Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les cantades d’havaneres

Els orígens de la tonada

Les havaneres de Calella de Palafrugell

Els indians



dilluns, 7 de juliol de 2003
Com ja és tradicional, el primer dissabte de juliol Calella de Palafrugell (Baix Empordà) obre la temporada de les cantades d'havaneres que els mesos d'estiu es fan a moltes poblacions costaneres del país, sobretot de la Costa Brava.

Les havaneres són tonades marineres originàries de l'illa de Cuba que van arrelar amb força a casa nostra, portades pels indians (vulgarment dits, a vegades, 'indianos'), nom amb què es designava la gent que a la darreria del segle XVIII i durant tot el XIX se n'anà a 'fer les Amèriques', val a dir: a cercar fortuna al continent americà, sobretot a l'Amèrica del Sud. Els indians que, rics o pobres, tornaven van escampar pel país aquesta música de ritme indolent i gronxadís. De taverna en taverna, on els mariners cercaven refugi en dies de tràngol, les havaneres es van anar convertint en una musica molt arrelada.

Les cantades d'havaneres de Calella de Palafrugell, Palamós, Begur, l'Escala, totes viles empordaneses, són una petita mostra de la popularitat que ha adquirit aquest gènere al Principat, tant que fins i tot es deixa sentir per la festa major de molts pobles del pla o de muntanya.

Les havaneres solen anar acompanyades del 'cremat', beguda feta de rom, cafè, pell de llimona, sucre..., que abans de beure es flameja fins a la combustió gairebé completa de l'alcohol. El 'cremat' ajuda a vibrar al so romàntic i nostàlgic de les havaneres, que parlen de la vida marinera, d'amor, d'enyorança, d'experiències d'ultramar...

Els orígens de la tonada


+ Les havaneres sorgiren a Cuba de resultes de diversos antecedents musicals.
L'havanera va néixer el segle XIX, però no pas d'un acte creatiu únic. Per cercar-ne els antecedents musicals, que són diversos, cal remuntar-se molt lluny en el temps. De fet, es considera hereva de la contradansa anglesa del segle XVI, arribada al Carib quan corsaris i pirates al servei de la corona anglesa minaven el poder espanyol al continent americà. Les influències caribenques d'origen africà donaren a la contradansa un ritme més lent, i els criolls (els americans descendents de famílies originàries de la Península Ibèrica) hi donaren el toc definitiu. Aquesta combinació d'influències fou especialment vivaç a Cuba, on sembla que sorgí la nova dansa. Fou un basc, Sebastián Iradier, qui va compondre, el 1840, 'El arreglito', la primera peça musical amb ritme d’havanera, si bé els experts daten la primera havanera cubana del 1842. Dècades més tard, el compositor cubà Manuel Saumell, de pares catalans, en fou un destacat compositor.

Les havaneres de Calella de Palafrugell


+ Imatge de Calella de Palafrugell, on s'hi fa la cantada d'havaneres de més anomenada.
La cantada d'havaneres de més anomenada es fa a Calella de Palafrugell, bella població del Baix Empordà (l'Empordanet, com l'anomenava l'escriptor Josep Pla). La primera cantada oficial es féu el 1967. L'any abans la taverna Can Batlle, situada al cor de la vila i freqüentada per pescadors, va organitzar una cantada informal arran de la publicació del llibre 'Calella de Palafrugell i les havaneres', en què va tenir una participació decisiva Ernest Morató i Vigorós, gran compilador i cantaire d'havaneres. L'entusiasme fou tal que la cantada s'ha anat repetint d’aleshores ençà, amb una acceptació creixent de crítica i públic. Cada any desenes de milers d’assistents hi escolten mítics grups d'havaneres com Port-Bo, Peix Fregit i l'Espingari, que hi interpreten peces tan populars com 'El meu avi', 'La paloma', 'La bella Lola', 'Un llop de mar', 'Mariner de terra endins', 'Mi madre fue una mulata'...

Els indians


+ Imatge dels Porxos d'en Xifré, considerat el primer gran edifici burgès de la Barcelona vuitcentista.
Dèiem suara que els indians foren els introductors al país de les havaneres i d'alguns costums de l'altra banda de l'Atlàntic. Aquests individus, originaris, si més no en gran part, de les poblacions marineres del país, se n'anaren a fer fortuna a les terres americanes, sobretot a l'illa de Cuba, que el segle XIX era l'única possessió espanyola d'ultramar, i molts hi van assolir, i amb escreix, l'objectiu. Els més dotats per als negocis tornaren amb les butxaques plenes i es feren construir unes cases espectaculars, d'estil modernista o d'estil colonial, on menaven una vida luxosa. Alguns d'aquests adinerats 'americanos', com també els anomenaven, esdevingueren veritables benefactors de les viles que els havien vist néixer. Aquest és el cas de Josep Xifré i Casas, potser el més conegut dels indians del segle XIX. Nat a Arenys de Mar, Xifré hi féu construir un teatre i l'hospital, i la rebuda que li dispensà la població fou apoteòsica. Ara, no tots els qui partiren cap a les terres americanes hi feren tanta sort; la immensa majoria hi va fracassar i menar una vida plena d'infortunis i misèria.

MATERIALS

  • Grups i cantades d'havaneres
    Format:Web
    Web dedicada íntegrament a les havaneres. Informa dels principals grups musicals del Principat, alhora que permet d'assabentar-se del calendari d'actuacions.
  • Les havaneres de Calella de Palafrugell
    Format:Web
    Pàgina de l'Ajuntament de Palafrugell sobre la cantada d'havaneres que es fa a Calella el primer dissabte de juliol.
  • Fundació Ernest Morató
    Format:Web
    Entitat de recerca i promoció de les havaneres. Duu el nom del qui fou gran compilador i cantaire d’havaneres Ernest Morató i Vigorós.
  • La cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell
    Format:Web
    Article que informa a bastament dels esdeveniments que menaren al naixement de la cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell.
  • Les havaneres
    Format:Web
    Tot el que cal saber sobre el món de les havaneres, explicat, amb tot detall, en aquesta entrevista.
  • Els orígens de les havaneres
    Format:Web
    Amena i entenedora introducció als orígens de les havaneres.

QUE HO SABIES?

  • La lletra de 'El meu avi', tal vegada la més popular de les havaneres catalanes, s'inspira en la tradició marinera i indiana de Calella de Palafrugell i evoca, camuflant de sentimentalisme català un fons autènticament espanyolista, la guerra de Cuba, que va posar fi al domini d'Espanya a terres americanes. Després d'aquesta guerra (1898) els industrials i els homes de negocis catalans, en veient la debilitat d'Espanya, s'adheriren al moviment catalanista. En certa manera, el catalanisme polític va agafar volada arran de la independència de Cuba.
  • Abans d'ésser coneguda amb el nom d'havanera, aquesta tonada marinera ho va ésser amb uns altres noms: dansa, contradansa, dansa havanera, americana i tango americà, noms que n'indiquen adés la procedència, adés les influències musicals.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

A banda el nostre país, l’havanera esdevingué un gènere musical que es popularitzà en alguns altres llocs. Quins? Heus-ne la resposta.
Les lletres de les havaneres abasten un bon ventall de temes, tal com es pot comprovar al cançoner dels Pescadors de l’Escala.
Les havaneres tenen un ritme acompassat ben característic. Fixa-t’hi escoltant ‘El meu avi’.
Vols aprofundir en les havaneres? Aquesta pàgina didàctica te’n brinda la possibilitat.
I també...
  • Els indians es beneficiaren de l’obertura dels ports catalans al comerç americà, facilitada tres segles més tard de la descoberta d’Amèrica. En saps exactament l’any? Aquí el tens.
  • En Manuel Saumell, cubà d’origen català, es destacà en la composició d’havaneres. Aquesta pàgina biogràfica te’n dóna més detalls.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua