Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Trobada d'Acordionistes del Pirineu

L'acordió diatònic

La Trobada d'Acordionistes de Maçaners

Els Tallers d'Arsèguel



dilluns, 21 de juliol de 2003
Des del 1976 Arsèguel (Alt Urgell) reuneix la Trobada d'Acordionistes del Pirineu, el nostre festival de música tradicional més antic, que s'hi duu a terme cada darrer cap de setmana de juliol, del divendres al diumenge. Ara, el dia de la Trobada pròpiament dita és el dissabte.

Durant aquests tres dies, aquest poblet situat al peu del Cadí, al capdamunt d'un turonet, aplega els millors acordionistes de les terres pirinenques, d'Europa i del continent americà. Els més grans intèrprets hi fan cap un any i un altre per tocar, cantar i ballar fins a les hores petites.

Aquest aplec, fundat i organitzat per l'Associació Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu, presenta enguany un programa ben atapeït. La festa començarà divendres a les 18.00 amb la fira de luthiers, o violers, d'instruments musicals tradicionals, en què prendran part fabricants d'acordió de tot Europa. Dissabte els acordionistes tocaran tot el dia tot esperant el tradicional aplec internacional de música popular d'acordió diatònic, que començarà a les 22.00 i que serà seguit del ball de l'envelat. Diumenge hi haurà música folk, amb un concert a càrrec de joves músics de la Cerdanya i l'Alt Urgell.

La Trobada atraurà una gran gernació de gent, milers de persones acampades a la rodalia del poble, deleroses d'escoltar les tonades més diverses. Els habitants d'Arsèguel, poc més d'un centenar, seran els qui més notaran aquest traüt, acostumats com són a la solitud i als silencis d'aquest indret idíl·lic.

L'acordió diatònic


+ L'acordió diatònic, protagonista de la Trobada d'Acordionistes del Pirineu.
L'acordió diatònic és el veritable protagonista de la Trobada d'Acordionistes del Pirineu. Aquest petit instrument és format de llengüetes situades a banda i banda d'una manxa; les llengüetes es premen amb uns botons i la manxa s'estira i s'arronsa amb els braços. Inventat per l'austríac Cyril Demian, que el va patentar a Viena el 1829, es va difondre ràpidament per Europa i Amèrica. Al Principat va arribar-hi la dècada del 1860 i va tenir-hi una gran popularitat entre els anys 1914 i 1936, quan amenitzava els balls d'envelat de les zones rurals, oimés del Pirineu. Però l'arribada d'instruments cada vegada més sofisticats, com ara l'acordió cromàtic, el van portar al declivi, fins que gairebé deixà de tocar-se. Afortunadament, aquests darrers dos decennis es torna a reivindicar i cada vegada se'n fa més ús. La Trobada d'Arsèguel n'és la millor prova, però no pas l'única, ni de bon tros.

La Trobada d'Acordionistes de Maçaners


+ Imatge d'una de les actuacions musicals de la Trobada d'Acordionistes de Maçaners.
En efecte, a l’altra banda del Cadí, davant l'impressionant Massís del Pedraforca, es fa un altre aplec d'acordionistes, la Trobada d'Acordionistes de Maçaners, que enguany ha estat la dinovena. Durant el segon cap de setmana de juliol aquest agregat del municipi de Saldes (Berguedà) dóna la benvinguda al bo i millor dels acordions d'Andorra, el Principat, Occitània, Euskadi, Galícia i Portugal. Ara, a banda acordions cromàtics i diatònics, aquesta trobada d'acordionistes, dita també de tots dos costats del Pirineu, permet de sentir molts altres instruments tradicionals: violes de roda, violins, sacs de gemecs, flabiols, 'cavaquinhos', gaites, albocs, 'triuitixeses'... La Trobada, nascuda de la iniciativa d'un grup de joves de Maçaners captivats pel so de l'acordió, congrega un multitud que creix d'un any per altre i es consolida com una de les festes més populars de l'Alt Berguedà.

Els Tallers d'Arsèguel


+ Àrsèguel, bell poble situat al peu del Cadí, aplega els millors acordionistes de les terres pirinenques, d'Europa i del continent americà.
L'activitat cultural d'Arsèguel no es redueix pas a la Trobada d'Acordionistes del Pirineu, encara que en sigui l'esdeveniment més popular. Ben altrament, durant tot l'any es fan en aquest poble urgellenc els Tallers d'Arsèguel amb l'objectiu de promoure la cultura popular i tradicional de les comarques pirinenques. Aquests tallers es fan els caps de setmana, del divendres al vespre al diumenge a migdia, organitzats i promoguts pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, el Centre Artesà Tradicionàrius i l'Associació Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu. Els tallers permeten als inscrits d'iniciar-se en aspectes diferents de la cultura popular o d'aprofundir-hi. Perquè us en feu una idea, el programa d'enguany inclou, entre més coses, tallers de gralla, per als qui vulguin aprendre a tocar aquest instrument de vent; de modelatge i construcció, per als interessats a conèixer la tècnica tradicional de fer capgrossos; i de cançons tradicionals catalanes, per als amants de la música popular transmesa de generació en generació. Els Tallers d'Arsèguel van començar el mes de febrer amb un curs d'acordió diatònic, fet que demostra, una vegada més, que aquest instrument reviu, quan semblava destinat a desaparèixer.

MATERIALS

  • Programa de la XXIX Trobada d'Acordionistes del Pirineu
    Format:Web
    Pàgina de la Generalitat de Catalunya que informa del programa d'activitats de la Trobada d'Acordionistes que se celebra a Arsèguel (Alt Urgell) els dies 25, 26 i 27 de juliol.
  • La Trobada d'Acordionistes del Pirineu
    Format:Web
    Informació d'aquesta trobada que s'escau el darrer cap de setmana de juliol.
  • Arsèguel. El pessebre de l'Alt Urgell
    Format:Web
    Pàgina dedicada al poble d'Arsèguel. Informa del bell paratge on és emplaçat, dels principals punts d'interès arquitectònic i de les activitats culturals que s'hi fan durant l'any.
  • Trobada d'Acordionistes de Maçaners
    Format:Web
    Web sobre la Trobada d'Acordionistes que es fa al poble de Maçaners, agregat del municipi de Saldes (Berguedà), el segon cap de setmana de juliol. Conté un apartat on s'explica l'origen d'aquest aplec de música tradicional.
  • Els Tallers d'Arsèguel
    Format:Web
    Pàgina que informa a bastament dels diferents cursos i tallers que es fan durant tot l'any a Arsèguel amb l'objectiu de promoure la cultura popular i tradicional de les comarques pirinenques.
  • Centre Artesà Tradicionàrius
    Format:Web
    Web oficial d'aquesta entitat pública dedicada a la música tradicional catalana.

QUE HO SABIES?

  • L'acordió diatònic fou introduït, si més no al Berguedà, pels pagesos que passaven el Pirineu per fer la sega a l'altra banda, on el gra es collia un poc més tard que no pas en aquesta. Hi arribaven travessant el Cadí pel Pas dels Gosolans i seguint els camins del pla de la Cerdanya. Tradicionalment, el Pas dels Gosolans era també una via seguida per gent que, pel motiu que fos, fugia de les terres catalanes del sud dels Pirineus, o bé hi entrava d'amagat.
  • Una de les raons, si bé no l'única, que explica la ràpida extensió de l'acordió diatònic per terres europees i americanes era que pesava molt poc i que tenia unes dimensions molt reduïdes, fet que el feia de bon traginar. Tal com va dir encertadament Cyril Demian, l'inventor, l'acordió diatònic convé, per les mides, als viatgers.
  • Des del 1988 Arsèguel té un Museu de l'Acordió, on se serva una de les col·leccions d'acordions diatònics més importants d'Europa, cedits, en bona part, per acordionistes del Pirineu.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vols saber com sona una melodia tocada amb un acordió diatònic? Escolta'n una.
Esbrina què fan i com treballen els violers navegant per aquesta web.
De dites relacionades amb acordions, músics i música, n'hi ha un munt. Aquesta pàgina en fa una tria.
Esbrina l'origen i les característiques de l'acordió diatònic clicant ací.
I també...
  • Informa't de la variada oferta dels Tallers d'Arsèguel d'enguany. Quin taller et fa més el pes? Per què?
  • Contempla el poble d'Arsèguel clicant aquest espai.
  • Saps per què es gestà, i on, la idea d'organitzar una trobada d'acordionistes a Maçaners? T'ho explica la pàgina oficial de la Trobada.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua