Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La gran festa de Cervera

Una iniciativa del jovent cerverí

La Fira del Gran Boc

Els protagonistes de la festa



dijous, 21 d'agost de 2003
Des del 1978 Cervera (Segarra) ofereix, el darrer cap de setmana d'agost, un espectacle de tres dies, a base de llum, foc, màgia i bruixeria, dit Aquelarre, val a dir: sàbat. Després d'uns primers anys difícils, aquesta festa ha esdevingut una de les de més anomenada i congrega milers d'assistents, disposats a disbauxar-se.

L'Aquelarre omplirà enguany, els dies 29, 30 i 31 d'agost, el nucli històric de la vila: el carrer Major, la Universitat, el Fossar, la plaça Major, el castell i, és clar, el mític carreró de les Bruixes, d'un aire ben medieval. De fet, l'Aquelarre no sortia al principi d'aquest carreró, però cada any va ocupant més places i carrers, prova de l'arrelament i de la popularitat que ha aconseguit.

De la importància de la festa en dóna fe també un programa d'activitats variadíssim: correfocs, cercaviles, teatre al carrer, música ça i lla, la Fira del Gran Boc, l'Aquelarret (per als infants)..., i tot això vol dir tres jornades de gresca continuada.

Evidentment, tampoc no hi manca la cosa més o menys relacionada amb la bruixeria: l'esoterisme, el tarot, la màgia..., que dóna a aquest sàbat tan particular un to misteriós, de fetilleria. Ara, fora recels, que és una festa de gresca, no de por.

Una iniciativa del jovent cerverí


+ Els joves de Cervera foren els veritables impulsors de l'Aquelarre.
Els impulsors de l'Aquelarre foren els joves de Cervera, que a final dels anys 1970 s'agrupaven entorn de la revista Carreró de les Bruixes i de l'Assemblea de Joves, una entitat que volia promoure activitats culturals i lúdiques. Mercès a l'empenta d'aquest jovent es restauraren els gegants i capgrossos, s'ideà la setmana cultural 'Isagoge' i s'impulsà la cavalcada de Reis, i moltes més coses. Ara, l'Aquelarre fou sens dubte la fita més alta. Aquesta festa, que els cerverins consideren tan seva (i només té vint-i-cinc anys!) va néixer del desig compartit per aquest grup de joves de recuperar el barri de Sant Joan, del qual formen part la plaça i el carrer Major. Després de no poques dificultats i incomprensions, van muntar el primer Aquelarre, el 1978, una festa deslligada d'arrels religioses per a redescobrir el carreró de les Bruixes..., i a fe que van aconseguir-ho!

La Fira del Gran Boc


+ Enguany la fira ocuparà els patis de la Universitat.
Vista la progressiva acceptació de l'Aquelarre durant la dècada del 1990, el 1999 els organitzadors van proposar nous actes per a atreure com més gent millor. És així que va néixer la Fira del Gran Boc, un mercat amb un enorme ventall de productes: herbes aromàtiques, olis medicinals, amulets, teixits de decoració màgica, objectes artesans, i ple d'activitats esotèriques: clarividència, tarot, parapsicologia, astrologia, quiromància..., i per als qui se sentin defallir, creps embruixats i exòtiques pocions remeieres per a refer-se. La fira, que enguany ocuparà els patis de la Universitat, s'inaugurarà el 30 d'agost a les cinc de la tarda, i l'endemà s'hi podrà fer un tomb entre les cinc de la tarda i les deu del vespre.

Els protagonistes de la festa


+ El 'Gran Boc', la figura més assenyalada de la festa.
Com no podia ésser d'una altra manera, diables, bruixes i bruixots, monstres, dracs, cuques i tots els personatges abans associats amb les anomenades forces del mal són ben presents a l'Aquelarre. Tots plegats participen en la cercavila que assenyala el moment fort de les celebracions, i que va de la universitat fins a la plaça Major, on invoquen el 'Gran Boc', la figura més assenyalada de la festa, que dóna el vist-i-plau als actes que duraran fins a l'alba: el correfoc, les actuacions musicals i molts més.

MATERIALS

  • L'Aquelarre de Cervera
    Format:Web
    Web oficial d'aquesta festa cerverina. Inclou un apartat on s'expliquen les vicissituds històriques de la festa, alhora que permet de contemplar una seguida d'espectaculars fotografies d'edicions passades.
  • El programa de la festa
    Format:Web
    El programa d'actes de l'Aquelarre d'enguany, detallat en aquest espai.
  • La Fira del Gran Boc
    Format:Web
    Pàgina que permet d'assabentar-se de tots els productes que es poden trobar a la Fira del Gran Boc i de les activitats que s'hi fan.
  • Cervera. Un passeig virtual
    Format:Web
    Interessant passeig virtual per la història, les festes, i el patrimoni artístic i cultural de la capital de la Segarra.

QUE HO SABIES?

  • 'Akelarre', que era el nom d'un lloc basc on les bruixes es reunien per ordir tota mena de pràctiques supersticioses, va significar després 'sàbat', la reunió mateixa. Ara, no es pot pas dir que Cervera hagi estat, històricament, una vila de gaire bruixeria, ni tan sols al carreró de les Bruixes!
  • Mesos abans de començar la festa es fan concursos per a triar el millor cartell de l'Aquelarre i l'Aquelarret, i durant la festa també es premien els balcons i els aparadors més ben guarnits.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mira el cartell seleccionat per a anunciar l'Aquelarre d'enguany.
Fes-te una idea de l'Aquelarre de Cervera amb aquestes fotografies, dels anys 1980-2002.
Si vols, pots descarregar-te la 'demoníaca' lletra amb què s'ha escrit la pàgina web de l'Aquelarre.
Informa't de tots els productes que es poden trobar a la Fira del Gran Boc i de les activitats que s'hi fan.
I també...
  • Posa't al corrent de la història, les festes i el patrimoni artístic de Cervera fent-hi una passejada virtual.
  • De festes, a Cervera, se n’hi fan un munt durant l'any, com podràs comprovar en aquest espai. Que n’has presenciada mai cap?
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua