Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Dia Internacional del nombre Pi

La llarga història del nombre π

Albert Einstein, nascut un 3.14

La quadratura del cercle



dijous, 13 de març de 2003
El 14 de març, moltes universitats, museus i institucions científiques celebren el Dia Internacional de Pi, el nombre infinit que s'expressa habitualment amb les xifres 3,14159 o la lletra grega π.

El fet que s'hagi triat aquest dia no és gens casual. La data del 14 de març (3.14, segons l'expressió abreujada de la data que fan servir els anglo-saxons), coincideix amb les tres primeres xifres del nombre que més interès ha desvetllat durant segles (ja figura en una tauleta cuneïforme dels temps de l'imperi Babilònic, fa més de quatre mil anys).

El 14 de març, doncs, moltes facultats i museus fan festa grossa. Per exemple, l'Exploratorium, un museu de San Francisco (Califòrnia, EUA), ja fa vuit anys que obre les portes a tots els enderiats pel nombre π, que hi duen uns pastissos circulars o 'pies' (en anglès π es pronuncia 'pai', igual que 'pie', pastís) coronats amb aquest nombre. Fins i tot s'hi pot pot sentir música π, que no és pas que tingui gaire ritme.

El símbol π expressa la relació entre la longitud i el diàmetre d'una circumferència. I, com ja deveu saber, no és pas un nombre enter, ni fraccionari. De fet, no té límit, car la successió de decimals que abasta és indefinida. Per aquest motiu, es diu que és un nombre irracional. Fins ara ja se n'han trobat milions, d'aquests decimals.

La llarga història del nombre π


+ El gran matemàtic Arquímedes de Siracusa es va acostar molt al valor real de π.
Durant segles el nombre π ha fascinat els matemàtics i els científics de les cultures més diferents, i per una raó ben simple: π no és pas un nombre exacte, ans presenta, com dèiem, una seqüència indefinida de decimals. Podríem dir que és un nombre que no s'acaba mai. Els antics egipcis ja sabien que la relació entre el diàmetre i la longitud d'una circumferència no es podia saber amb exactitud, i la van cenyir a 3,16. Uns quants segles més tard, el gran matemàtic Arquímedes de Siracusa es va acostar una mica més al nombre real, i va arribar a la conclusió que π equivalia a 3,1428, si bé Ptolomeu li atribuí un valor equivalent a 3,14166. Però, dels pobles antics, els que en van fer el càlcul més precís van ésser els xinesos i els àrabs, per als quals π era igual a 3,1416. Ara, l'obsessió per aquest número infinit va reprendre amb força a partir del segle XVII, quan els científics pugnaven per trobar-hi com més decimals, millor. Científics i filòsofs eminents com Isaac Newton, Gottfried Wilhelm von Leibniz i Johann Heinrich Lambert es van afegir a aquesta curiosa cursa. Ara mateix la seqüència de decimals del nombre π és gairebé incomptable: 1.241.100.000.000. I la recerca continua...

Albert Einstein, nascut un 3.14


+ Albert Einstein estava dotat d'un sentit de l'humor ben singular.
Hi ha fets que resulten ben sorprenents. N'és un la relació entre el nombre π i la data de naixement d'un dels científics més importants de tots els temps, Albert Einstein. Com és sabut, π s'indica, habitualment, així: 3,14 (que és com els anglo-saxons indiquen el 14 de març, ja ho hem dit). Doncs bé, Einstein hi va néixer, un 14 de març, cosa que devia fer riure el descobridor de la Teoria de la Relativitat, dotat d'un sentit de l'humor ben singular. Tot i haver estat distingit amb el Premi Nobel i amb guardons a desdir, Einstein era capaç de riure's d'ell mateix. Qui sap si no era aquesta la clau dels seus invents.

La quadratura del cercle


+ El probema de la quadratura del cercle ha obsessionat els matemàtics durant segles.
Durant segles i segles matemàtics i simples afeccionats al càlcul s'han escarrassat per trobar el valor exacte del nombre π. Aquesta afanyosa recerca s'ha de relacionar amb el clàssic problema de la quadratura del cercle. Però el cas és que la quadratura del cercle és impossible; no té solució, perquè no es pot projectar, amb un regle i un compàs, un quadrat que tingui la mateixa àrea d'un cercle. La raó ja us la deveu imaginar: el càlcul de la superfície d'una circumferència es fa tenint en compte el nombre π, que és infinit i, per tant, inexacte.

MATERIALS

  • Exploratorium
    Format:Web
    Museu de la ciutat de San Francisco on ja fa anys que té lloc una de les celebracions més divertides i concorregudes que es fan el Dia Internacional de Pi. Conté diversos vincles relacionats amb la celebració d'aquesta diada a la xarxa.
  • Matemàtiques divertides
    Format:Web
    Pàgina del portal edu365.com que conté tot un seguit de jocs per a divertir-se aprenent matemàtiques.
  • Albert Einstein
    Format:Web
    Web molt completa dedicada al gran físic Albert Einstein. Conté informació de la vida i les investigacions d'un dels científics més importants de tots els temps. En anglès.
  • El nombre π
    Format:Web
    Pàgina que descriu les característiques bàsiques del nombre π i fa un repàs de l'interès que ha desvetllat en diferents cultures i períodes històrics.
  • Curiositats sobre el nombre π
    Format:Web
    Les curiositats i anècdotes més divertides a l'entorn del nombre π, en aquest lloc web.
  • Dia Mundial de la Simetria
    Format:Web
    Pàgina dedicada al Dia Mundial de la Simetria, esdevinguda el passat 20 de febrer del 2002 (20/02/2002).

QUE HO SABIES?

  • El prestigiós matemàtic William Jones, editor de les obres del científic Isaac Newton, fou el primer a emprar el símbol π en la seva obra 'Introducció a les matemàtiques' (1706). Aquest símbol és, de fet, la setzena lletra de l'alfabet grec, que Jones va escollir perquè és la inicial del mot 'perifèria', que designa el contorn d'una figura curvilínia.
  • Durant el segle XVII la fal·lera pel nombre π va arribar a extrems insospitats. El cas de Ludolph van Ceulen és ben curiós. Aquest matemàtic neerlandès va obtenir l'any 1609 la xifra de 35 decimals del nombre π i se'ls va fer gravar a... la tomba.
  • Jugar amb les dates no és pas una exclusiva dels apassionats del nombre π. Fixem-nos, per exemple, en la data del 20 de febrer de l'any passat: era l'única amb un cap-i-cua (20-02) coincident amb el cap-i-cua de l’any (2002) de tot el segle, i la primera del tercer mil·lenni. La simetria de la xifra va encendre el magí d'una gernació d'internautes i enigmistes de tot el món, disposats a celebrar l'anomenat Dia Mundial de la Simetria.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'infinit és un terme difícil de definir, talment que determinats pensadors se n’han servit per justificar coses inversemblants. Aquest és el cas de Zenó d'Elea, un filòsof grec del segle V aC. Si cliques aquí, podràs saber en què consistia la famosa paradoxa d'Aquil·les i la tortuga, atribuïda a aquest gran pensador.
Les matemàtiques es basen en la lògica, però també en la intuïció. Comprova-ho en aquest exercici visual.
L'escriptora polonesa Wislawa Szymborska va dedicar un poema al nombre π. El pots llegir fent un clic aquí.
De decimals del nombre π, se n'han trobat milions i milions. Moltíssims. En aquest lloc web hi trobaràs els 10.000 primers.
I també...
  • Arquímedes de Siracusa va ésser un dels matemàtics més importants de l'antiga Grècia. I també va fer grans invents. Comprova-ho tu mateix/a entrant en aquesta adreça dedicada a l'Arquímedes inventor.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua