Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les restes arqueològiques del Born

Reconstruir el passat

La Guerra de Successió

Un Born virtual



dilluns, 8 de setembre de 2003
Les obres de construcció de la biblioteca provincial de Barcelona a l'antic mercat del Born van posar al descobert, encara no fa dos anys, unes restes arqueològiques d'una gran valor històrica, que ajudaran a conèixer millor les èpoques medieval i moderna de la ciutat. Pensem que aquestes restes ocupen vuit mil metres quadrats i es troben en un estat de conservació excel·lent.

Malgrat la importància que els experts atorgaren al descobriment, es va encendre una viva polèmica entre partidaris i detractors de situar la biblioteca provincial al costat de les restes arqueològiques identificades. Ciutadans, mitjans de comunicació i polítics..., tothom va dir-hi la seva, i la polèmica es va anar agrejant, i com més, més.

Finalment, l'octubre de l'any passat l'alcalde de Barcelona, Joan Clos, va anunciar que la biblioteca s'aixecaria sobre uns solars de l'estació de França. Això garantia la preservació íntegra de la troballa i acontentava els veïns del Born que no volien que la biblioteca sortís del barri de la Ribera.

Un poc més tard, el març d'enguany, una comissió d'experts va acordar la projecció d'una sala d'exposicions on s'anirien presentant els resultats de les investigacions que s’anessin fent i que serien d'un gran interès històric.

Reconstruir el passat


+ La recerca arqueològica a l'antic mercat del Born ens proporcionarà molta informació sobre les èpoques medieval i moderna.
Com dèiem, les restes arqueològiques ens proporcionaran molta informació sobre l'edat mitjana i l'edat moderna; no pas únicament des del punt de vista arquitectònic i urbanístic, que ja fóra molt, sinó, sobretot, des del punt de vista social i econòmic: de la vida que feien els barcelonins en temps passats. Cal tenir present que l'antic barri de la Ribera era un dels més populars i dinàmics de Barcelona. Artesans, comerciants, pescadors, nobles... hi feren vida des de l'època medieval fins al segle XVIII, quan el barri fou parcialment enderrocat, just després de la Guerra de Successió (1701-1715).

La Guerra de Successió


+ 'L'onze de setembre de 1714', d'Antoni Estruch.
Com que el 1700 va morir sense descendència el rei Carles II, se suscità un conflicte successori. Els principals candidats a ocupar el tron eren Felip d'Anjou, nét del monarca francès Lluís XIV, i l'arxiduc Carles d'Àustria, fill de l'emperador austríac. A grans trets, podem dir que els territoris de la corona catalano-aragonesa, integrada per València i Aragó, les Illes i el Principat, donaren suport a l'arxiduc, en qui veien un defensor de les institucions pròpies. Ben altrament, Castella va fer costat, majoritàriament, a Felip, ferm partidari d'un govern absolutista i centralista. La guerra entre tots dos bàndols, oberta el 1701, fou acarnissada i es va resoldre amb la victòria de les tropes franco-castellanes de Felip d'Anjou, el futur Felip V, que es venjà dels 'austracistes' suprimint les llibertats catalanes. Per si això fos poc, el nou rei va castigar Barcelona, ciutat que havia resistit heroicament els embats 'felipistes' fins l'11 de setembre de 1714, amb la construcció d'una fortalesa militar, la Ciutadella, que va anorrear una bona part del barri de la Ribera. Doncs bé, les restes descobertes permetran de documentar aquest fet amb tot detall.

Un Born virtual


+ TV3 va emetre un programa que reconstruïa de forma virtual els vestigis descoberts.
'El Born, un vincle amb el passat' és el títol del programa emès el 7 de setembre per TV3. Aquest programa va oferir una detallada reconstrucció virtual dels vestigis descoberts a l'antic mercat del Born. Les imatges, fetes en tres dimensions per un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), van permetre als espectadors de fer-se una idea força aproximada de la ciutat del segle XVIII. Basant-se en les restes trobades, el programa va explicar a bastament la situació política, social i econòmica d'aquesta centúria. Això demostra que els jaciments arqueològics, sovint tan difícils d'interpretar per als profans, proporcionen als arqueòlegs informació vària sobre la vida dels nostres avantpassats. Si voleu saber-ne més coses d'aquest 'Born virtual', en teniu prou de clicar ací.

MATERIALS

  • Roda el món i torna al Born
    Format:Web
    Espai de trobada de tots aquells que, de bon començament, defensaren la preservació de les restes medievals i modernes identificades a l'antic mercat del Born de Barcelona. Inclou una seguida d'imatges sobre la troballa.
  • La Guerra de Successió
    Format:Web
    Vídeo de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) que presenta les diferents fases de la Guerra de Successió, en què s'enfrontaren, a grans trets, els territoris de la corona catalano-aragonesa i Castella.
  • El barri de la Ribera
    Format:Web
    Pàgina que repassa la història del popular barri de la Ribera, on hi són emplaçades les restes arqueològiques del Born.
  • El Born
    Format:Web
    Revista electrònica que té l'objectiu de promocionar i donar a conèixer el Born i, de manera més general, el barri de la Ribera.
  • Informe sobre les restes arqueològiques del jaciment del mercat del Born
    Format:Web
    Informe de la Universitat de Barcelona (UB) en què es destaca el magnífic estat de conservació de les restes arqueològiques del Born, sense parió a la resta del continent europeu.
  • Arqueologia a la xarxa
    Format:Web
    Pàgina que conté nombrosos vincles d'interès sobre prehistòria i arqueologia.
  • Història de Barcelona
    Format:Web
    Web que ressegueix la història de la ciutat de Barcelona, des dels temps antics fins l'actualitat.

QUE HO SABIES?

  • Des de bon principi la Ciutadella fou percebuda pels barcelonins com allò que realment era: un símbol de la manca de llibertat, de l'opressió a què estaven sotmesos. Per aquesta raó maldaren perquè fos enderrocada, cosa que no s'esdevingué fins el 1868. Curiosament, avui al parc de la Ciutadella hi ha el Parlament, institució que representa l'autogovern del Principat, anul·lat sense contemplacions per Felip V el 1716 amb el decret de Nova Planta.
  • Al Born, s'hi han trobat objectes de tota mena, des de restes de les bombes que van assolar les cases durant el setge del 1713-1714 fins a ceràmiques procedents de llocs tan llunyans com la Xina. Ara, potser la cosa més curiosa de totes és un rellotge de sol de butxaca, fet d'ivori i amb les busques de bronze.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mira't aquestes fotografies i et podràs fer una idea de les restes arqueològiques trobades al subsòl de l'antic mercat del Born.
Els arqueòlegs empren mètodes diferents per datar les peces trobades. Visita, si no, aquesta pàgina.
Saps el nombre aproximat de cases del barri de la Ribera que es varen destruir per edificar la fortalesa militar de la Ciutadella? La resposta, aquí.
L'anihilament d'una bona part del barri de la Ribera i la construcció de la Ciutadella contribuïren a fer néixer un nou barri, situat arran de mar. Quin? Ho trobaràs en aquest espai dedicat a la història moderna de la capital catalana.
I també...
  • Saps quin general va decretar la donació de la Ciutadella a la ciutat de Barcelona, fet que en va permetre l’enderrocament immediat? Saber-ho no et costarà gaire.
  • Saps amb quina tonada, popularitzada pel violoncel·lista català Pau Casals, reberen l'arxiduc Carles els ciutadans de Barcelona el 1705? Heus-ne la resposta.
  • De la importància de les restes arqueològiques del Born de Barcelona, en dóna fe l'infome de la Universitat de Barcelona publicat l'any passat. Quina solució, finalment acceptada, propugnava aquest informe?
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua