Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Festa de la Diversitat

L''Odissea' i els immigrants

La Declaració Universal dels Drets Humans

Sos Racisme i França



dijous, 15 de maig de 2003
Els dies 16, 17 i 18 de maig el Moll de la Fusta de la ciutat de Barcelona acull l'onzena edició de la Festa de la Diversitat, que organitza any rere any Sos Racisme, associació no governamental sense afany de lucre que treballa en la defensa dels drets humans.

El lema de la festa és prou explícit: 'contra el racisme, actua'. Un eslògan que recorda el que s'ha popularitzat arran de l'oposició ciutadana a la invasió de l'Irac ('Contra la guerra, actua') i que lliga perfectament amb l'esperit de Sos Racisme, contrari a qualsevol manifestació xenòfoba, vingui d'on vingui.

Ara, més enllà d'aquest lema, les tres jornades festives volen ésser un clam a favor del dret a vot dels immigrants, una reivindicació plena de sentit ara que s'acosten les eleccions i dos anys després que el Partit Popular que governa l'estat espanyol endurís la llei d'estrangeria, fent les coses encara més difícils als nouvinguts procedents dels països pobres que es troben a casa nostra.

Però, com ja és habitual, aquesta reivindicació del dret a vot no privarà pas la Festa de la Diversitat de l'aire lúdic que la vol definir, com ho demostra el programa, ple d'activitats per a menuts i grans. Debats, jocs, tallers, col·loquis, concerts, tot plegat permetrà als assistents d'aprofundir en els valors de la tolerància i la diversitat. La festa començarà divendres amb la cercavila organitzada pel grup Always drinking marching band, que recorrerà la Rambla fins arribar al Moll de la Fusta, i no es clourà fins diumenge al vespre, amb el concert que oferirà Pedro Guerra.
  • ! Actualització el 19/05/2003 a les 12:02

L''Odissea' i els immigrants


+ L''Odissea' descriu el viatge de tornada d'Ulisses a la seva pàtria, Ítaca.
Hom diu que l''Odissea' és un dels llibres més antics, més bells i més savis que s'hagin escrit mai. Del temps en què fou escrit, no es pot pas dir que en sapiguem gaires coses, raó per la qual els experts l'anomenen període fosc. I tampoc sabem gairebé res del rapsode que el devia escriure, Homer. Però això tant i fa. Allò que és realment important és que aquesta obra mestra de la literatura universal, que es pot llegir com una novel·la d'aventures i que és fruit de la tradició oral grega, s'ha conservat després d'haver estat recopilada per un grec que va viure al segle VIII aC. L''Odissea' descriu el viatge de tornada d'Ulisses a la seva pàtria, Ítaca, després d'haver participat a la guerra de Troia. Durant una pila d'anys, Ulisses passa per tot tipus de peripècies i té coneixença de les més diverses cultures, que el reben amb una gran hospitalitat i esperit tolerant. Cada vegada que aquest llegendari heroi grec arriba a un indret determinat, ningú no li pregunta qui és, d'on ve i on va, si més no fins que no li han donat de menjar i proporcionat descans. Aquestes cultures antigues sabien prou bé que no es pot exigir res a ningú fins que no té les seves necessitats bàsiques cobertes. Una actitud que, de ben segur, hauríem de tenir sempre amb els immigrants que arriben a casa nostra fugint dels països on tot hi són mancances.

La Declaració Universal dels Drets Humans


+ Fotografia d'Eleanor Roosevelt, gran impulsora de la Declaració dels Drets Humans.
El 10 de desembre de 1948, just tres anys després de la fi de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans, un text format de trenta articles que estableix quin són els deures inalienables de tots els individus, sense distincions de cap mena. El primer d'aquests articles resumeix força bé l'esperit de la declaració: 'Tots els humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets, i dotats com són de raó i consciència, els cal captenir-se fraternalment els uns amb els altres'. Ara, tots els drets hi són igualment consagrats: el dret a la vida, a la llibertat de pensament, de consciència, de religió i d'expressió, al treball, a la resistència contra l'opressió, a la participació en la política...Malauradament, aquest text fonamental té més valor moral que jurídic, i no vincula legalment els estats signataris.

Sos Racisme i França


+ Sos Racisme va néixer a França el 1982.
Des que la Revolució Francesa va proclamar els Drets Humans de l'Home i del Ciutadà, el país veí se n'orgulleix d'ésser la pàtria de la llibertat, la fraternitat i la igualtat, lemes igualment instaurats pel procés revolucionari de 1789. Recentment, aquest orgull s'ha intensificat arran de l'oposició del govern francès i la major part dels ciutadans a la invasió de l'Irac. Sigui com sigui, i deixant de banda si l'orgull francès és justificat o no, el cert és que Sos Racisme, l'entitat organitzadora de la Festa de la Diversitat, va néixer a França el 1982, quan un grup de joves es va organitzar per fer front a l'ascens electoral del Jean-Marie Le Pen, un polític profundament xenòfob i racista. La resposta ciutadana va ésser tan contundent que aquest moviment contrari al racisme ben aviat va traspassar les fronteres franceses. Així, el 27 d'abril de 1988 es fundava a Barcelona Sos Racisme-Catalunya, que ha promogut l'extensió d'aquesta associació a l'estat espanyol.

MATERIALS

  • Festa de la Diversitat
    Format:Web
    Pàgina oficial d'aquesta festa que se celebra al Moll de la Fusta de Barcelona. Inclou el programa complet d'activitats: debats, jocs, tallers, col·loquis, concerts...
  • Sos Racisme del Principat
    Format:Web
    Web d'aquesta associació de defensa dels drets humans que organitza la Festa de la Diversitat. Inclou un apartat d'informació i denúncies, i informa de les iniciatives i campanyes que du a terme.
  • La Declaració Universal dels Drets Humans
    Format:Web
    Declaració aprovada per les Nacions Unides (ONU) el 10 de desembre de 1948.
  • Fòrum 2004
    Format:Web
    Pàgina oficial del Fòrum Universal de les Cultures, que se celebrarà l'any vinent a Barcelona.
  • L''Odissea'
    Format:Web
    El text complet de l''Odissea', en aquesta pàgina web. Inclou un seguit de vincles sobre personatges i conceptes que fan més atraient la lectura d'aquesta obra mestra de la literatura universal. En anglès.
  • Immigració i llei d’estrangeria
    Format:Web
    Especial de Nosaltres.Com, el cercador de VilaWeb, centrat en el fenomen migratori i la llei d’estrangeria. Conté un seguit de vincles d’entitats antiracistes i col·lectius discriminats.

QUE HO SABIES?

  • En la preparació de la Declaració dels Drets Humans hi va tenir un paper molt actiu Eleanor Roosevelt (1884-1962), dona molt compromesa amb la justícia i els drets dels més desvalguts. El seu marit, el president dels Estats Units Franklin Delano Roosevelt, fou, al seu torn, el màxim impulsor de les Nacions Unides, organisme creat amb l'objectiu d'assegurar la pau i l'entesa entre totes les nacions del món.
  • L'any vinent Barcelona acollirà el Fòrum Universal de les Cultures 2004, un esdeveniment que pretén reunir persones vingudes de tot el món perquè debatin sobre un futur de pau, diversitat i sostenibilitat. El Fòrum s'inaugurarà en una data ben simbòlica: el 9 de maig, dia d'Europa. La tria d'aquesta data no és pas casual. Pensem que el germen d'això que actualment és la Unió Europea es va originar el 9 de maig de 1950, just cinc anys després que acabés la més terrible de les guerres que mai hagi enfrontat els pobles europeus.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Saps què diu la Declaració dels Drets Humans, en el segon punt de l'article número tretze. Creus que és prou garantit, el dret que s'hi proclama? Justifica la teva resposta.
Coneixes els principals objectius de l'organització Sos Racisme? Te'n podràs assabentar clicant aquí.
Martin Luther King fou un gran defensor dels drets de la minoria afroamericana als Estats Units. Comprova-ho clicant aquesta pàgina.
Quins principis fonamentals va proclamar la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà? Esbrina-ho en la pàgina que l'XTEC dedica a la Revolució Francesa.
I també...
  • Clica aquest espai i podràs divertir-te coneixent el fantàstic món de l''Odissea', la gran obra mestra d'Homer.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua