Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La festa de Sant Roc

Qui era Sant Roc?

Sant Roc i el gos

Festes



dijous, 7 d'agost de 2003
El 16 d'agost, just l'endemà del dia de la Mare de Déu d'Agost, se celebra la festa de Sant Roc, que la tradició popular considera protector contra epidèmies de pesta. A tot el territori europeu, també a casa nostra, la devoció a Sant Roc s'hi va estendre molt, sobretot a partir del segle XV.

En la tradició catòlica llatina Sant Roc comparteix amb Sant Cosme i Damià, Sant Sebastià i Nostra Dona Santa Maria el paper d'intercessor en temps d'epidèmies, tan freqüents i devastadores en unes altres èpoques, sobretot a l'edat mitjana i a l'edat moderna.

Al nostre país, les festes a llaor de Sant Roc hi són molt arrelades, no solament perquè fou invocat durant segles a fi que el deslliurés de tantes plagues com l'assolaven, sinó també perquè sembla que va néixer a Montpeller a la darreria del segle XIII, quan aquesta ciutat llenguadociana formava part del Regne de Mallorca, regit per Jaume II, fill de Jaume I el Conqueridor.

Tot plegat ajuda a explicar per què tants pobles i ciutats del país, com ara Arenys de Mar (Maresme), Barcelona, Bétera (Camp de Túria), Malgrat de Mar (Maresme), Porreres (Mallorca), Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) i Solsona (Solsonès), celebren la diada de Sant Roc i li han dedicat ermites i capelles.

Qui era Sant Roc?


+ De la devoció a Sant Roc en donen fe les nombroses ermites i capelletes que li són dedicades.
De Sant Roc es diu que era orfe i de família noble, i que de tan pietós que era es va vendre les possessions familiars per donar-ne el benefici als pobres. Aquest mateix tarannà el féu pelegrinar a Roma, capital de la cristiandat. Arribat a la Península Itàlica s'oferí a tractar els malalts de la pesta, que llavors hi causava una gran mortaldat. Sembla que tenia coneixements de medicina, que devia haver adquirit a Montpeller, que ja tenia una de les millors universitats de medicina d'Europa. Tot amb tot, la llegenda sosté que guaria els malalts fent el senyal de la creu i prou.

Sant Roc i el gos


+ Sant Roc sempre es representa acompanyat d'un gos.
Sigui com sigui, a Plasença (Emília-Romanya, Itàlia) el nostre Roc va contreure la pesta i va retirar-se als afores de la ciutat per no encomanar-la a ningú. Ben prim li va venir que hi no perdés la vida, però se'n va salvar mercès a l'ajut inestimable d'un... gos, que cada dia li duia l'aliment que l'ajudava a sostenir-se. És per això que Sant Roc sempre es representa acompanyat d'un gos. Finalment va poder tornar sa i bo a Montpeller, on morí devers el 1327, quan els poders guaridors que se li atribuïen ja s'havien fet molt famosos.
Diguem, per acabar, que de la vida de Sant Roc se'n desprèn una gran lliçó. Recordem que havia nascut al si d'una família benestant, de les més riques de Montpeller, però que sempre va fer costat als més desvalguts, als pobres i marginats, fins al punt que va donar-los tots els seus béns.

Festes


+ Les festes de Sant Roc a Malgrat de Mar són amenitzades amb desfilades de gegants.
Dèiem suara que la festa de Sant Roc és àmpliament celebrada a moltes poblacions del país. El 16 d'agost és festa grossa a Arenys de Mar, solemnitzada amb actes de tota mena, com el tradicional Vot de Vila, amb què els arenyencs renoven el compromís de celebrar la diada de Sant Roc, que els deslliurà de la pesta el 1607; macips i captadores també arruixen amb almorratxes plenes d'aigua perfumada, en senyal de purificació, tothom qui troben.
Ben a prop, a Malgrat de Mar, el dia de Sant Roc representa el punt culminant de la festa major d'estiu, amb concerts, balls i castells de focs a la platja. Actes semblants es duen a terme a Porreres, que té Sant Roc de patró, i que l'honora amb una tradicional torrada popular. A Bétera Sant Roc cau de ple dins la festa major, quan els clavaris del Sant s'afegeixen a la processó de l'Assumpció.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons que explica una llegenda, les desgràcies d'en Roc no finiren pas a la tornada d'Itàlia. En efecte, quan va ésser a Montpeller van tancar-lo a la presó fins a la mort, acusat d'ésser un espia disfressat de pelegrí. Sembla que el responsable d'aquesta condemna fou un... oncle seu, governador de la ciutat, per por que en Roc no li reclamés terres i herència.
  • Hem dit que el culte a Sant Roc s'explica per les moltes epidèmies que assolaren Europa a l’edat mitjana i a la moderna. La més mortífera de totes, la Pesta Negra, va entrar a Europa poc després de la mort d'en Roc, el 1347, amb un vaixell infectat que venia de Crimea, i va causar-hi estralls espantosos. En alguns llocs del continent europeu va arribar a matar dos terços de la població.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Llegeix un resum de la vida de Sant Roc en aquesta pàgina biogràfica.
Els lligams d'Arenys de Mar amb Sant Roc vénen de molt lluny, com explica aquest vídeo.
Aquestes són les tradicions de la festa de Sant Roc, típiques de Barcelona.
Què hi feia, cada dia de bon matí, el gos de Sant Roc a Barcelona, segons una creença popular consignada pel folclorista Joan Amades? Les primeres ratlles d'aquest text ho diuen.
I també...
  • Ves quants rebrots de pesta no assolaren les nostres terres fins a mitjan segle XVII, quan s’hi va estendre l’última.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua