Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Tomatina de Bunyol

Els orígens

La consolidació de la festa

La Tomatina, coneguda a tot arreu



dijous, 14 d'agost de 2003
Fa una pila d'anys que Bunyol (Foia de Bunyol) celebra, el darrer dimecres d'agost, una de les festes més insòlites del país, la Tomatina, que és una autèntica batalla campal a cops de tomàquet. La diada congrega cada vegada més gent, que durant una estonada se'ls tira pel cap fins que la plaça major i els carrers adjacents són ben tenyits de vermell.

La Tomatina és un ingredient de la festa major de Bunyol, que es fa la darrera setmana d'agost en honor de Sant Lluís Bertran i la Mare de Déu dels Desemparats, i amb el anys s'hi ha anat consolidant com l'acte més representatiu.

Perquè ens en fem una idea, aquests últims anys la Tomatina ha aplegat uns 30.000 assistents, que s'han tirat més de de 100.000 quilos de tomàquets. Això sí, aquests tomàquets de primer s'aixafen perquè ningú no hi prengui mal.

Força abans de començar la Tomatina, la gent, delerosa d'esbravar-se fins a l'extenuació, va omplint la plaça i els carrers del voltant, que acaben atapeïts com un ou. Tot i anar vestida amb pantalons curts i samarreta, la calor típica de la darreria d'agost (la festa es fa al matí) i l'emoció de la gresca imminent fan que tothom demani aigua, aigua! amb insistència, fins que des dels balcons de la plaça els en tiren a desdir.

Una vegada tothom ben remullat, es fa el joc de la cucanya per abastar un pernil clavat al capdamunt d'un pal ben ensabonat fins que no arriben els camions carregats de tomàquets i s'anuncia el començament de l'espectacle!!!

Els orígens


+ Malgrat gaudir d'una gran popularitat, la Tomatina de Bunyol té poc més de cinquanta anys.
Tan popular que és, la Tomatina de Bunyol és força recent, té poc més de cinquanta anys. Ara, amb mig segle n'hi ha hagut prou perquè els orígens de la celebració es mitifiquessin. Una versió força popular vol fer començar la Tomatina quan una colla d'amics, en veient un músic cantant i tocant pèssimament a la plaça del poble, van agafar la primera cosa que trobaren a mà, uns tomàquets d'una botiga de verdura de la plaça, i els hi van etzibar despietadament. En aquestes que la gent que hi havia pels voltants s'hi agafa i vinga 'estomacar-se' a tort i a dret. De totes maneres, una versió més probable diu que, el 1945, uns jovenots van començar a empènyer la desfilada de gegants i capgrossos al moment d'entrar a la plaça. Per mala sort algú va caure i va començar a repartir estopa, i aquella jovenalla que agafa un grapat de tomàquets d’un verdureria a prop i comencen a tirar-se’ls pel cap. La cosa es va embolicar tant que van intervenir-hi les forces de l'ordre públic i s’hagué de suspendre la desfilada.

La consolidació de la festa


+ La Tomatina es consolidà mercès a l'empenta de la gent de Bunyol.
Sigui com sigui, l'any següent aquella xicalla que torna a presentar-se a la plaça, ara carregada de tomàquets, i torna a plantar batalla. La concentració s'hagué de suspendre, una vegada més, però la Tomatina ja havia nascut. Malgrat els recels i les negatives de les autoritats, la festa s'anà celebrant gairebé ininterrompudament un any i un altre, amb no poques dificultats, això sí, però amb l'empenta de la gent del poble que se l'anava fent seva, i com més anava més, fins que el 1957 l'agosarada jovenalla de Bunyol va organitzar l''enterrament del tomàquet, en protesta per la prohibició de continuar la festa. L'enterrament va consistir en una desfilada, presidida per un taüt amb un tomàquet immens a dintre, que va passejar-se pel poble, i acompanyada d'una banda que no parava de tocar marxes fúnebres. Finalment, el 1959, en vist del clam popular, es tornà a permetre la festa, que no para d'atreure gent que vol participar-hi.

La Tomatina, coneguda a tot arreu


+ Turistes d'arreu del món s'apleguen a Bunyol per la Tomatina.
De la popularitat de la Tomatina, no se'n pot pas dubtar, que ja és coneguda a tot arreu del món. En dóna fe la presència, com més va més gran, de turistes alemanys, britànics, francesos, nord-americans... D'aquesta popularitat, se n'han fet teories segurament esbiaixades, com la que sosté que els turistes, sobretot els dels països nord-europeus, pretesament més seriosos, hi vénen atrets per un espectacle disbauxat, impossible de reproduir a casa seva. Sigui com sigui, el cas és que la Tomatina té un públic cada vegada més divers, com ho prova el ressò que troba en webs especialitzades: Whatsonwhen, Fun Hunter, Festivals.com i força més.

MATERIALS

  • La Tomatina de Bunyol
    Format:Web
    Web oficial de la Tomatina, que se celebra el darrer dimecres d'agost a Bunyol. Inclou una hemeroteca amb un seguit d'articles que es fan ressò d'edicions anteriors de la festa.
  • Història de la Tomatina
    Format:Web
    Pàgina que fa un repàs als poc més de cinquanta anys de la festa per excel·lència de Bunyol.
  • El poble de Bunyol
    Format:Web
    Web de l'Ajuntament de Bunyol, amb tot d'informacions sobre el poble: història, llocs d'interès, festes, rutes turístiques...
  • Imatges de la Tomatina
    Format:Web
    Les imatges més espectaculars de la Tomatina, en aquesta seguida de fotografies.

QUE HO SABIES?

  • L'evolució de la Tomatina ensenya que el poble celebra les festes com vol, tant si els qui manen s'hi avenen com si no. La festa més popular de Bunyol, en efecte, es va consolidar durant la ferotge dictadura franquista, quan els qui manaven no estaven per romanços. Malgrat les malfiances i la repressió, la Tomatina va tirar endavant, com un símbol de llibertat, justament quan, de llibertat, no n'hi havia gens.
  • Des del 1975 l'organització de la Tomatina va a càrrec dels clavaris de Sant Lluís Bertran, patró de Bunyol, que s'encarreguen d'aplegar els milers i milers de quilos de tomàquets de la festa, que omplen uns quants camions a caramull. Fins aleshores, els tomàquets se'ls havien de dur els participants.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Visita el poble de Bunyol des de la pàgina oficial de l'Ajuntament.
La curta història de la Tomatina ha passat per moltes peripècies. Comprova-ho.
Fes-te una idea de com es viu la festa de la Tomatina repassant aquestes fotografies.
Si bé no tan populars com la Tomatina, de festes, a Bunyol, se n’hi fan moltes i variades. Fes-hi un cop d’ull.
I també...
  • Per a participar en la Tomatina de Bunyol és absolutament imprescindible de captenir-se amb educació i respecte, actituds ben compatibles amb la gresca. Al final d'aquesta pàgina, hi trobaràs un seguit de consells i normes per a actuar-hi com cal.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua