Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Kandinski a la Pedrera

Art abstracte i figuratiu

L'expressionisme

L'escola Bauhaus



dimarts, 10 de juny de 2003
Del 3 de juny al 24 de setembre, el Centre Cultural Caixa Catalunya, domiciliat a la Pedrera de Barcelona, ofereix una exposició, 'Kandinski. La dissolució de la forma. 1900-1920', sobre l'evolució del pintor rus Vassili Kandinski vers l'art abstracte, del qual fou un dels més eminents representants.

L'exposició consta de quaranta-quatre obres de Kandinski (trenta pintures i catorze dibuixos), que van des de les primeres obres pictòriques al 1920. Entre aquestes obres, n'hi ha de tan cabdals com 'Riegsee-L'església del poble', 'Cosacs', 'Composició cromàtica' i, sobretot, 'Composició VII', pintada el 1913 i considerada per l'autor mateix l'obra més important feta fins aleshores.

Aquesta exposició ha desvetllat, i amb raó, moltes expectatives. Pensem que Kandinski fou, juntament amb els pintors Kasimir Malèvitx i Piet Mondrian, el màxim introductor d'una manera de concebre l'art, plena de colors purs i primitius, que trencava radicalment amb tota la tradició pictòrica precedent, en la mesura que es negava a imitar la realitat per cercar una representació pròpia i inconfusible, dita abstracta.

La vocació artística de Kandinski no va ésser gens primerenca. De fet, s'havia encaminat cap al món de les lleis, però el 1893 va instal·lar-se a Munic (Baviera, Alemanya) per estudiar-hi pintura i dedicar-se enterament a l'art. Tres anys més tard ja era un pintor professional i seguia una innovadora carrera, reflectida en la fundació compartida de Der Blaue Reiter (Genet Blau) i en el mestratge exercit a la Bauhaus de Weimar (Turíngia, Alemanya). Der Blaue Reiter era un grup integrat per artistes com Paul Klee i Franz Marc que defugia totes les convencions de l'època. Das Bauhaus era una escola d’art i arquitectura fundada per Walter Gropius, un gran arquitecte i teoritzador de l’art.

Art abstracte i figuratiu


+ La distinció entre art abstracte i figuratiu és prou clara, com s'evidencia en aquestes dues imatges.
Com dèiem suara, l'art abstracte es nega a imitar la realitat, a representar els objectes tal com apareixen al món real. Els pintors i els escultors abstractes defugen la reproducció fidel de la natura, fins al punt que renuncien a representar objectes formalment identificables. Contràriament, l'art figuratiu, dominant fins a principis del segle XX, representa figures i objectes concrets, reals. Això no vol pas dir que tot l'art figuratiu sigui igualment realista; de fet, no imita pas la realitat de la mateixa manera. Durant el Renaixement, posem per cas, els artistes s'escarrassaven a atènyer la representació perfecta del cos humà, bo i realçant-ne les qualitats estètiques. Ben altrament, els impressionistes del segle XIX donaven a la figura humana una forma més estilitzada, sense fixar-se tant en els detalls. Doncs bé, totes dues tendències són figuratives en la mesura que representen el món real.

L'expressionisme


+ 'El crit', d'Edvard Munch, és un dels millors quadres del corrent expressionista.
En certa manera l'art abstracte és la tendència més extrema de l'expressionisme. Què és l'expressionisme? Un corrent artístic que cerca la màxima expressivitat artística a base de reflectir les emocions i els sentiments de l'autor. Una manera d'aconseguir aquesta expressivitat consisteix a deformar figures i objectes. 'El crit', d'Edvard Munch, és un dels millors quadres d'aquest corrent artístic, que es va desenvolupar amb força a Alemanya. Cal dir, de passada, que l'expressionisme començà com una reacció a l'impressionisme, que no pretenia reflectir estats d'ànim i emocions, sinó únicament la 'impressió' (d'aquí ve el nom) que causava en l'artista una figura humana, un objecte o un paisatge... L'impressionisme era, primer de tot, un corrent estètic. Però van ésser dos autors formats en l'impressionisme, el neerlandès Vincent van Gogh i el francès Paul Gauguin, els veritables precursors del moviment expressionista.

L'escola Bauhaus


+ Imatge del Pavelló de Barcelona, projectat per l'arquitecte Mies van der Rohe.
Ja hem dit que Vassili Kandinski va ésser professor de la Bauhaus, una escola d'art i arquitectura fundada per Gropius el 1919. En aquesta escola, hi van ensenyar, a més de Kandinski, artistes de renom com Paul Klee i Mies van der Rohe. Al marge de la docència, els professors de l'escola Bauhaus es dedicaven a dissenyar edificis i a decorar espais interiors i mobiliari, i ho feien seguint no pas criteris estètics i prou, sinó també funcionals. Volien que les obres fossin boniques, però també pràctiques, útils i confortables. La influència d'aquesta escola revolucionària ha arribat fins als nostres dies, i això que l'art que preconitzava no era gaire comprès, tan poc comprès que el Partit Nazi va clausurar l'escola el 1933, perquè practicava un 'art degenerat'.

MATERIALS

  • 'Kandinsky. La dissolució de la forma. 1900-1920'
    Format:Web
    Exposició sobre Kandinski organitzada pel Centre Cultural Caixa Catalunya, que mostra l'evolució del pintor rus vers l'art abstracte. Del 3 de juny al 24 de setembre.
  • Vassili Kandinski
    Format:Web
    La vida i algunes de les obres més conegudes i valorades de Vassili Kandinski , en aquesta web.
  • L'obra pictòrica de Vassili Kandinski
    Format:Web
    Pàgina d'Artcyclopedia que permet d'admirar les obres mestres de Vassili Kandinski i assabentar-se de la galeria o museu que les acull.
  • L'expressionisme
    Format:Web
    Pàgina web sobre el moviment expressionista, del que Vassili Kandinski en fou un dels màxims representants.
  • L'escola Bauhaus
    Format:Web
    Web dedicada a aquesta escola d'art i arquitectura on va exercir-hi el seu mestratge Vassili Kandinski.
  • Les avantguardes
    Format:Web
    Pàgina de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) sobre els moviments artístics avantguardistes que aparegueren durant el període d'entreguerres (1918-1939): cubisme, surrealisme, expressionisme i futurisme.
  • Conèixer l'art
    Format:Web
    Interessant i didàctica pàgina web que permet de conèixer i valorar l'art, ja sigui pictòric, escultòric o arquitectònic. Conté un pedagògic vocabulari de conceptes artístics.
  • La composició
    Format:Web
    Pàgina del portal educatiu Edu365 en què s’explica la composició, val a dir: la distribució en l'espai dels elements de l'obra d'art.

QUE HO SABIES?

  • Vassili Kandinski fou allò que se'n diu un cosmopolita. Nat a Moscou el 1893, va passar a Munic; més tard, entre els anys 1903 i 1908, va viatjar per Itàlia, els Països Baixos, Tunis i París, i va tenir, successivament, les nacionalitats alemanya i francesa.
  • No solament fou un artista consumat, sinó també un gran teòric de l'art. El 1911, durant la seva estada a Munic, va escriure 'De l'espiritualitat en l'art', que afirma, per primera vegada, la possibilitat de dur a terme un art que expressi les emocions de l'artista sense haver d'imitar les figures del món real.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Ressegueix la trajectòria vital i artística de Vassili Kandinski des d'aquesta pàgina biogràfica.
Kandinski va pintar l'obra 'Composició VII', una de les més representatives de l'autor, en tres dies. Però abans n'havia fet molts dibuixos i estudis preparatoris. Saps quants? Cerca'n la resposta a la pàgina oficial del 'Centre Cultural Caixa Catalunya'. N'hi ha prou de furgar-hi una mica.
Vols seguir l'evolució de Kandinski vers l'abstracció? Doncs contempla aquests quadres.
Vincent van Gogh és considerat un dels precursors de l'expressionisme. El Diari de l'Escola et dóna l'oportunitat de conèixer la vida i l'obra d'aquest genial artista neerlandès.
I també...
  • 'El crit' d'Edvard Munch és un dels quadres més representatius del corrent expressionista. A tu, què et sembla, un quadre abstracte o figuratiu? Per què?
  • Vols aprofundir en l'art abstracte? El portal educatiu Edu365 te’n brinda la possibilitat.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua