Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Vall d'Aran

Era lengua aranesa

Occitània

Un paisatge idíl·lic



dilluns, 16 de juny de 2003
El 17 de juny la Vall d'Aran celebra la seva diada, 'era Hèsta d'Aran', amb motiu de la recuperació de les institucions històriques, ara fa tretze anys, fet que reconeixia la personalitat d'aquesta bella comarca situada al nord-oest del Pirineu català, que des d’aleshores té un òrgan de govern propi, el Conselh Generau d'Aran.

Els trets propis de la Vall d'Aran no són pas pocs, començant pel clima, amb temperatures baixes, pluges abundants i humitat elevada. La neu s’hi manté una bona part de l'any, sobretot a dalt dels cims, modelats pel glaç. De fet, aquest territori és l'únic del Principat de clima atlàntic, que és francament dur i que ha influït la cuina aranesa, molt substanciosa. El riu Garona, que neix a la Vall i la travessa tota, va a morir, precisament, a l'Atlàntic.

L'arquitectura és un altre dels signes distintius de la Vall. Els poblets aranesos presenten una gran homogeneïtat, no són gens postissos. Les cases són de teulada de pissarra, en forma de mansarda, i es concentren als voltants de les esglesioles que s'alcen, ben arreu, pel territori.

Ara, la marca d'identitat més distintiva de la comarca és la llengua. Integrat a la corona catalano-aragonesa el segle XII, l'Aran ha conservat un parlar propi, l'aranès, que és una variant del gascó, un dels cinc grans dialectes de l'occità o llengua d'oc, i el més diferenciat. Perquè us en feu una idea, l'apartat següent és en aranès.

Era lengua aranesa


+ Er aranés ei eth nòm que recep era lengua occitana ena Val d’Aran.
Didíem adès qu'er aranés ei eth nòm que recep era lengua occitana ena Val d'Aran. Era lengua d'òc o occitan forme part deth grop de lengües romaniques (provinentes deth latin) e ei constituït per cinc grops dialectaus: eth provençau, eth lemosin, er auvernhàs, eth lengadocian e eth gascon. Donques ben, er aranés ei ua varianta deth dialècte gascon, eth mès aluenhat lingüisticament deth catalan. E ei que, a despiet de qu’er aranés e eth catalan mantien punts de contacte, non se pòden pas confóner. Es diferéncies entre andues lengües son sustot evidentes ena parla, tot e qu'ena escriptura tanben son ben visibles. D'un aute biais, maugrat qu'er aranés sigue oficiau e gaudisque de proteccion, es donades deth cens de 1996 non son pas guaire encoratjadores. Se ben eth 90 per cent dera poblacion dera Val d'Aran afirme que l'enten, sonque un 60 per cent lo sap liéger, en tot qu’eth percentatge des que lo saben escríuer se redusís a un 25 per cent.

Occitània


+ Mapa dels territoris de parla occitana.
Occitània abasta les terres de llengua occitana, la majoria situades entre els vessants septentrionals del Pirineu i allò que els francesos designen amb el nom de Massís Central. Occitània, avui quasi tota sota el domini de França, és formada per les grans regions de la Gascunya, Guiena, Llemosí, Alvèrnia, Delfinat, Provença i Llenguadoc, per les valls occitanes d'Itàlia i per la Vall d’Aran. Doncs bé, tota aquesta extensa nació no ha format mai una unitat política, ni ha estat mai reconeguda, malgrat una innegable identitat cultural, històrica i lingüística. França, país exacerbadament centralista, abans i després de la Revolució Francesa, practica un genocidi sistemàtic contra Occitània, un país que durant l'edat mitjana fou un dels més rics i cultes d'Europa. Pensem que és en terres occitanes on floriren i fruitaren la gran poesia trobadoresca, l'amor cavalleresc, les més variades idees espirituals i morals, com el catarisme, que s'estengué per terres catalanes, però que Roma, secundant els interessos de França, féu perseguir a mort. Precisament, la croada contra els càtars o albigesos va impedir la possible formació d'un estat catalano-occità: el 1213, el rei Pere el Catòlic moria, excomunicat, a Muret defensant els territoris occitans que depenien del comte de Tolosa, vassall dels reis catalans.

Un paisatge idíl·lic


+ Imatge de Casarilh, bell poble de la Vall d'Aran.
Abans hem fet esment de la bellesa del paisatge aranès, dominat per poblets acollidors, els uns a tocar dels altres i voltats d'immenses muntanyes, algunes de més de 3.000 metres d'altitud. Això és tan cert que hi ha qui anomena la Vall d'Aran la Suïssa catalana. Cims com el Tuc de Molières, el Besiberri i el Gran Tuc de Colomers presideixen una vall que té l'Aneto, el cim més alt de la Península Ibèrica, a l'horitzó. Els estanys de Saboredo, Colomers, Restanca, Mar..., donen fe de l'origen glacial de la vall i contribueixen a afaiçonar un paisatge únic. Les aigües hi corren pertot: a la vall, no hi neix únicament la Garona, sinó també la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana, i el clima hi afavoreix la formació de prats alpins d'una verdor incomparable, voltats de pinedes negres, avetoses, fagedes i rouredes als vessants de les muntanyes.

MATERIALS

  • Er aranés
    Format:Web
    Pàgina del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya dedicada a la llengua aranesa. Informa, entre altres, del marc legal i l'ús social d'aquesta variant de l'occità. Consultable en aranès i català.
  • Contes en aranès
    Format:Web
    Pàgina del portal educatiu Edu365 que inclou una selecció de contes en llengua aranesa llegits per alumnes de centres de la Vall d'Aran.
  • La Vall d'Aran
    Format:Web
    Pàgina que informa a bastament de diferents aspectes de la Vall d'Aran: cultura, gastronomia, natura...
  • Via Occitana Catalana
    Format:Web
    La realitat històrica, cultural i lingüística occitana, explicada amb tot detall en aquest espai interactiu.
  • Els pobles de la Vall d'Aran
    Format:Web
    Pàgina que informa de les dades geogràfiques i els principals elements d'interès dels pobles de la Vall d'Aran.
  • La Vall d'Aran i els escriptors
    Format:Web
    Els principals elements que configuren la identitat aranesa, explicats per un seguit d'escriptors en aquesta pàgina.
  • Vall d'Aran
    Format:Llibre
    Guia excursionista i turística de la Vall d'Aran publicada per l'editorial Alpina. Inclou un mapa topogràfic.
  • Occitània
    Format:Web
    Web dedicada a la llengua, les tradicions, les arts i la història de l'Occitània sota domini francès. Aquesta altra pàgina informa de les valls occitanes d'Itàlia.

QUE HO SABIES?

  • L'aïllament geogràfic de la Vall d'Aran ha contribuït en gran mesura a preservar els costums, la llengua i la identitat araneses. Pensem que les comunicacions amb França no eren fàcils i que fins que no es construí la carretera del Port de la Bonaigua, el 1924, la comunicació amb el Principat fou gairebé impossible. Tot i amb això, aquest port era tancat la major part de l'any per la neu, i fins el 1948, amb l'obertura del túnel de Viella, no prosperà el contacte dels aranesos amb les terres catalanes.
  • Hem dit que la cuina aranesa era molt substanciosa, segurament per la duresa del clima de la Vall. N'és una prova l'olla aranesa, un dels plats més típics i de bon menjar. Es tracta d'un brou fet a base de carn, botifarra, cua de bou, pilota, verdura, cigrons, arròs, fideus..., tot barrejat en una olla. Com veieu, un plat per a fer passar la gana i el fred.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'aranès és una llengua d'origen romànic i, com a tal, té semblances amb les llengües veïnes del mateix origen. El quadre comparatiu que trobaràs en aquesta pàgina et permet de comprovar-ho.
Vols sentir rondalles en aranès? El portal educatiu Edu365 te'n brinda la possibilitat.
El territori aranès és dividit en terçons. Quins? Aquests.
Contempla i coneix els pobles de la Vall d'Aran clicant ací.
I també...
  • Saps quines terres són de parla occitana? La resposta, en aquest espai.
  • Que saps quines són les menges típiques de la cuina aranesa? Saber-ho no costa gaire.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua