Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Barça: història i mite

Els orígens: britànics i suïssos

Llibertat, catalanisme i Barça

Integrar-se cridant gol



dilluns, 5 de maig de 2003
El 22 de novembre de 1899 una dotzena d'individus, presidits pel suís Joan Gamper, es reuniren en un gimnàs barceloní i fundaren el Foot-Ball Club Barcelona. Poc s'ho pensaven, aleshores, que el club que acabaven de formar acabaria essent un dels grans símbols de la societat catalana.

De bell començament el Futbol Club Barcelona va connectar amb els sentiments dels catalans, sobretot quan Joan Gamper n'assolí la presidència, el 1908, i mirà de multiplicar els seguidors blaugrana implicant-se en els esdeveniments socials i polítics del moment.

Aquesta implicació marca clarament la història del club. La clausura, el 1925, del camp de les Corts per raons polítiques; la destitució i l'exili forçós de Joan Gamper per les mateixes raons; l'afusellament del president Josep Suñol i Garriga pels franquistes durant la guerra del 1936-39; les decisions arbitrals injustes, sobretot en relació amb el Reial Madrid, el màxim rival; l'associació del club amb els valors democràtics feta per catalans i no-catalans, sobretot durant la dictadura franquista..., tot plegat indica que les vicissituds del Barça no es poden deslligar de la història del país, sovint dramàtica, d'aquest últim segle.

D’aquí ve segurament que el Barça sigui avui el club de futbol europeu amb més socis, 106.000; que tingui seguidors indiferents al futbol, però que desitgen que guanyi els partits que disputa; que aixequi tantes passions, i això que ha passat anys, i dècades, sense guanyar cap títol important; i que molta gent encara hi vegi 'més que un club'.
  • ! Actualització el 16/06/2003 a les 02:05

Els orígens: britànics i suïssos


+ Fotografia de Joan Gamper, fundador del Futbol Club Barcelona.
A la fi del segle XIX Barcelona es trobava en un apogeu industrialitzador que en canviava la fisonomia. Les fàbriques alteraven l'estructura física d'una ciutat que no parava de créixer, amb la burgesia i el proletariat com a expressió d'una nova realitat social. Molts tècnics i experts procedents de països europeus es van establir a la capital catalana atrets per aquest procés industrialitzador. En nombre dominaven els britànics, no endebades la Gran Bretanya havia estat pionera de la Revolució Industrial. Foren justament els residents britànics els qui introduïren al Principat, i a Barcelona en concret, la pràctica d'un esport que anomenaven 'football'. Això era el 1895. Doncs bé, quatre anys més tard es fundava el Foot-Ball Club Barcelona. Ara, el nou club no el va pas fundar un britànic, sinó un ciutadà suís que treballava a la Companyia de Tramvies de Sarrià: Joan Gamper. El 22 d'octubre de 1899 Gamper feia publicar una nota al diari Los Deportes proposant de formar un equip de futbol. Poc més tard, el 29 de novembre, es constituïa al Gimnàs Solé de Barcelona. Ara, el primer president del nou club sí que era un britànic, Gualteri Wild. Gamper fou elegit capità de l'equip.

Llibertat, catalanisme i Barça


+ El Barça ha vehiculat, històricament, les ànsies de llibertat i catalanitat.
De bon començament el Futbol Club Barcelona va aconseguir d'identificar-se amb l'esperit de la societat catalana, sobretot quan Joan Gamper va prendre les regnes del club, el 1908. Gamper volia que l'entitat esportiva que ell havia fundat ampliés la base social per consolidar-se. És per aquest motiu que s'atansà al moviment catalanista, que aleshores començava a tenir un cert pes polític. Aquest atansament va anar augmentant amb els anys, fins al punt que el 14 de juny de 1925, en plena dictadura de Primo de Rivera, es va clausurar durant sis mesos l'estadi de les Corts, perquè el públic que assistia a un partit d'homenatge a l'Orfeó Català va xiular l'himne espanyol i va aplaudir el de la Gran Bretanya. Unes dècades més tard, en temps de la dictadura franquista, el Barça vehiculava, d'alguna manera, les ànsies de llibertat i de catalanitat, en uns moments que la cultura i la identitat del país eren feroçment reprimides.

Integrar-se cridant gol


+ El Futbol Club Barcelona va contribuir a facilitar la integració dels immigrants al Principat.
Durant la segona meitat del segle XX una allau immigratòria procedent d'unes quantes regions espanyoles va desbordar Barcelona i les poblacions industrials dels voltants, amb l'esperança d'un futur millor. La societat catalana va passar de 2.891.000 habitants el 1940 a 5.638.000 el 1975. Els nous immigrants van arribar al Principat en uns moments en què la cultura catalana era reprimida per la dictadura sense contemplacions. La integració dels nouvinguts no era, doncs, gens fàcil. En aquestes condicions el paper del Futbol Club Barcelona fou més important que no ens pensem, en la mesura que va contribuir a relligar els catalans amb els nouvinguts. Aquests darrers van poder identificar-se amb el país d'acollida gràcies a una entitat esportiva molt popular i arrelada. N'hi havia prou d'animar l'equip i cridar gol...

MATERIALS

  • Futbol Club Barcelona
    Format:Web
    Web oficial del Futbol Club Barcelona . Inclou informació de l'actualitat blaugrana, les diferents seccions i la història del club.
  • Història del F.C. Barcelona
    Format:Llibre
    Obra enciclopèdica en sis volums que permet de resseguir els més de cent anys d'història del club blaugrana. Editorial Labor.
  • Barça: història i actualitat
    Format:Web
    Especial de Buxaweb dedicat al Futbol Club Barcelona. Permet d'assabentar-se de la història, l'actualitat i el palmarès del club.
  • Tot Barça
    Format:Web
    Pàgina web dedicada íntegrament al Futbol Club Barcelona. En destaca l'apartat dedicat als estadis cedits, llogats i de propietat en què ha jugat el club des que fou fundat, el 1899. Conté informació dels canvis en l'escut blaugrana durant la història.
  • UEFA
    Format:Web
    Web oficial de la Unió d'Associacions Europees de Futbol (UEFA), que conté informació de les competicions d'abast estatal i europeu.
  • VilaWeb Lliga Catalana
    Format:Web
    Canal especial de VilaWeb en què se segueixen els resultats dels enfrontaments directes entre els equips del país que juguen a la primera divisió de futbol.

QUE HO SABIES?

  • Segons la hipòtesi més versemblant, els vistosos colors blau i grana de la samarreta del Barça els va decidir Joan Gamper, fundador del club. Sembla que Gamper els va triar perquè eren els mateixos de l'equip Excelsior de Zuric (Suïssa), que ell mateix havia fundat, i els del cantó suís on havia nascut.
  • El 8 de desembre de 1899 el Barça va disputar el primer partit contra un equip format per jugadors de la colònia britànica de Barcelona. El resultat fou desfavorable als blaugrana per 1 a 0. L'àrbitre era l'anglès Leak, un dels pocs que coneixia el reglament del 'football'.
  • L'escut del Futbol Club Barcelona recorda una olla. Segons una llegenda poc versemblant, els fundadors del club s'havien reunit per decidir la forma del nou escut. Com que cadascú hi deia la seva i el to de veu anava pujant, el secretari del club, Lluís d'Ossó, va exclamar: 'Això és una olla'. Tot seguit en Gamper va dibuixar-ne una i va convèncer els presents perquè l'adoptessin com a insígnia.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El Camp Nou es va construir, en una bona part, gràcies a l'afluència deguda al fitxatge d'un jugador d'una gran qualitat tècnica, que va fer petit l'estadi de les Corts. Qui era aquest jugador? Cerca-ho a la pàgina oficial del Futbol Club Barcelona.
Vols aprofundir en la figura de Joan Gamper, fundador del Futbol Club Barcelona? Doncs clica aquí.
Saps quants títols europeus ha aconseguit el Futbol Club Barcelona? I quantes lligues espanyoles? Mira'n les respostes en aquesta pàgina.
Quants entrenadors britànics ha tingut el Barça? Ho trobaràs en aquesta web.
I també...
  • Abans hem parlat del gran paper que va tenir el Futbol Club Barcelona en la integració dels immigrants espanyols que arribaren al Principat. Aquest esperit integrador es reflecteix en la lletra de l'himne del Barça? Per què?
  • Saps per què els afeccionats del Futbol Club Barcelona es diuen 'culers'? Esbrina-ho aquí.
  • Johan Cruyff ha estat uns dels millors jugadors blaugrana i l’entrenador que més triomfs ha fet guanyar a l’equip. Saps quin sobrenom tenia en Johan Cruyff? Vés a aquesta pàgina biogràfica.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua