Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El 'Full de ruta': pau al Pròxim Orient?

L’etern conflicte

La guerra de l'Irac i el 'Full de ruta'

Esculls a superar



dimarts, 3 de juny de 2003
El 'Full de ruta' és un document que estableix les línies a seguir amb vista a instaurar la pau al Pròxim Orient, després de dècades de topades i violència entre palestins i israelians. Aquest document és promogut per l'anomenat 'Quartet', que integren els Estats Units, la Unió Europea, les Nacions Unides i Rússia.

El 'Full de ruta' és prou ambiciós; per molts, massa i tot, car estableix les fases que s'han de superar fins a la constitució d'un estat palestí democràtic, l'any 2005, amb unes fronteres internacionalment reconegudes i protegides i en el marc d'un acord global per a tot el Pròxim Orient.

Concretament, aquest pla de pau té tres fases. La primera, fins a mitjan 2003, preveu, sobretot, d'extingir el terrorisme i la violència; la segona, fins a final del 2003, s'hauria de consumar amb l'establiment d'un estat palestí provisional, dotat d'una constitució; i la darrera aspira a resoldre les qüestions que, ara com ara, més oposen israelians i palestins: decidir les fronteres definitives del futur estat palestí, l'estatut final de Jerusalem (ciutat sagrada per a jueus, àrabs i cristians) i abolir els assentaments jueus en territori palestí.

El 'Full de ruta' és, doncs, molt complet, però no gaire fàcil de portar a terme. Com veurem, el conflicte entre jueus i palestins fa molts anys que dura i totes les temptatives de resoldre'l han fracassat. De moment, tant les autoritats de l'un país com les de l'altre són molt cautes i receloses.
  • ! Actualització el 09/06/2003 a les 00:13

L’etern conflicte


+ El conflicte entre israelians i palestins té arrels molt profundes.
Arran de les eleccions israelianes del 28 de gener de 2003, el Diari de l'Escola va publicar una notícia, 'Israel-Palestina: el conflicte etern'. Aquesta notícia exposava les arrels històriques de l'enfrontament entre aquests dos pobles que, en ple segle XX, van sostenir quatre guerres: la del 1948, la del canal de Suez (1956), la dels Sis Dies (1967) i la del Iom Kippur (1973). La notícia també comentava la importància de la ciutat de Jerusalem per a les religions cristiana, musulmana i jueva. Finalment, parlava del procés de pau obert el 1993 i estroncat per la intransigència dels palestins i israelians més contraris a uns pactes que haurien pogut terminar aquest llarg i dolorós conflicte. Aquesta notícia encara es pot llegir.

La guerra de l'Irac i el 'Full de ruta'


+ Saddam Hussein, enemic declarat d'Israel.
En parlant de les causes de la guerra de l'Irac, s'ha insistit molt en l'interès dels Estats Units de controlar un país amb molts recursos naturals, sobretot petroli i aigua; també han sortit les pressions del sector armamentístic dels EUA, molt poderós i influent, sobre el govern nord-americà. Ara, segons uns pocs experts, la invasió de l'Irac es va fer amb l'objectiu d'imposar un procés democratitzador al Pròxim Orient i resoldre el conflicte palestino-israelià. I què hi té a veure, l'Irac, amb aquest conflicte que fa tants anys i panys que s'arrossega? Segons l'opinió d'aquests experts, l'Irac de Saddam Hussein era l'únic país del món àrab partidari de l'anomenat 'panarabisme', val a dir: de la unió política dels països àrabs, que Israel diguem que destorba; és un enemic declarat.

Esculls a superar


+ Un dels esculls a superar és el dels assentaments israelians dintre territori palestí.
Dèiem suara que el conflicte entre israelians i palestins no és gaire fàcil de resoldre, per molt detallat que sigui el 'Full de ruta' i per més que l'impulsin les màximes institucions internacionals. Són molts els esculls que s'han de superar, si la pau ha d'ésser duradora. De bell antuvi, ja serà prou difícil d'eliminar la violència de tots dos bàndols, perquè no són pas pocs els qui s'oposen a les solucions proposades. També s'ha de dirimir la qüestió dels refugiats palestins, escàpols de Palestina després de la guerra del 1948, que esperen que els reconeguin el dret de tornar al seu país. Tampoc no podem passar per alt la gran dificultat d'establir les fronteres definitives del futur estat palestí, sobretot quan hi ha tants assentaments israelians dintre territori palestí. Per si això fos poc, hi ha el gran litigi de Jerusalem, actual capital d'Israel reclamada amb insistència pel poble palestí i lloc sant de milions de fidels de musulmans de tot el món.

MATERIALS

  • El 'Full de ruta'
    Format:Web
    Text complet del 'Full de ruta', promogut pels Estats Units, la Unió Europea, les Nacions Unides i Rússia.
  • El conflicte palestino-israelià
    Format:Web
    Completa pàgina web que analitza el conflicte palestino-israelià des dels inicis fins l'actualitat. Informa dels diferents esculls a superar per atènyer la pau.
  • Palestina i Israel a la xarxa
    Format:Web
    Pàgina de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) que inclou nombrosos vincles d'interès relacionats amb el conflicte que enfronta israelians i palestins al Pròxim Orient.
  • El Pròxim Orient
    Format:Web
    Les principals dades geogràfiques i polítiques dels països del Pròxim Orient, en aquesta pàgina
  • El conflicte palestino-israelià, en mapes
    Format:Web
    Pàgina de la British Broadcasting Corporation (BBC) que informa de l'evolució del conflicte palestino-israelià a través d'un seguit de mapes.
  • Cartes per la pau
    Format:Web
    Pàgina que inclou un seguit de cartes de joves israelians i palestins que permeten de veure com viu la joventut de tots dos països el conflicte del Pròxim Orient.

QUE HO SABIES?

  • Encara que d'entrada no ho sembli, el cas és que l'aigua té un paper central en el conflicte entre israelians i palestins. Pensem que Israel acapara el riu Jordà, que recorre una part dels territoris palestins ocupats, on, endemés, hi ha molts aqüífers subterranis. Aquesta és una de les raons que fan que l'estat israelià es negui a cedir aquests territoris.
  • Aquests darrers cinquanta anys l'estatut polític de Jerusalem ha canviat unes quantes vegades, per causa del conflicte israelo-palestí. El 1948 Jerusalem era sota tutela internacional. Un any després, el 1949, i arran de la primera guerra àrabo-israeliana, la part antiga de la ciutat fou ocupada pels palestins, i l'altra, pels israelians. El 1967, després de la guerra dels Sis Dies, tot Jerusalem va passar a Israel, que encara en té el domini.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Durant la primera fase del 'full de ruta', a què s'han de comprometre els palestins? I els israelians?
Les fronteres del Pròxim Orient han canviat força aquests darrers cinquanta anys. Comprova-ho a la pàgina que la British Broadcasting Corporation (BBC) dedica al conflicte palestí. Cerca-hi un mapa de l'any 1947 i un d'actual. Quins canvis hi observes?
Saps quins són els llocs sants de Jerusalem per a musulmans i jueus? Ací te’ls detallen.
Hem dit que el control de l’aigua del riu Jordà té un paper molt important en el procés de pau. Aquest mapa ho fa veure.
I també...
  • Saps què significa el mot 'diàspora'? Quan va ser la diàspora jueva? I la palestina? Les respostes, en aquesta notícia del Diari de l'Escola.
  • Vols conèixer a fons els principals esculls que s'han de superar a fi de consolidar la pau al Pròxim Orient? Clica ací.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua