Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La postguerra a l'Irac

On són les armes de destrucció en massa?

El poble iraquià

El món després de la guerra



dilluns, 30 de juny de 2003
L'1 de juliol farà dos mesos que el president dels Estats Units, George W. Bush, va anunciar formalment la fi de la guerra a l'Irac. Però la crisi iraquiana encara no té solució, ben altrament, els dubtes i les incerteses creixen, i com més va, més.

En efecte, els dies passen i no s'albira pas a l'horitzó el final de l'ocupació anglo-americana, que ha fet créixer l'oposició del país als governs que més van destacar-se en la invasió de l'Irac: els Estats Units, la Gran Bretanya i Espanya. Aquesta oposició afecta notablement els dos primers països, que van menar els combats i que encara hi tenen soldats.

De fet, des que es va acabar oficialment la guerra, ha caigut un soldat nord-americà el dia de mitjana, sia per accident, sia per atacs de la resistència iraquiana. I les tropes britàniques, que fins ara s'havien estalviat les represàlies iraquianes, van tenir sis baixes el 24 de juny, cosa que ha reforçat encara més la pressió sobre el primer ministre britànic, Tony Blair.

Cal fer notar, així mateix, que els iraquians que ataquen els ocupants se senten cada dia més animats pels insistents rumors que Saddam Hussein és viu; uns rumors que no poden pas desmentir rotundament els governs nord-americà i britànic. Contràriament, els soldats de l'exèrcit ocupant se senten cada dia més desmoralitzats i cansats, i l'única cosa que volen es tornar a casa sans i estalvis.

Per si tot això fos poc, les armes de destrucció en massa, el principal argument esgrimit per a justificar la guerra, no apareixen enlloc. Els governs que van apostar decididament per la guerra encara diuen que aquestes armes acabaran apareixent, que cal una mica de paciència. Però el fet cert és que l'opinió pública cada vegada se'ls creu més poc.
  • ! Actualització el 01/07/2003 a les 08:12

On són les armes de destrucció en massa?


+ Les armes de destrucció en massa, el principal argument esgrimit per a justificar la guerra, no apareixen enlloc.
Aquestes darreres setmanes, han aparegut informes militars i dels serveis d'intel·ligència dels països que van abonar la guerra contra l'Irac desmentint els governs que volien fer creure a la ciutadania que el règim de Saddam Hussein tenia armes de destrucció en massa i que, per tant, calia combatre'l per evitar mals majors. A desgrat d'aquestes informacions, els governs afirmen, impertèrrits, que les armes acabaran sortint, però que moltes ja foren eliminades pocs dies abans de la fi de la guerra. Sigui com sigui, si aquestes armes no surten, els ciutadans podrien passar factura als governs que van promoure la guerra. Pensem que als Estats Units i la Gran Bretanya, la tradició democràtica hi és molt arrelada, i que les mentides dels polítics s'acaben pagant a les urnes. Això és especialment cert a la Gran Bretanya, on, el sistema electoral permet als ciutadans d'elegir directament els diputats, a diferència dels països on els parlamentaris són escollits, en definitiva, pels partits polítics.

El poble iraquià


+ Les guerres porten sempre destrucció, violència i mort.
No cal dir que les guerres porten sempre destrucció, violència i mort, i ferides que triguen qui-sap-lo a cicatritzar. La de l'Irac no és cap excepció a aquesta regla. La població iraquiana, delmada, empobrida i desnodrida, ha de veure com unes potències estrangeres, que li havien promès la fi de la tirania i la desitjada llibertat, ocupen el país i són incapaces de garantir la seguretat i el desenvolupament normal de l'administració. Joves soldats de poc més de vint anys, que no coneixen la llengua i l'extraordinària cultura iraquiana, són els encarregats de vetllar pel compliment de la llei i l'ordre. Les bandes de delinqüents tenen atemorida la població, les infrastructures no funcionen, els oleoductes són sistemàticament sabotats i la percepció unànime és que els recursos naturals són l'única cosa que interessa el govern nord-americà. A tot això, cal afegir-hi les persecucions i matances, per obra de les tropes ocupants, de determinats sectors de la població iraquiana, sota l'acusació de pertànyer a grups terroristes, sense retre'n comptes a cap instància judicial ni a cap organisme internacional.

El món després de la guerra


+ El món és avui més insegur que abans no comencés la guerra a l'Irac.
La crisi de l'Irac ja fa molt que s'arrossega. De fet, hi ha qui sosté que va començar el 12 de setembre del 2001, l'endemà d'aquell atac contra Washington i Nova York que va commoure el món, particularment la població nord-americana. Sigui com sigui, el cas és que aquesta crisi ha desencadenat canvis d'abast internacional. L'ONU, instituïda per a preservar la pau mundial, n'ha resultat seriosament debilitada, oimés que no va poder evitar la guerra, volguda de totes passades pels Estats Units, la Gran Bretanya i Espanya. Alhora, la Unió Europea s'ha dividit entre governs partidaris i detractors de la guerra, aquests darrers capitanejats per França i Alemanya, països fundadors de la Unió. Ara, aquesta divisió no ha pas afectat de la mateixa manera la ciutadania, que es va manifestar clarament contra una intervenció armada que creia del tot injusta. Les protestes contra la guerra van palesar, a sobre, que els ciutadans reclamaven més participació en la presa de decisions; reclamaven, en definitiva, un aprofundiment de la democràcia. Finalment, cal dir que el món després de la guerra és, paradoxalment, més insegur que no pas abans, i la por de nous atemptats, més viva que mai.

MATERIALS

  • La UNICEF a l'Irac
    Format:Web
    Pàgina d'aquesta organització de les Nacions Unides que informa de la situació dels infants a l'Irac per mitjà de sondatges i notícies. Permet de consultar els diferents projectes de la UNICEF en aquest país de l'Orient Mitjà.
  • La postguerra a l'Irac
    Format:Web
    Pàgina de la British Broadcasting Corporation (BBC) que, sota el títol 'Després de Saddam', analitza la situació a l'Irac després de la fi de la guerra.
  • Les raons ocultes de la guerra de l'Irac
    Format:Web
    Les causes que han menat a la guerra de l'Irac, explicades a bastament en aquesta pàgina de la Fundació Cidob.
  • El medi, l'altra víctima de la guerra
    Format:Web
    Notícia del Diari de l'Escola en què s'analitzen els efectes de la guerra a l'Irac sobre el medi i la salut humana.
  • L'Irac. Les persones primer
    Format:Web
    Pàgina d'Amnistia Internacional dedicada a la crisi iraquiana. Informa de les accions que, a parer d'aquesta organització, cal emprendre a fi de reconstruir l'Irac sobre la base dels drets humans.
  • El 'Full de ruta': pau al Pròxim Orient?
    Format:Web
    Notícia del Diari de l'Escola en què s'informa de les presumptes relacions entre el conflicte palestino-israelià i la guerra a l'Irac.

QUE HO SABIES?

  • Iraq Body Count, així es diu l'organització que fa el recompte de víctimes civils iraquianes des que van començar les operacions militars a l'Irac, força abans de la guerra. Doncs bé, fins el 20 de juny havia comptat entre 5.570 i 7.243 morts. Iraq Body Count vol deixar constància que les guerres sempre acaben fent víctimes innocents, per molt que hom les presenti com unes 'operacions reeixides'.
  • Gairebé la meitat de la població de l'Irac té menys de divuit anys. El percentatge d'infants és, consegüentment, molt elevat, i els estudis fets recentment per organismes internacionals sobre la situació d'aquesta mainada no són gens encoratjadors. Abans de començar la guerra, un de cada quatre infants de menys de cinc anys era víctima de desnutrició crònica, i un de cada vuit es moria. Lamentablement, els darrers sondatges, com el que va fer públic a la darreria de maig la UNICEF, revelen la deterioració de la salut dels infants, els grans innocents de totes les guerres.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La salut dels infants de l'Irac s'ha deteriorat d'una manera alarmant arran de la guerra i la postguerra, com indica el sondatge fet per la UNICEF a la darreria de maig.
El fet que encara no s'hagin trobat arsenals químics a l'Irac qüestiona l'oportunitat i legitimitat de la invasió. Llegeix aquesta notícia, publicada la primeria de juny.
L'informe anual de l'organització Amnistia Internacional demostra que la guerra contra l'Irac ha deixat a segon terme força conflictes sagnants, als quals no s'ha parat gaire atenció. Aquesta pàgina te’n dóna més clarícies.
La guerra de l'Irac ha anorreat una cultura mil·lenària. Te n'informa la notícia del Diari de l'Escola 'Bagdad, passat i present'.
I també...
  • Clica aquí i podràs llegir les raons que, pels experts, expliquen la invasió de l'Irac.
  • L'enderrocament del règim de Saddam Hussein s’ha relacionat amb el procés de pau entre palestins i israelians, tal com il·lustra aquest espai.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua