Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Cent cinquanta anys d'excursionisme

Excursionisme i pàtria

L'escoltisme

Excursionisme, senderisme i muntanyisme



dilluns, 7 d'abril de 2003
Enguany fa cent cinquanta anys de la fundació de la primera entitat excursionista de Catalunya, concretament a la comarca del Penedès. En l'escaiença, el Centre Excursionista del Penedès ha programat un seguit d'actes commemoratius.

Una de les activitats més destacades, que es farà diumenge vinent, dia 13, consistirà en una caminada de Vilafranca del Penedès a Molins de Rei. El recorregut, de quaranta quilòmetres, i 650 metres de desnivell, durarà unes deu hores.

La tria d’aquest trajecte no és pas arbitrària, com es veu si ens remuntem al 1853. Aquest any dos joves penedesencs, Leandre Llorens i Enric Vidal, que estudiaven a Barcelona van anar a peu de Molins de Rei (Baix Llobregat) a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès). Aleshores el ferrocarril que havia d'unir Barcelona amb Vilafranca tot just arribava a Molins de Rei.

Sigui com sigui, els dos joves van arribar a Vilafranca entusiasmats. Al cap d'una setmana, una colla d'estudiants del Penedès feren una excursió amb tartana fins a Tarragona que va durar tres dies.

Ja s'havien posat els fonaments que havien de dur a la fundació de la primera entitat excursionista del Principat. Una vegada tornats a Barcelona, els estudiants vilafranquins, encoratjats per prohoms com el filòsof Llorens-Barba i l'erudit Milà i Fontanals, fundaren una associació, amb seu a Vilafranca, per a fer sortides estiuenques.

Excursionisme i pàtria


+ Jacint Verdaguer, el gran poeta de la Renaixença, va ésser un pioner de l'excursionisme al nostre país.
Al nostre país el naixement de l'excursionisme data del darrer terç del segle XIX i va molt lligat a la recuperació de la identitat i la cultura catalanes. Aquest lligam és especialment cert en el cas del Principat, on la pràctica de l'excursionisme es pot enquadrar perfectament en la Renaixença, un corrent bàsicament literari, però també interessat a reivindicar la geografia, la història, l'art i els costums més arrelats. No fa gens estrany, doncs, que fos el poeta mossèn Jacint Verdaguer (1845-1902) un dels pioners de l'excursionisme. Si Verdaguer, vestit amb sotana, va trepitjar la majoria de cims pirinencs, també va forjar el mite literari del Canigó. Igualment, tampoc no ha de sorprendre que la primera entitat excursionista del Principat, nascuda el 1876, rebés el nom d'Associació Catalanista d'Excursions Científiques. I és que el primer excursionisme tenia més de compromís amb la terra que no pas de pràctica esportiva, tal com l'entenem avui.

L'escoltisme


+ Robert Baden-Powell, fundador de l'escoltisme.
L'escoltisme és un moviment fundat el 1907 pel general de l'Imperi Britànic Robert Baden-Powell amb el designi d’educar els infants i el jovent a base de fer-los conviure en grup a l'aire lliure. Baden-Powell va concebre la idea dels agrupaments escoltes durant la guerra dels Bòers (1899-1902), en veient que nois de dotze, tretze, anys feien tasques auxiliars al servei de l'exèrcit britànic. A partir d'aquell moment l'escoltisme es va anar estenent per tot el món. Milers de joves de totes les contrades es van formar en la responsabilitat, l'esperit de servei i el treball en grup. I el nostre país no en fou pas una excepció. Justament el mes de febrer proppassat la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge va commemorar els setanta-cinc anys d'escoltisme al Principat. La Federació d'Escoltisme Valencià, els Escoltes Catalans, els Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya, el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, els Escoltes de Menorca i l'AGESCI de Sardenya són tan sols algunes de les entitats que indiquen la pervivència de l'esperit de Baden-Powell a casa nostra.

Excursionisme, senderisme i muntanyisme


+ Imatge d'un grup de muntanyencs després d'haver fet el cim.
Encara que siguin emprats com si fossin sinònims,'excursionisme', 'senderisme' i 'muntanyisme' no són pas ben bé la mateixa cosa. El primer mot és més genèric i designa un conjunt d’activitats lúdiques o esportives que es fan a muntanya. El senderisme consisteix a recórrer senders i camins a peu; i el muntanyisme, a pujar muntanyes, generalment difícils o força altes. Diguem, de passada, que una de les fites del nostre muntanyisme es va assolir l’agost del 1985, quan uns catalans van trepitjar per primera vegada el cim de l'Everest, el sostre del món, de 8.448 metres d'altitud.

MATERIALS

  • Centre Excursionista del Penedès
    Format:Web
    Pàgina web de l'entitat excursionista que ha programat diversos actes per a commemorar els cent cinquanta anys d'excursionisme al Principat.
  • Canal Cau
    Format:Web
    Espai virtual creat amb l'objectiu que els escoltes dels territoris de parla catalana puguin compartir experiències i coneixements, sobretot per mitjà dels xat.
  • L'escoltisme
    Format:Web
    Didàctica i completa pàgina dedicada al moviment fundat per Robert Baden-Powell.
  • Robert Baden-Powell
    Format:Web
    Tot el que cal saber sobre el fundador del moviment escolta, en aquest lloc web.
  • National Geographic
    Format:Web
    Web de la mítica revista britànica, on s'hi pot trobar tot allò relacionat amb el món dels viatges i de l'aventura. Conté una interessant pàgina per a joves.
  • A Cybercafe on Everest
    Format:Web
    Notícia del Diari Escola publicada el passat 25 de febrer. Conté informació dels primers alpinistes que es van enfrontar amb el repte d'assolir l'Everest, el sostre del món.
  • Centre Excursionista de Catalunya
    Format:Web
    Web oficial de l'entitat excursionista més antiga del Principat.

QUE HO SABIES?

  • Poc temps abans de fundar la primera entitat excursionista del Principat, els joves penedesencs que estudiaven a Barcelona es reunien i feien sortides a peu pels voltants de la ciutat. Això sí, havien de tornar a casa abans que es fes fosc, quan es tancaven els portals de la ciutat. Pensem que llavors encara hi havia muralles a Barcelona i que l'Eixample d'Ildefons Cerdà no s'havia fet.
  • L'any 1908 el general Robert Baden-Powell va publicar el llibre 'Scouting for Boys' (Escoltisme per a nois), on posava les bases del moviment escolta. Ara, Baden-Powell no va pas inspirar únicament l'escoltisme masculí. El 1910 B. P, com era conegut pels milers de joves seguidors de tot el món, va fundar el guiatge: l'escoltisme femení. La germana de Baden-Powell, Agnes, i la seva muller, Olave, van participar activament en el mestratge de les 'girl-guides'.
  • El 1857 es va instituir a la Gran Bretanya, concretament a Londres, la primera entitat muntanyenca del món, l'Alpine Club. El fet no ens ha de sorprendre gens, si tenim en compte que, a mitjan segle XIX, aquest país era el més industrialitzat del món i els paisatges urbans començaven a ésser dominats per les fàbriques, el fum i el traüt de la gentada. Els britànics sentien més que ningú la necessitat de retrobar la puresa de la natura.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Jacint Verdaguer és conegut sobretot com a poeta, indicutiblement el més gran de la Renaixença. Però també va ésser un gran excursionista. Comprova-ho fent un clic aquí.
Saps quants anys fa de la creació de Centre Excursionista de Catalunya. La resposta, a la pàgina oficial d'aquesta entitat.
Vols participar en els xat amb escoltes de tot el país? Doncs clica aquesta pàgina.
Saps qui va ésser el fundador del moviment escolta al Principat? La reposta és aquí.
I també...
  • Vols aprofundir en l'ideari de Robert Baden-Powell? En tens prou de clicar aquesta adreça electrònica, on trobaràs les idees principals del fundador de l'escoltisme, expressades en breus sentències.
  • Vols participar en la caminada popular entre Molins de Rei i Vilafranca del Penedès, que es farà el 13 d'abril? Mira la pàgina oficial del Centre Excursionista del Penedès i et podràs assabentar de tots els detalls de la marxa.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua