Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Sant Petersburg,  la 'Venècia del nord'

Diferents noms per una mateixa ciutat

Ciutat de la cultura

Sant Petersburg i les revolucions



dimarts, 20 de maig de 2003
Al delta del riu Neva, al nord-oest de Rússia, hi és emplaçada una de les ciutats més belles de món, Sant Petersburg, fundada el 27 de maig de 1703, fa tot just tres-cents anys.

La idea de crear aquesta gran urbs a la vora de la mar Bàltica es deu al tsar Pere el Gran (1672-1725), que, després de viatjar per tota Europa, s'adonà de l’endarreriment en què es trobava Rússia i va decidir de posar-hi remei. Aquest emperador va tornar a la seva pàtria amb la ferma voluntat d''europeïtzar' Rússia. I va començar la tasca fent construir una ciutat ben moderna i espectacular, on hi van treballar els arquitectes més prestigiosos i centenars de milers d'artesans i obrers.

I això que l'emplaçament triat no era pas el més adient. Pensem que Sant Petersburg és construïda sobre un total de quaranta-dues illes, en un terreny que, originàriament, era pantanós i fangós, com no podia ésser d'una altra manera en tractar-se de la desembocadura d'un riu.

Però després que tot el poble rus hi esmercés molts i molts esforços, el resultat fou del tot reeixit, i aquesta ciutat nascuda de l'obsessió d'un emperador és justament anomenada la 'Venècia del Nord'. Els més de tres-cents ponts que uneixen les nombroses illes, entre les que hi corren les fredes aigües de rius i canals atorguen a la ciutat una fesomia veneciana.

A la bellesa de l'emplaçament cal afegir-hi les amples i rectes avingudes que creuen la ciutat, com l'Avinguda Nevski; el famós Palau d'Hivern, residència dels tsars russos fins l'enderrocament de la monarquia el 1917; l'espectacular columnata de la catedral de Kazan' i la grandiositat de la catedral de Sant Isaac, on s'hi poden congregar fins a 14.000 fidels; el Museu Ermitage, que guarda prop de tres milions d'obres d'art; i moltes altres coses que fan de Sant Petersburg una de les ciutats més boniques d'Europa.

Diferents noms per una mateixa ciutat


+ Els diferents noms amb què ha estat rebatejada reflexen la importància històrica de Sant Petersburg.
Sant Petersburg és, com ja hem vist, una ciutat relativament novella, malgrat haver tingut una gran importància en la història russa dels darrers tres segles. Precisament, els diferents noms amb què ha estat batejada la moderna ciutat del delta del riu Neva testimonien aquesta importància. Pere el Gran, el fundador d'aquesta gran urbs, li donà el nom de Sant Petersburg, que conservà fins el 1914, any de l'esclat de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). Fou justament aleshores quan fou rebatejada amb el nom de Petrograd. Per quin motiu? Ben senzill. Com Rússia i Alemanya combatien en bàndols oposats es va decidir de canviar el nom d'origen alemany de la ciutat per un altre de ben rus. Ara, el nou nom no durà pas gaire: deu anys després era substituït pel de Leningrad ('Ciutat de Lenin), en homenatge al líder de la Revolució Russa, mort aquell mateix any. Així fou anomenada la ciutat durant el període soviètic, i no recobrà el nom original fins el 1991, després de l'esfondrament del comunisme.

Ciutat de la cultura


+ Fiódor Dostoievski va descriure la ciutat i la societat de Sant Petersburg a les seves novel·les.
Quan encara no feia ni deu anys que s'havia començat a construir, Sant Petersburg va esdevenir la capital de l'immens Imperi Rus. El 1712 la cort reial s'hi va desplaçar i hi va fixar la residència. A partir d'aquell moment, Sant Petersburg va convertir-se en la gran capital russa de les arts i la cultura, en la 'finestra a Europa', tal com la va definir el mateix Pere el Gran. Aquest paper d'urbs oberta i cosmopolita no féu sinó consolidar-se durant el segle XIX, quan s'hi formaren, hi visqueren i hi treballaren els grans escriptors russos del moment, com ara Dostoievski, Tólstoi, Gógol, Puixkin i Turguénev. La millor prova de la preponderància cultural de la ciutat és el Museu Ermitage, fundat el 1764, que guarda una extraordinària col·lecció d'obres d'art de totes les èpoques. Les més de tres-centes sales del museu acullen obres de l'antiguitat grega i romana, una extraordinària mostra d'art escita i una completíssima col·lecció de pintura flamenca i neerlandesa, entre molts altres tresors artístics.

Sant Petersburg i les revolucions


+ Imatge del monument de Lenin a Sant Petersburg.
Rússia no fou pas un país pioner de la Revolució Industrial. Ben al contrari, fins ben entrat el segle XX la majoria dels habitants d'aquest immens país es dedicaven a la pagesia. Ara, durant el segle XIX existien unes poques ciutats on s'hi havia formant un nombrós proletariat, que malvivia en unes condicions pèssimes. Això era especialment cert a Sant Petersburg, on, endemés, hi existien diferents moviments secrets i grups d'intel·lectuals que donaven suport a les reivindicacions obreres i maldaven per enderrocar el règim tsarista, profundament absolutista. I, finalment, ho aconseguiren. El 1905 es produí una revolució fallida, que havien iniciat els obrers de les fàbriques de Sant Petersburg. Però dotze anys després, el 1917, l'esclat revolucionari, iniciat també a la ciutat del Neva, reeixí i escombrà per sempre més la monarquia dels tsars. La Revolució d'Octubre dugué al poder els comunistes, que governarien fins l'esfondrament de la Unió Soviètica el 1991.

MATERIALS

  • Sant Petersburg
    Format:Web
    Didàctica i amena pàgina dedicada íntegrament a Sant Petersburg. Informa a bastament dels indrets més emblemàtics de la ciutat.
  • Història de Sant Petersburg
    Format:Web
    Pàgina oficial del govern de Sant Petersburg, que ofereix àmplia informació de la història de la capital bàltica. També informa dels esdeveniments que es faran amb motiu dels tres-cents anys d'història de la ciutat.
  • Museu Ermitage
    Format:Web
    Pàgina oficial d'un dels millors museus del món, emplaçat a la ciutat de Sant Petersburg.
  • La Revolució Russa
    Format:Web
    Tot el que cal saber sobre la Revolució Russa, en aquest especial del portal Buxaweb, especialitzat en història contemporània.
  • Les ciutats: present i futur
    Format:Web
    Pàgina de les Nacions Unides amb sis unitats didàctiques sobre diferents aspectes de les ciutats. Inclou nombroses activitats per a ésser treballades pels estudiants.
  • Grans escriptors russos
    Format:Web
    Pàgina que informa de la vida i l'obra dels millors escriptors russos dels darrers dos segles.
  • Carta a l'avi. El pont de Sant Petersburg
    Format:Llibre
    Llibre epistolar en què l'autora escriu una carta imaginària al seu avi, l'enginyer català Magí Cornet Masriera, autor del Pont de Palau, el primer que s'erigí sobre el riu Neva a Sant Petersburg.
  • L'agulla daurada
    Format:Llibre
    Ampli reportatge centrat el la ciutat de Sant Petersburg i el setge que patí durant la Segona Guerra Mundial. Premi de Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya en l'apartat d'assaig (1986). Edicions 62.

QUE HO SABIES?

  • Fins a mitjan segle XIX, únicament els membres de la família reial russa i uns pocs que els eren pròxims podien accedir a visitar el Museu Ermitage. Potser això explica perquè l'emperadriu Caterina la Gran ( 1729-1796 ) va deixar escrit que 'tan sols els ratolins i jo gaudim d'aquest espectacle'.
  • L'anomenat Fortí de Pere i Pau és l'emplaçament on es va començar a erigir Sant Petersburg. Es tracta d'un recinte que circumda la petita illa de Záiachi, de quatre-cents metres d'amplada i gairebé set-cents de llargada. A l'interior d'aquest fortí s'hi troba la Catedral de Pere i Pau, que acull les restes mortals de la major part d'emperadors i emperadrius russos.
  • Dintre els límits de la ciutat de Sant Petersburg s'hi compten més de quaranta rius, a més de diversos afluents, canals i vies fluvials que, tots junts, fan una llargària de 217 quilòmetres.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El gran escriptor rus Fiódor Dostoievski va designar Sant Petersburg 'la ciutat més premeditada del món'. Què creus que volia dir, amb aquestes paraules? Utilitza aquest diccionari en cas que necessitis ajuda.
Durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945) Sant Petersburg, aleshores rebatejada amb el nom de Petrograd, fou assetjada per les tropes alemanyes durant un munt de dies. Quants? La resposta, en aquesta pàgina.
Sant Petersburg fou la ciutat capdavantera de la Revolució Russa, tal com podràs comprovar en aquest espai.
El Museu Ermitage acull tresors i magnífiques obres d'art de totes les èpoques. Comprova-ho a través d'aquesta visita virtual.
I també...
  • La Catedral de Sant Issac és la més luxosament guarnida de Sant Petersburg. Saps per què la féu construir el tsar Pere el Gran? Esbrina-ho en aquesta guia de la ciutat russa.
  • Sant Petersburg és situada molt a prop d'un país nòrdic. Quin? La resposta, en aquest mapa.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua