Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Bagdad, passat i present

Capital cultural del món al segle IX

El somni d'al-Ma'mun

L'anihilament d'una cultura mil·lenària



dilluns, 21 d'abril de 2003
Bagdad, la capital de l'Irac, és la segona ciutat més populosa del món àrab, amb més de quatre milions d'habitants, tan sols superada per la capital egípcia, el Caire. Fundada el 762 dC, va esdevenir durant la baixa edat mitjana un dels centres culturals més importants del món islàmic i, abans de començar la recent invasió anglo-americana de l'Irac, servava l'impressionant llegat cultural de les antigues civilitzacions mesopotàmiques: la sumèria, l'assíria i la babilònica.

En efecte, aquesta ciutat era al segle IX la capital mundial de la cultura, on s'hi van desenvolupar les més variades matèries d’estudi en estret contacte amb l’impressionant llegat grec. Les influències culturals àrabs, perses, gregues... i el comerç amb l'Extrem Orient van contribuir a fer de Bagdad la ciutat més cosmopolita del món. 'Les mil i una nits', una de les obres mestres de la literatura universal, i expressió d'una gran diversitat cultural, es va forjar justament durant aquesta centúria, dominada completament per Bagdad.

La preeminència cultural de la ciutat s'allargà fins el 1258, quan fou saquejada, devastada i incendiada per les tropes mongòliques de Hulagu. Amb això Bagdad va començar una decadència de la qual no es començà a recuperar fins el segle XIX, gràcies a la construcció del ferrocarril Bagdad-Instanbul. Durant tot aquest temps, Bagdad es limità a ésser una simple capital de província turca.

Però no fou fins ben entrat el segle XX que Bagdad tornà a renéixer amb força. El 1920 els britànics instituïren un estat artificial, l'Irac, en què havien de conviure cultures i ètnies molt dispars: al nord, els kurds; al centre, els musulmans sunnites; i a migjorn, els musulmans xiïtes. Bagdad n'era la capital.

Capital cultural del món al segle IX


+ Bagdad va ésser durant prop de cinc-cents anys la capital del vast califat abàssida.
Darrere Mahoma, l'islam fou dominat pels omeies, que es van afermar després d'anul·lar la resistència dels xiïtes, que volien que la successió del profeta recaigués en els seus descendents directes. Els omeies van governar fins el 750 dC, quan foren deposats pels abàssides. Aquests es van instal·lar a Kufa, però l’any 762 dC ja van establir la capital a Bagdad, acabada de fundar. Des de final del segle VIII, i durant més de cent anys, Bagdad es va convertir en la capital cultural més important del món. En aquesta ciutat, banyada pel Tigris, s'hi van traduir les grans obres mestres de la cultura grega i s'hi van congregar els savis més eminents del moment i de totes les branques del saber: filosofia, ciència, medicina, matemàtiques.... Anys més tard, tot aquest cabal de saviesa va entrar a Europa des de la Península Ibèrica. L'occident cristià va poder atènyer l'alta cultura gràcies al poble àrab, portador d'una gran civilització que irradiava amb força des de Bagdad.

El somni d'al-Ma'mun


+ Plató, un des filòsofs més apreciats al Bagdad del segle IX.
La dinastia dels abàssides es va consolidar políticament amb el califat d'al-Ma'mun, que, endemés, va atorgar a la ciutat de Bagdad la preeminència cultural que l'havia de fer tan famosa. Segons les cròniques de l'època, una nit, mentre dormia, al-Ma'mun va tenir una visió del gran filòsof grec Aristòtil, que li va demanar que es dediqués a fomentar l'ús de la cultura grega. Aleshores aquest califa va començar una incansable recerca dels manuscrits dels savis grecs, i en pagava què fos. Al-Ma'mun va enviar emissaris a Bizanci, la capital de l'Imperi Romà d'Orient per obtenir les grans obres d'Aristòtil, Plató, Arquímedes i molts més prohoms de la cultura grega. La passió d'al-Ma'mun per les obres clàssiques el va portar a fundar la 'Dar al-Hikma' (casa de la saviesa), on van treballar els grans savis de l'època, que parlaven indistintament el grec, l'àrab i el siríac.

L'anihilament d'una cultura mil·lenària


+ La ciutat de Bagdad ha estat intensament saquejada des de la fi de la guerra.
Com a capital de l'Irac, Bagdad ha tingut el privilegi de custodiar l'enorme patrimoni cultural i artístic de Mesopotàmia. Pensem que, en aquest territori situat entre els rius Tigris i Eufrates, s'hi van desenvolupar les grans cultures mesopotàmiques; hi va néixer l'agricultura i la ramaderia, una de les revolucions més importants de la història humana; s’hi aixecà fa uns quatre mil anys la primera gran ciutat del món, Babilònia; hi van viure les primeres comunitats sedentàries, assentades a Mòssul; els sumeris hi van idear el primer sistema d'escriptura, anomenada cuneïforme, i els babilònics hi feien astronomia des del capdamunt dels ziggurats. Doncs bé, una part d'aquest llegat és ara saquejada, sense que les tropes anglo-americanes facin res per evitar-ho. La Biblioteca Nacional de Bagdad, que guardava documents originals d'un valor excepcional, ha estat incendiada per un grup de saquejadors; i del Museu Arqueològic, també a Bagdad, n'han desaparegut o destruït més de 170.000 peces d'art, segons que ha dit el director de la institució.

MATERIALS

  • Enciclopèdia de l'Orient
    Format:Web
    Enciclopèdia electrònica que ofereix àmplia informació del passat i el present de l'Orient Mitjà i el Magrib.
  • L'art mesopotàmic
    Format:Web
    L'art de les antigues civilitzacions sumèria, assíria i babilònica, en aquesta pàgina del Museu Britànic.
  • Mesopotàmia a la xarxa
    Format:Web
    Pàgina de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) que inclou diferents vincles d'interès sobre l'antiga civilització mesopotàmica
  • Història de l'islam
    Format:Web
    Completa i didàctica pàgina dedicada a la història de l'islam, sobretot durant els períodes omeia i abàssida.
  • L'Irac a la UNESCO
    Format:Web
    Pàgina de l'agència cultural de les Nacions Unides dedicada a l'Irac. Inclou informació del ric patrimoni cultural d'aquest país i de les mesures a prendre a fi de preservar el que en resta.
  • Bagdad
    Format:Web
    Pàgina de l'Enciclopèdia de l'Orient dedicada a la ciutat de Bagdad.

QUE HO SABIES?

  • A mitjan segle VIII la dinastia abàssida va accedir al poder en substitució de la dels omeies. Ara, el califat abàssida, amb seu a Bagdad, no va dominar pas tot el món islàmic. Un membre de la família dels omeies, Abd al-Rahman I, va fugir cap a la Península Ibèrica, on va instaurar l'emirat de Còrdova. A finals del segle IX Còrdova va esdevenir la ciutat més important de l'Occident, amb més de 250.000 habitants i un extraordinari nivell cultural.
  • Tradicionalment, Bagdad ha estat el feu del corrent musulmà sunnita, que, malgrat ésser clarament minoritari, ha governat l'Irac des de la creació de l'estat el 1920. Amb tot, cal dir que Bagdad és una ciutat d'una gran diversitat ètnica i religiosa. N'és una bona prova la presència de llocs de culte xiïtes, caldeus, nestorians, siris catòlics i armenis ortodoxos.
  • En esdevenir capital del califat abàssida, Bagdad s'obrí a les influències perses, en detriment de les àrabs, dominants durant el califat omeia. El persa és un poble d'origen indoeuropeu, mentre que els àrabs procedeixen de la Península Aràbiga i parlen una llengua d'arrel semita. La presència de totes dues ètnies s'ha mantingut a Bagdad i al conjunt de l'Irac fins l'actualitat.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Bagdad va assolir una gran esplendor cultural durant el govern d'un califa abàssida. Quin? La resposta és aquí.
El Museu Arqueològic de Bagdad custodiava una còpia del codi del rei Hammurabi, el recull de lleis més antic del món, que segurament s'haurà perdut amb els saquejos que ha sofert aquesta institució. El Museu del Louvre guarda l'estela original.
Harun al-Rasid, califa abàssida que va governar des de Bagdad, és un dels protagonistes de 'Les mil i una nits, relat anònim forjat en aquesta ciutat durant el segle IX. En aquesta pàgina podràs fullejar alguns dels capítols que conformen una de les obres mestres de la literatura universal.
Els saquejos de diverses institucions museístiques de Bagdad han delmat bona part de l'impressionant llegat artístic i cultural de les antigues civilitzacions mesopotàmiques. Te'n podràs fer una idea, d'aquest llegat, visitant les webs del Museu Britànic i la UNESCO.
I també...
  • Vols aprofundir en la història de Bagdad, des que fou fundada el 762 dC fins l'actualitat? L'Enciclopèdia de l'Orient et permet de fer-ho.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua