtom, les centrals nuclears, i els processos de fusió i fissió.
  • Energies renovables
    Format:Web
    Pàgina que ofereix una explicació de distintes energies renovables, amb els avantatges i els inconvenients de fer-les servir.
  • Taula de Mendelejev
    Format:Web
    La taula periòdica dels elements químics, en aquest espai.
  • Salvem la Terra
    Format:Web
    Portal ecologista amb tot d'informació sobre temàtica mediambiental. Molt complet i didàctic.

QUE HO SABIES?

  • Ja hem vist que ITER és la sigla del projecte International Thermonuclear Experimental Reactor. Però 'iter' també és un mot llatí que significa 'camí'. Quin camí, el de la fusió nuclear?
  • La primera prova de fissió nuclear controlada es va dur a terme el 2 de desembre de 1942 a Chicago (Illinois, EUA), dirigida pel físic italià Enrico Fermi. Gairebé mig segle abans, el 1896, el científic francès Antoine-Henri Becquerel s'havia adonat que l'urani emetia una radiació desconeguda: havia descobert, casualment, la radioactivitat.
  • Cent milions de graus positius: aquesta temperatura, que tan sols de pensar-hi fa esborronar, es necessita per fer funcionar un reactor nuclear de fusió.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Assabenta't dels avantatges i inconvenients de produir energia nuclear.
Quantes fonts d'energia renovable saps? Heus-ne unes quantes.
Quins són, segons aquest text, els dos avantatges principals de la fusió nuclear?
Llegeix les tretze raons que al·leguen Ecologistes en Acció per oposar-se al projecte ITER. Quines et semblen més importants?
I també...
  • Saps què és un àtom? Quines dues zones se’n diferencien clarament? Quines partícules el formen? Les respostes, en aquesta pàgina.
  • El triti és un isòtop radioactiu de l'hidrogen que intervé en la fusió nuclear. Però, saps què és, exactament, un isòtop? La resposta, en aquest espai.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua