Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Festes medievals i misteris assumpcionistes

El Misteri d'Elx

Les festes medievals

Els mercats medievals



dilluns, 28 de juliol de 2003
L'edat mitjana europea és un període històric que dura molts segles, gairebé un mil·lenni. Segons els estudiosos, aquest període comença després de l'ensulsiada de l'Imperi Romà, l'any 476, i arriba fins ben entrat el segle XV, amb l'ocupació de Constantinoble, l'any 1453, pels turcs i la consolidació de les monarquies absolutistes en detriment del poder de la noblesa. No fa gens estrany, doncs, que els costums, les formes de vida i els oficis medievals es recordin encara avui amb tot de celebracions, mercats i representacions teatrals.

Aquesta recordança és encara més comprensible, si pensem que durant l'edat moderna, val a dir, del segle XV a l'esclat de la Revolució Francesa (1789), la gent va menar una vida molt semblant a la de l'edat mitjana: dedicada sobretot a la pagesia, mentre a les ciutats, més bullicioses, hi dominaven les activitats artesanes i comercials.

Les festes medievals que organitzen pobles i ciutats de casa nostra són un espectacle que atreu riuades de gent cada any que passa, amb tota llei de representacions teatrals que recorden episodis mig llegendaris, mig històrics, de qui sap quan. La gent duu una indumentària tan ajustada com pot als temps reviscuts; els mercats medievals omplen els carrers amb un devessall de productes artesans i agrícoles; i els forasters contemplen, mig bocabadats, vells oficis vigents fins no fa pas gaire.

Menció a part mereixen les escenificacions teatrals centrades en la mort i l'assumpció de Madona Santa Maria, conegudes amb el nom de 'misteris'. A la Selva del Camp (Baix Camp) se'n representa un de ben arrelat, encara que el més popular del nostre país és sens dubte el d'Elx (Baix Vinalopó), que comentem tot seguit.

El Misteri d'Elx


+ Imatge del Misteri d'Elx, la festa per excel·lència dels elxans.
En efecte, el Misteri d'Elx és una representació teatral de la mort, assumpció al cel i coronació de Santa Maria, Mare de Déu. L'escenificació consta de dos actes, que es fan els dies 14 i 15 d'agost, respectivament, dintre la basílica de Santa Maria d'Elx, capital del Baix Vinalopó. El primer acte rep el nom de vespra, sinònim de vigília; el segon el de festa, i és el punt culminant de les festes a llaor de la Mare de Déu. L'un i l'altre són representats per homes i infants (originàriament, les dones no podien participar en el teatre religiós), que reciten els 258 versos de l'escenificació. Ara, la Festa d'Elx inclou molts més actes i celebracions, que enclouen tot l'any, si bé la majoria es fan el mes d'agost: prova de veus, prova de l'àngel, assaigs generals, nit de 'l'albà', 'roà', processó-soterrament, salves, cicles de tardor i vinguda de Santa Maria. Com veieu, es tracta d'un autèntic esdeveniment, la festa per excel·lència dels elxans.

Les festes medievals


+ Imatge de l'escenificació de la llegenda 'El rescat de les cent donzelles', que es fa a la localitat berguedana de Bagà.
Acabem de veure, una mica per alt, uns quants elements que afaiçonen les festes medievals. Pensem que durant aquestes festes molts pobles i viles canvien completament de fesomia, talment sembla que hagin reculat centenars d'anys. Els joglars, acompanyant-se d'instruments varis, amenitzen carrers i places recitant velles peces literàries; els jocs medievals, força simples, però tant divertits com els d'ara o més, entretenen gent de totes les edats; les històries més inversemblants, verídiques o no, s'hi representen amb tota solemnitat; els sopars medievals permeten de degustar menges antigues sense... forquilla ni ganivet; i els combats de cavallers ens fan adonar que les guerres i la violència no són pas d'ara. Si voleu participar-hi, és ben fàcil: n'hi ha prou de passejar-se per alguna de les moltes festes medievals que es fan ben arreu del país.

Els mercats medievals


+ Els mercats amenitzen les festes medievals amb tot de productes agrícoles i objectes artesans.
Moltes festes medievals serien incompletes si no incloguessin els ja tradicionals mercats medievals, amb tot d'activitats, productes agrícoles exquisits i objectes artesans elaboradíssims. En aquests mercats ens adonem de la traça que exigien molts oficis avui en desús, i de l'artística i minuciosa manera de treballar dels antics artesans. La gent hi contempla, entre astorada i admirada, els vells procediments seguits per cistellers, picapedrers, terrissaires, espasers, ferrers, matalassers, sabaters...
De mercats medievals se'n fan tot l'any, però n'hi ha de ben populars que s'escauen a l'estiu. Solament del Principat, en mencionem uns pocs: els de Bagà (Berguedà), Batea (Terra Alta), Calella (Maresme), Guimerà (Vall de Riucorb, Urgell), Òdena (Anoia) i Ulldecona (Montsià).

MATERIALS

  • Fires i festes medievals
    Format:Web
    Pàgina del portal Firesifestes.com que recull les fires i festes medievals de més anomenada del Principat.
  • El Misteri d'Elx
    Format:Web
    Tot el que cal saber sobre aquest misteri assumpcionista declarat patrimoni de la humanitat, explicat en aquest espai.
  • La Tramoia
    Format:Web
    El portal de la festa d'Elx. Informa a bastament del Misteri d'Elx i del Festival de Teatre i Música Medieval.
  • El Misteri de la Selva
    Format:Web
    Web dedicada enterament al drama assumpcionista més antic d'Europa en llengua romànica.
  • La vespra i la festa
    Format:Web
    Pàgina que explica tots els detalls dels dos actes principals del misteri que es representa a la capital del Baix Vinalopó, escenificats dintre la basílica de Santa Maria d'Elx.

QUE HO SABIES?

  • Durant molt de temps el Misteri d'Elx va ésser l'única representació teatral que es feia a l'interior d'una església. El Concili de Trent (1545-1563) prohibí taxativament la celebració d'aquesta mena de representacions dintre els temples. Però el Misteri d'Elx se salvà de la prohibició mercès a un rescripte signat pel papa Urbà VIII el 1632.
  • El Misteri de la Selva, conegut també amb el nom de Representació de l'Assumpció de Madona Santa Maria, escenificat a la Selva del Camp, és el drama assumpcionista més antic d'Europa en llengua romànica. Recitat en català gairebé sense acompanyament musical, els experts el daten de les acaballes del segle XIV.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vols aprofundir en els orígens dels misteris assumpcionistes? Clica l'apartat 'La festa- aspectes religiosos' de la pàgina oficial dels Misteris d'Elx.
Informa't del programa d'actes del Mercat Medieval de Guimerà clicant-ne la pàgina oficial.
Durant la Setmana Medieval de Bagà s'hi representa la llegenda popular 'El rescat de les cent donzelles'. Heus-ne l’argument.
Assabenta't de tots els detalls de la vespra i la festa, les dues representacions cabdals dels Misteris d'Elx.
I també...
  • El Misteri d'Elx consta d’aquests 258 versos.
  • De dites populars relacionades amb la feina i els oficis, n'hi ha una pila. Aquesta pàgina en fa una tria.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua