Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els corrents islàmics a l'Irac

Els xiïtes, aliats dels Estats Units?

Saddam Hussein i l'islam

L'origen de la divisió entre xiïtes i sunnites



dilluns, 31 de març de 2003
Arran de l'inici de la guerra a l'Irac els mots 'xiïta' i 'sunnita' apareixen escrits en els mitjans de comunicació gairebé cada dia. No fa gens estrany, car els xiïtes i els sunnites són els dos grans corrents de la religió islàmica al 'país dels dos rius' i, per extensió, a tot el món.

El xiisme compta amb cent-cinquanta milions de fidels a tot el món, però localitzats sobretot a dos països del Pròxim Orient: l'Iran i l'Irac. En aquest darrer país la comunitat xiïta hi és majoritària: el 62 per cent de la població professa aquesta variant de la fe musulmana.

Els xiïtes consideren que Mahoma va designar un successor, Alí, cosí i gendre del profeta, a qui va transmetre la veritat oculta de l'Alcorà, el llibre sagrat de la comunitat musulmana. Aquesta creença ha afavorit l'aparició de dirigents espirituals i polítics que s'autoproclamen els guies de la comunitat xiïta. Un fet que és prou palès a l'Iran, país veí de l'Irac i majoritàriament xiïta, on des de 1979 hi governa un règim islàmic, que, això no obstant, s'ha moderat en els darrers anys.

Per contra, els sunnites es consideren els continuadors de la tradició instaurada per Mahoma i creuen que l'autoritat religiosa no recau en ningú, sinó únicament en l'Alcorà. Malgrat ésser majoritaris al món islàmic, els sunnites són minoritaris a l'Irac. Ara, el percentatge de seguidors d'aquest corrent islàmic tampoc hi és escadusser, car arriba al 34 per cent. En total, els dos corrents abasten el 96 per cent de la població iraquiana. Amb tot, cal fer notar que el règim de Saddam Hussein és laic.

Els xiïtes, aliats dels Estats Units?


+ Imatge de Bàssora, històrica ciutat del migdia de l'Irac.
Abans que s'iniciés la guerra els estrategues nord-americans comptaven que la comunitat xiïta, molt present al migdia de l'Irac, es rebel·laria contra Saddam Hussein, fent més fàcil l'ocupació del país per part de les tropes angloamericanes. Però, a hores d'ara, no es pot pas dir que els xiïtes hagin rebut l'exèrcit atacant amb els braços oberts. A Bàssora, el feu xiïta més populós de l'Irac, les tropes no han aconseguit d'entrar a la ciutat, malgrat tenir-la encerclada. I és que els xiïtes estan força escarmentats del que va succeir ara fa dotze anys, després que s'acabés la guerra del Golf Pèrsic. Aleshores, els Estats Units van afavorir la revolta xiïta contra Saddam Hussein, però aquest va respondre amb una gran massacre i amb la destrucció dels símbols més estimats per la comunitat xiïta. Els soldats iraquians fins i tot van bombardejar el santuari de Najaf, on es troba la tomba d'Alí, considerat el fundador del xiisme. Els Estats Units, en veure-ho,.....se'n van desentendre.

Saddam Hussein i l'islam


+ Saddam Hussein ha usat l'islam amb fins polítics.
Un dels arguments utilitzats pel govern dels Estats Units per a justificar l'atac a l'Irac es refereix a les connexions entre el règim de Saddam Hussein i organitzacions radicals islàmiques com Al-Qaida. Aquesta acusació resulta, si més no, curiosa, sobretot si es té en compte la història recent de l'Irac. No oblidéssim pas que el 1980 l'Irac va iniciar una guerra amb l'estat veí de l'Iran, llavors governat pel radicalisme islàmic d'arrel xiïta de l'aiatol·là Khomeynî. I tampoc cal passar per alt que Saddam Hussein ha reprimit feroçment els xiïtes en els darrers vint anys. En l'esmentada guerra entre l'Irac i l'Iran, per exemple, els xiïtes eren col·locats en la primera línia de foc, essent els primers en caure víctimes dels trets enemics. El dictador iraquià, que prové d'una família sunnita de la localitat de Tikrit, ha edificat un règim laic al cost d'humiliar contínuament la comunitat xiïta de l'Irac, majoritària, cal no oblidar-ho, al país. Fins i tot dins el col·lectiu sunnita existeixen grups que s'oposen frontalment a Hussein, en veure que només utilitza l'islam amb fins polítics, val a dir, per a mantenir-se al poder. És el cas de la Germandat Musulmana, un moviment clandestí.

L'origen de la divisió entre xiïtes i sunnites


+ L'Umma, la comunitat de fidels musulmans, és dividida en dos grans corrents: el sunnita i el xiïta.
L'origen de la divisió del món islàmic entre les dues branques principals, la sunnita i la xiïta, es deu al fet que el profeta Mahoma no va designar explícitament cap successor. Els aristòcrates de La Meca, ciutat emplaçada a l'actual Aràbia Saudí, se'n van autoproclamar hereus, instaurant així el califat o dinastia dels omeies. Però Alí, que ja hem dit abans que era el gendre i cosí del profeta, s'hi va oposar perquè pensava que el successor natural havia de pertànyer a la família de Mahoma. Alí fou mort l'any 39 de l'hègira, que equival al 661 del calendari gregorià. I poc més de vint anys després, el fill d'Alí, Hussein, era també assassinat pels omeies a la localitat de Karbala. Però aquestes dues morts no van ésser endebades, car van provocar el naixement del corrent xiïta, partidari de la línia successòria instaurada per Alí. Ara, cal dir que el corrent majoritari a l'interior de l'islam continua essent el sunnita. El 84 per cent de la comunitat de fidels musulmans és sunnita, per tan sols el 15 per cent de xiïtes.

MATERIALS

  • Conceptes bàsics de l'islam
    Format:Web
    Pàgina de l'Institut Català de la Mediterrània que ofereix una clara i breu explicació dels conceptes bàsics de l'islam. Interessant apartat dedicat als grans corrents de la fe islàmica: el sufisme, el xiisme i el sunnisme.
  • Enciclopèdia de l'Orient
    Format:Web
    Web dedicada al món oriental, especialment al Pròxim Orient i a les terres septentrionals de l'Àfrica. Conté tot un seguit de vincles d'interès sobre aquest vast territori.
  • L'islam avui
    Format:Web
    Web que analitza la realitat de l'islam en l'actualitat. Conté un interessant apartat on s'analitzen les relacions entre el món occidental i la religió islàmica.
  • Els corrents islàmics
    Format:PDF
    Gràfic explicatiu dels grans corrents islàmics i de les principals escoles religioses de cadascun d'ells.
  • El sufisme
    Format:Web
    El corrent místic de l'islam, explicat en detall en aquest lloc web.
  • L'islam, tan lluny i tan a prop
    Format:Web
    L'islam del passat i del present, analitzats en aquesta didàctica pàgina web.
  • L'islam en síntesi
    Format:Web
    Breu però pedagògica explicació de les principals característiques de la fe islàmica.
  • L'islam explicat als nostres fills
    Format:Llibre
    Entenedora i amena visió de l'Islam explicada per l'escriptor marroquí Tahar Ben Jelloun.
  • Religions i ateisme a la xarxa
    Format:Web
    Pàgina de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya que conté una gran varietat de vincles sobre religió i ateisme.

QUE HO SABIES?

  • Paral·lelament als corrents xiïta i sunnita, se n'ha desenvolupat un altre, molt popular, anomenat sufista. Més que una doctrina, el sufisme constitueix una forma de viure caracteritzada pel misticisme i el rebuig d'allò que és mundà. Però, justament pel fet de no ajustar-se a cap dogma en concret, el sufisme ha esdevingut força tolerant. De fet, aquesta variant islàmica ha rebut influències perses, hindús, gregues, jueves i cristianes.
  • D'ençà que es deslliurà del control britànic l'any 1921, l'Irac ha estat governat sempre per líders pertanyents al corrent sunnita, que, com ja hem deixat dit, és minoritària a l'Irac. El mateix Saddam Hussein és sunnita, tot i que el règim que presideix és laic.
  • Bàssora és la segona ciutat més populosa de l'Irac i el feu més important de la comunitat xiïta. Situada al migdia de l'Irac, a Bàssora hi arriben les aigües dels dos grans rius de l'Irac, el Tigris i l'Eufrates, que conflueixen a Al-Qurna, a pocs quilòmetres de la ciutat. No fa estrany, doncs, que encara avui se l'anomeni la 'Venècia d'Orient'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Saps quins són els cinc pilars bàsics de l'islam? Esbrina-ho a la pàgina que l'Institut Català de la Mediterrània dedica a la religió de Mahoma.
Els sunnites són els partidaris de la sunna. Saps què designa, exactament, la sunna? Cerca'n la resposta en aquesta pàgina.
Què diferencia les religions monoteistes de les politeistes? Esbrina-ho fent un clic aquí.
El xiisme és majoritari a l'Irac i l'Iran, però també té molts seguidors en d'altres països. Quins? Te'n podràs assabentar clicant aquesta web.
I també...
  • Najaf, a l'Irac, és un dels llocs sagrats del xiisme, no endebades acull les relíquies d'Alí, cosí i gendre de Mahoma. Clica aquest lloc web i aprendràs moltes coses sobre aquesta mítica ciutat.
  • L'Alcorà, el llibre sagrat de l'islam, consta de diversos capítols. Quants? Trobaràs la resposta en aquesta breu explicació de la fe islàmica.
  • Saps quines són les ciutats del Pròxim Orient més emblemàtiques per als fidels musulmans? La resposta, en aquest mapa.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua