Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Vicent Andrés Estellés, deu anys després

Poeta de l'amor...

de la quotidianitat...

i del compromís amb el país



dimarts, 1 d'abril de 2003
El 27 de març de 1993, ara fa deu anys, es va morir, a la ciutat de València, el poeta Vicent Andrés Estellés, nascut seixanta-nou anys abans a Burjassot (l’Horta). Estellés és considerat el gran renovador de la poesia valenciana i un dels poetes més importants del País Valencià des del segle XV, val a dir, des de l'època d'Ausiàs March i Joan Roís de Corella.

Els primers passos vers la literatura els féu al diari valencià Las Províncias, on hi desenvolupà tot tipus de tasques, des de treballs d'arxiu fins a reportatges de tota mena, passant per la crítica de llibres i de cinema. Abans, durant el període de joventut, va exercir diversos oficis: mecanògraf, orfebre i aprenent de forner (l'ofici familiar).

La vocació poètica d'Estellés es manifestà per primera volta a les primeries de la dècada de 1950, amb la publicació del llibre 'Ciutat a cau d'orella' (1953). Fou llavors que entrà en contacte amb els cercles literaris on s'hi aplegaven Joan Fuster, Xavier Casp i altres membres de l'incipient catalanisme de postguerra.

Ara, va ésser durant la dècada de 1970 quan Estellés assolí una gran popularitat, amb obres com el 'Llibre de meravelles' (1971) , on va reflectir magistralment la crua i dura postguerra al País Valencià. Fou també llavors quan es començà a publicar l'Obra Completa, iniciada amb 'Recomane tenebres' (1972) i culminada el 1990 amb el desè llibre, 'Sonata d'Isabel', en homenatge a la seva muller.

D'ençà aleshores, s'inicià el reconeixement de públic i de crítica. L’any 1975 va rebre la Lletra d'Or, el 1978 el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, i sis anys després el de les Lletres Valencianes. Les traduccions fetes a l’anglès, el castellà, l’alemany i l’italià avalen internacionalment l'obra poètica d'Estellés, de to marcadament popular, quotidià, i on l'amor, la mort i el compromís amb el país en són elements indefugibles.

Poeta de l'amor...


+ La temàtica amorosa és molt present en l'obra d'Estellés.
La temàtica de la mort és molt present en l'obra poètica de Vicent Andrés Estellés. No fa gens estrany que sigui així, car el poeta de Burjassot va conèixer de ben a prop els patiments, el dolor i les víctimes que provoquen les guerres: tenia dotze anys quan esclatà la guerra civil espanyola (1936-1939). 'Llibre d'exilis' i el poema 'Coral romput', musicat per Ovidi Montllor, constitueixen una bona mostra d'aquesta temàtica. Ara, cal dir que Estellés és també el gran poeta de l'amor, un sentiment que va saber expressar amb una especial intensitat. N'hi ha prou de llegir els poemes 'Amor i amor', 'Aquest amor' o 'Els Amants' per adonar-se de la força que pren el desig amorós en la seva obra.

de la quotidianitat...


+ Portada del llibre que Estellés va dedicar a Isabel, la seva muller.
Però la lírica de Vicent Andrés Estellés no es redueix únicament a un cant al sentiment amorós. Ni de bon tros. De fet, a l'obra del poeta de Burjassot hi són sempre presents les 'petites coses', la quotidianitat, allò que omple la vida diària de la gent. Des dels seus inicis literaris, Estellés es fa ressò dels esdeveniments, dels personatges populars i dels costums típics del País Valencià durant la postguerra. Es pot dir que Estellés fa de cronista social, de periodista que narra tot allò que veu. No és pas, doncs, un poeta que, tancat en sí mateix, prescindeixi de la realitat que l'envolta. Ans el contrari, és capaç de fer un meravellós poema sobre els productes de la terra i la felicitat que proporcionen els petits plaers, com queda prou palès en l'obra 'Horacianes'.

i del compromís amb el país


+ Estellés va ésser un poeta molt compromès amb el país.
Al to popular de la poesia d'Estellés s'hi vincula el compromís cívic amb un país condemnat al silenci, que pateix una feroç dictadura i l'anul·lació de la identitat i la cultura pròpies. En aquest sentit, Estellés s'erigeix en el poeta de la resistència i de l'esperança en un esdevenidor més pròsper i més lliure. 'Llibre de meravelles' i, sobretot, 'Mural del País Valencià', publicació pòstuma del 1996, constitueixen els exemples més clars d'aquest tipus de poesia compromesa. En aquesta darrera obra, integrada per una seixantena de llibres, Estellés reivindica la geografia i la història dels més de cinc-cents pobles valencians.

MATERIALS

  • Estellés, vida i obra
    Format:Web
    Pàgina de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) dedicada al poeta Vicent Andrés Estellés. Conté un apartat biogràfic i la llista completa de les obres de l'autor.
  • Vicent Andrés Estellés
    Format:Web
    Completa pàgina de Lletra, espai literari de la Universitat Oberta de Catalunya, dedicada al poeta de Burjassot.
  • Estellés per a nens
    Format:Web
    Pàgina de Mallorcaweb.com dedicada a l'obra literària de Vicent Andrés Estellés. Conté un extens recull de poemes de l'autor, agrupats per èpoques.
  • Estellés, una antologia
    Format:Web
    Portal que recull els poemes més representatius de Vicent Andrés Estellés.
  • Poemes d'amor
    Format:Web
    Els poemes de temàtica amorosa d'Estellés, agrupats en aquest lloc web.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Els amants' és un dels poemes més representatius de la poesia amorosa d'Estellés. El podràs llegir en aquesta antologia poètica.
I també...
  • 'Llibre de meravelles' és una de les obres més conegudes de la lírica d'Estellés. Saps quin període històric abasta? La resposta és aquí.
  • La quotidianitat, les petites coses que fan la vida més agradable, constitueixen un dels eixos de la poesia d'Estellés. Ho podràs comprovar llegint aquest poema, dedicat als plaers de la bona cuina.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua