Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Ernesto Guevara, el Che

La imatge del segle XX

El perquè del mite

Cuba, abans i ara



dijous, 12 de juny de 2003
El 14 de juny farà setanta-cinc anys del naixement d'Ernesto Guevara de la Serna, més conegut per Che Guevara, un gran símbol revolucionari del segle XX i un dels mites més importants de la història contemporània recent. Encara avui la figura del Che és un referent per a molts dels qui somnien un món amb més justícia social, diferent de l'actual.

Curiosament, aquest gran símbol de la revolució social i dels drets dels pobres i oprimits va néixer el 1928 a la ciutat argentina de Rosario (província de Santa Fe) al si d'una família de l'alta burgesia, molt contrària al règim dictatorial de Juan Domingo Perón, que governà l'Argentina en diferents períodes del segle XX.

L'interès del Che per la política s'afermà en un viatge amb bicicleta pel nord del seu país quan estudiava medicina a la Universitat de Buenos Aires. Va ésser aleshores que s'adonà de la misèria de molts dels seus compatriotes.

Ara, el canvi radical d'aquest jove romàntic no es va esdevenir fins el 1955, a Mèxic, quan va conèixer Fidel Castro, que planejava d’entrar a Cuba i alliberar els cubans de la dictadura de Fulgencio Batista. El Che s'uní als revolucionaris cubans, que finalment assoliren el poder el 1959.

A partir d'aleshores el Che es va fer cada vegada més popular, fins a esdevenir l'autèntic símbol de la revolució, no solament a Cuba, sinó a tota l'Amèrica llatina i a una bona part del món. Ell mateix va participar en campanyes a l'Àfrica, particularment al Congo, i va fer una crida als països del Tercer Món perquè combatessin les forces imperialistes.

El Che era un idealista, un ferm partidari de la revolució dels pobres. Per això, quan va veure l'evolució de Cuba, on Fidel Castro governava de forma dictatorial, va prosseguir la lluita pel seu compte, fins que el 1967, mentre mirava d'estendre la revolució a Bolívia, va morir assassinat per forces especials de l'exèrcit bolivià, ensinistrades als Estats Units.

Una vegada mort, el mite del Che encara va créixer més: molts hi van veure el guia que els menava a un món més just. També és cert que, per molts altres, era un home sense escrúpols, intransigent i cruel.

La imatge del segle XX


+ La imatge més coneguda del Che, presa el 5 de març de 1960.
Aquesta imatge que podeu veure a la dreta del text és, per molts, la més simbòlica del segle XX. Ja veieu que es tracta d'una fotografia del Che amb una jaqueta verda, els ulls fits a l'horitzó i una boina amb l'estel daurat. D'aquesta mítica fotografia, se n'han fet centenars de versions i modificacions, ha lluït orgullosament a les samarretes d'idealistes joves i no tan joves de tot el món i ha decorat les parets de multitud de llars, sobretot des del final de la dècada del 1960. La imatge fou presa per Alberto Díaz Gutiérrez, més conegut per Korda, el 5 de març de 1960, quan feia poc que els revolucionaris dirigits per Fidel Castro havien assolit el poder a Cuba. Cal fer notar que Korda va sostenir un llarg litigi per recuperar els drets d'autor de la fotografia, que no li foren reconeguts fins el 2000, un any abans de la seva mort.

El perquè del mite


+ Imatge que mostra els estudiants manifestant-se a París el maig de 1968.
Potser us demaneu per què la figura del Che Guevara va ésser tan mítica; al cap i a la fi, de revolucionaris que lluiten pels drets dels pobres i els desvalguts, sempre n'hi ha hagut a totes les èpoques i contrades. La resposta es troba en el context històric de la fi dels anys 1960. En aquell moment a Europa i als Estats Units hi va haver una gran mobilització social, sobretot entre els estudiants, que reclamaven un món allunyat dels prejudicis de llurs pares, sense guerres, on es pogués viure amb plena llibertat. Als Estats Units els joves es llançaren al carrer contra la guerra del Vietnam i en favor de la pau i la fraternitat universals, i a París els estudiants van aixecar barricades i van proclamar lemes del tipus 'prohibit prohibir' i 'sigues realista, demana l'impossible'. En aquest context, la figura del Che es va identificar amb les ànsies de canvi i de no-submissió al poder, vingués d'on vingués.

Cuba, abans i ara


+ El règim cubà ha utilitzat la imatge del Che amb fins propagandístics.
Com ja hem vist, el Che va participar en la lluita dirigida per Fidel Castro contra la dictadura de Batista a Cuba, que finalment va caure. Inicialment, el nou règim cubà va desvetllar moltes esperances d'abolir la misèria i l'opressió del poble cubà. Però ben aviat es va veure que les coses eren molt diferents. El Che va abandonar Cuba quan va veure que l'esperada revolució social no es feia i que Castro governava amb mètodes dictatorials. Durant les primeres dècades el règim de Castro, cada vegada més aliat amb la Rússia comunista, va fer possible que els cubans assolissin un elevat grau d'instrucció i tinguessin una assistència sanitària de qualitat. Però el país era governat amb mà de ferro, les llibertats no es veien enlloc i la població vivia al llindar de la misèria. Les coses encara van empitjorar quan s'esfondrà el comunisme i Rússia deixà d'ajudar econòmicament Cuba. Però, com qualsevol dictador, Castro s'aferra al poder, per més que hagi fracassat totalment.

MATERIALS

  • Recursos sobre el Che Guevara
    Format:Web
    Pàgina de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) que inclou un seguit de recursos sobre la figura del Che Guevara. Conté també vincles d'interès sobre l'illa de Cuba.
  • El Che Guevara
    Format:Web
    Web dedicada íntegrament a la figura d'Ernesto Guevara de la Serna, més conegut per Che Guevara. Inclou un apartat biogràfic, imatges, cartes...
  • La imatge del segle XX
    Format:Web
    Pàgina en què s'explica la curiosa història de la fotografia més coneguda del Che Guevara.
  • Vídeos del Che
    Format:Web
    Pàgina que conté un seguit de vídeos de discursos i imatges del guerriller argentí.
  • Imatges del Che
    Format:Web
    Pàgina que permet de resseguir la vida del Che a través d'una seguida d'imatges.
  • Cuba
    Format:Web
    La història i les dades estadístiques de l'illa de Cuba, en aquest espai.
  • Fidel Castro
    Format:Web
    Documentada biografia de Fidel Castro, que mana a Cuba des de 1953.

QUE HO SABIES?

  • De ben jove Che Guevara ja es distingia pel poc cabal que feia de les convencions socials; era això que se'n diu un provocador. A l'escola, li deien 'el porc', perquè duia la mateixa camisa tota la setmana i no es rentava gens; i això que, uns quants anys més tard, a la universitat, hi va estudiar... dermatologia!!
  • Abans de destacar-se com a defensor dels drets dels oprimits, Che Guevara va fer de fotògraf. El 1955 se n'anà a Mèxic a cobrir els Jocs Panamericans, per encàrrec d'una agència de notícies argentina. Una vegada en aquest país, l’agència l'informà que no li podia pagar els estipendis convinguts. En saber-ho, el Che va mirar de guanyar-se la vida venent fotografies, fins que un bon dia, a la ciutat de Mèxic, es va topar... Fidel Castro.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Escolta aquest discurs del Che. Quines idees en destacaries? Qui hi és assenyalat com a enemic de la llibertat?
Vols saber en detall la curiosa història de la fotografia més coneguda del Che Guevara? Llegeix aquest article.
Durant un quant temps Ernesto Guevara va guanyar-se la vida fent fotografies. Heus-ne unes quantes.
Fixa't com es revela la personalitat del Che en aquestes tres cartes, adreçades, respectivament, als seus fills, als seus pares i a Fidel Castro.
I també...
  • Observa aquestes fotografies, que mostren alguns dels moments més importants de la vida de Che Guevara.
  • Clica aquest espai i podràs visualitzar un seguit de vídeos del Che.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua