Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els Oscar noten la guerra

75 anys d'història

'Chicago' i El Pianista', els films guanyadors

Els Razzies, els altres Oscar



dimarts, 25 de març de 2003
De la cerimònia dels Oscar d'enguany, se'n parlarà, i no sols perquè és la que fa setanta-cinc. Fins no fa gaires hores s'especulava que potser es retardaria a causa de la guerra de l'Irac. Finalment, no va ésser així, i el Kodak Theatre es va omplir amb el bo i millor del cinema mundial.

Això no obstant, la guerra a l'Irac va planar sobre la cerimònia, aquesta vegada més sòbria del que és habitual. Així, alguns actors no hi van assistir en senyal de protesta. El cantant Eminem i l'actor William Smith en són els més representatius. I, dels que hi van anar, n'hi ha que van fer intervencions contra la guerra o una crida per la pau. És el cas dels guardonats Adrien Brody, Michael Moore i Pedro Almodóvar.

L'absència de la catifa vermella, que dóna la benvinguda a les estrelles del 'setè art', l'escurçament de la cerimònia i dels parlaments dels guardonats, i els símbols pacifistes que alguns assistents duien a les solapes, tot plegat va acabar de conformar una gala atípica. Per acabar-ho d'adobar, mentre es feien les habituals pauses, la cadena nord-americana ABC informava de les darreres notícies provinents del front de guerra.

Deixant de banda les referències bèl·liques, cal dir que el film 'Chicago' va ésser el gran guanyador de la nit dels Oscar del 2003, amb sis estatuetes: millor film, millor actriu de repartiment (Catherine Zeta-Jones), millor direcció artística, millor vestuari, millor edició i millor so. L’Oscar a la millor interpretació va ésser per a l’actor Adrien Brody, protagonista de 'El pianista', i l’australiana Nicole Kidman va guanyar el de la millor actriu per la interpretació de Virginia Woolf a 'The Hours'. 'El pianista' també va guanyar un premi important, el de millor guió adaptat; el millor guió original va ésser per al director espanyol Pedro Almodóvar, per 'Hable con ella'.
  • + Secció de Nosaltres.Com: Cinema

75 anys d'història


+ Els Oscar acompleixen enguany setanta-cinc anys.
El 4 de maig de l'any 1927, un grup de trenta-sis persones van decidir de crear l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de Hollywood. El nou president, Samuel B. Mayer, i els estudis de cinema de la Metro Goldwyn Mayer proposaren de crear uns guardons cinematogràfics amb l'objectiu de millorar la qualitat dels films i perfeccionar les tècniques de producció. Dos anys més tard, el 16 de maig de 1929, es van concedir els primers Oscar, essent-ne el gran triomfador el genial actor Charles Chaplin, que va obtenir els guardons de millor director, millor actor i millor guió pel film 'El Circ'. D'ençà aleshores, l'expectació pels Oscar ha crescut any rere any, fins a convertir-se en un espectacle seguit per milions de persones a tot el món.

'Chicago' i El Pianista', els films guanyadors


+ Imatge dels guanyadors dels Oscar d'enguany.
Enguany, 'Chicago' i 'El Pianista' han estat els grans triomfadors de la nit dels Oscar. El primer film, un musical d'allò més espectacular, ha obtingut sis estatuetes, entre les que en destaquen el de la millor pel·lícula i millor actriu de repartiment, que ha anat a parar a Catherine Zeta-Jones. 'El Pianista', que narra la dramàtica experiència del músic Vladdyslaw Szpilman als camps d'extermini nazis, s'ha endut el premis a la millor direcció (Roman Polanski) i actor principal (Adrien Brody). La gran derrotada en la setanta-cinquena edició dels Oscar ha estat la milionària producció 'Gangs of New York', que, tot i tenir deu nominacions, no s'ha endut cap estatueta.

Els Razzies, els altres Oscar


+ Els Razzies premien els pitjors actors de Hollywood.
Just un dia abans de la nit en què es proclamen els guanyadors de les estatuetes d'or, s'anuncien uns premis que ja comencen a ser habituals, els Razzies, que assenyalen els pitjors films de l'any, convocats per la Golden Raspberry Award Foundation. Evidentment, els 'triomfadors' d'aquests, diguem-ne , poc prestigiosos guardons, mai assisteixen a recollir-los per col·locar-los en un lloc preeminent de les luxoses cases que habiten. Sigui com sigui, el rànquing dels Razzies és encapçalat per Madonna, que, pel que sembla, té més d'èxit fent de cantant que no pas d'actriu. No endebades, enguany s'ha endut per cinquena vegada el premi a la pitjor interpretació femenina.

MATERIALS

  • Els Oscar
    Format:Web
    Web oficial dels premis Oscar.
  • Curiositats dels Oscar
    Format:Web
    Pàgina dels premis Oscar que conté tot un seguit de curiositats i anècdotes sobre els famosos guardons.
  • La història del cinema
    Format:Web
    Interessant pàgina que fa un repàs exhaustiu dels més de cent anys d'història del cinema. En català.
  • Els Razzies
    Format:Web
    Web des premis Razzies, que assenyalen els pitjors films de l'any.
  • Els Oscar en imatges
    Format:Web
    Pàgina de la British Broadcasting Corporation (BBC), amb informació completa de la setanta-cinquena edició dels premis Oscar. Inclou un apartat amb les millors imatges de la cerimònia.
  • Premis cinematogràfics
    Format:Web
    Pàgina del Nosaltres.Com, el cercador de VilaWeb, on hi podeu trobar tot un seguit de vincles sobre els premis cinematogràfics al nostre país.

QUE HO SABIES?

  • Amb l'obtenció de l'Oscar a la millor interpretació, l'actor novaiorquès Adrien Brodin s'ha convertit en l'actor més jove en guanyar el preat guardó, amb només 29 anys. Henry Fonda va ésser l'actor de més edat en guanyar l'Oscar, car l'obtení a l'edat de 76 anys per la interpretació que va fer a 'On Golden Pond' (A l'estany daurat').
  • Les actrius Katharine Hepburn i Meryl Streep encapçalen el rècord de nominacions als Oscar, amb dotze cadascuna. La primera continua essent la més guardonada amb quatre estatuetes.
  • En setanta-cinc anys d'història, la cerimònia dels Oscar ha estat tres vegades aplaçada. Per les inundacions de 1938; per l'assassinat del líder de la comunitat afroamericana Martin Luther King el 1968; i per l'intent d'assassinat del president dels Estats Units Ronald Reagan el 1981.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Saps per què se'n diuen Oscar, dels premis que concedeix l’Acadèmia de les Arts i les Ciències? La resposta, ben curiosa, la trobaràs en aquest lloc web.
Saps qui van ésser els inventors del cinema? I l'any de naixement de l'art cinematogràfic, que el saps? Les respostes són aquí.
Vols aprendre a fer la fitxa tècnica d'un film? Doncs clica aquesta adreça.
Saps el nom de les dues actrius que han optat més vegades a l'Oscar? Te'n podràs assabentar clicant aquesta pàgina.
I també...
  • Les referències a la guerra de l'Irac han estat presents en els discursos pronunciats pels guardonats amb els Oscar. Comprova-ho tu mateix llegint el que ha dit Michael Moore, que s’ha endut l’Oscar al millor documental. Hi estàs d’acord, amb les paraules que ha pronunciat? Per què?
  • Vols veure les millors imatges de la cerimònia de lliurament dels Oscar d'enguany? Cerca-les en aquesta pàgina. Les trobaràs per poc que t'hi fixis.
  • Saps qui ha estat la persona de més edat en ésser guardonada amb un Oscar? I el film pel qual va rebre el premi, que el saps? Cerca'n les respostes en aquesta pàgina. Les trobaràs per poc que tafanegis.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua