Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La guerra amenaça els tresors de l'Irac

Els primers agricultors

Babilònia, la primera gran ciutat

Mesopotàmia, entre dos rius



dilluns, 10 de març de 2003
En les darreres setmanes, i davant d'una més que probable guerra contra l'Irac, diferents institucions arqueològiques de tot el món han alertat del perill que un conflicte bèl·lic destrueixi l'impressionant llegat cultural, artístic i històric d'aquest país del Creixent Fèrtil, bressol de grans civilitzacions.

El clam dels arqueòlegs és del tot justificable. No oblidéssim pas que en aquest territori situat entre els rius Tigris i Eufrates s'hi van desenvolupar les tres grans cultures mesopotàmiques: la sumèria, l'assíria i la babilònica. Hi va néixer l'agricultura i la ramaderia, que van comportar una de les revolucions més importants de la història. Hi era emplaçada fa milers d'anys la primera gran ciutat del món, Babilònia. Hi van viure les primeres comunitats sedentàries, assentades a la localitat de Mossul. Els sumeris hi va crear el primer sistema d'escriptura, anomenada cuneïforme. I els babilònics hi feien astronomia des del capdamunt dels ziggurats.

A Bagdad, capital de l'Irac i ciutat més poblada del món àrab després del Caire, s'hi troba el Museu Iraquià d'Antiguitats, on s'hi aplega una de les majors col·lecions de tresors culturals de tot el món, incloses les famoses escultures assíries de més de quinze metres d'alçada i una còpia de l'estela de pedra que representa el rei Hammurabi. Bagdad fou, endemés, la capital mundial de la cultura durant el segle IX dC, on els savis àrabs hi van fer filosofia, ciència i medicina.

No fa estrany, doncs, que arqueòlegs i gent d'arreu del món hagin demanat als governs que respectin els acords de la Convenció de La Haia, que estableixen que, en cas de guerra, es respectin i siguin protegits tots els monuments i béns culturals de la zona en conflicte.

Els primers agricultors


+ L'agricultura va néixer a la zona coneguda com a Creixent Fèrtil.
Entre els anys 10.000 i 9.000 aC, algunes comunitats itinerants de caçadors i recol·lectors van iniciar una de les grans revolucions en la història de la humanitat, que va consistir en la introducció de l'agricultura i la ramaderia. Amb aquest pas transcendental, es va passar d'una economia depredadora a una altra de productora, i aquestes petites comunitats van ésser capaces de transformar l'entorn natural i van esdevenir sedentàries, car ja no els hi va caldre desplaçar-se per a obtenir aliments. Aquests homes i dones de l'antiguitat van començar a cultivar cereals com el blat, l'ordi i el sègol, i van iniciar la cria d'animals fins aquell moment salvatges com el bou, el porc, la cabra, i l'ovella. L'espectacular transformació es va produir a la zona coneguda amb el nom de Creixent Fèrtil, travessada per rius que s'inundaven periòdicament i que inclou, a grans trets, els territoris històrics de Mesopotàmia, Palestina i Àsia Menor. No fa gens estrany, doncs, que fos també en aquests territoris on hi nasqueren les grans ciutats i civilitzacions antigues.

Babilònia, la primera gran ciutat


+ Imatge de Babilònia, la més gran ciutat de l'antiguitat.
A la riba de l'Eufrates, fa milers i milers d'anys, hi era situada la ciutat de Babilònia, durant molt de temps la més gran de món. Aquesta gran urbs era un autèntic formiguer de persones de totes les procedències, que hi acudien per a vendre-hi les seves mercaderies. Babilònia va esdevenir la capital del poderós Imperi Babilònic, que va unificar la Mesopotàmia sota el regnat d'Hammurabi. Justament, de l'època en que va governar aquest rei ens han arribat unes inscripcions en pedra, on hi és gravat el recull de lleis més antic del món, que es conserva al Museu del Louvre de París. Els babilònics eren, a més, uns grans astròlegs i astrònoms, que van construir torres altíssimes, anomenades ziggurats, amb l'objectiu de poder observar el firmament de més a prop. És probable que aquestes construccions inspiressin el relat bíblic de la torre de Babel.

Mesopotàmia, entre dos rius


+ Mesopotàmia, una terra amb dos grans rius, el Tigris i l'Eufrates.
L'actual territori de l'Irac equival, a grans trets, al que en l'antiguitat es coneixia amb el nom de Mesopotàmia, una paraula grega que vol dir 'entre dos rius'. I és que aquest territori és travessat per dos grans rius, el Tigris i l'Eufrates. Mesopotàmia era, doncs, un país fèrtil i molt ric on van néixer i es van desenvolupar grans civilitzacions antigues. Els sumeris, els assiris i els babilonis van ocupar aquest territori i van fer tot un seguit d'aportacions culturals que han arribat fins als nostres dies. Així per exemple, la civilització sumèria, la més antiga, va organitzar-se en ciutats estats, una estructura política que, segles més tard, va ésser perfeccionada a la Grècia clàssica. A la ciutat sumèria d'Ur, que la Bíblia assenyala com la ciutat del patriarca jueu Abraham, s'hi han trobat un munt de tombes, construïdes a la mateixa època que la piràmide de Keops, a Egipte. A l'interior dels recintes funeraris hi havia tot d'objectes magnífics, fets d'or.

MATERIALS

  • Mesopotàmia
    Format:Web
    Pàgina web de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) dedicada a les antigues civilitzacions mesopotàmiques.
  • L'art mesopotàmic
    Format:Web
    L'art de les antigues civilitzacions sumèria, assíria i babilònica, en aquesta pàgina del Museu Britànic.
  • El neolític
    Format:Web
    Pàgina web dedicada al neolític, període històric caracteritzat per l'aparició de l'agricultura.
  • El codi del rei Hammurabi
    Format:Web
    El recull de lleis més antic del món, en aquest lloc web.
  • La Convenció de La Haia
    Format:Web
    Pàgina de la Convenció sobre la protecció dels béns culturals en cas de conflicte armat. Fou signada a la ciutat holandesa de La Haia el 1954.
  • Babilònia
    Format:Web
    Web dedicada íntegrament a Babilònia, la primera gran ciutat del món antic.
  • Mesopotàmia a la xarxa
    Format:Web
    Pàgina de l'XTEC que inclou diferents vincles d'interès sobre l'antiga civilització mesopotàmica.

QUE HO SABIES?

  • El poema de Gilgames constitueix, sens dubte, l'obra cabdal de la literatura mesopotàmica. Es tracta d'una composició èpica, continguda en dotze tauletes, centrada en la figura de l'heroi Gilgames, que es desviu per trobar el secret de la immortalitat. El poema inclou el relat del diluvi, molt semblant al que apareix a la Bíblia.
  • Els antics pobles mesopotàmics eren grans estudiosos dels estels, que observaven des del capdamunt d'unes construccions anomenades ziggurats. Els babilonis i els assiris creien que la posició dels estels determinava el destí dels homes. I pensaven que alguns planetes portaven sort i d'altres, únicament desgràcies. En aquella època, de planetes se'n coneixien cinc, que, juntament amb el Sol i la Lluna, són set, número que equival a la nostra setmana de set dies. De fet, les paraules que designen els dies de la setmana deriven dels noms dels planetes: di-marts (de Mart), di-mecres (de Mercuri), dijous (de Júpiter) i divendres (de Venus).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vols veure una reconstrucció de l'antiga ciutat mesopotàmica d'Ur, establerta a l'entorn del 2100 aC? En tens prou de fer clic aquí.
El codi del rei Hammurabi és el recull de lleis més antic del món. El pots llegir clicant aquesta pàgina. Et semblen justes les lleis que formen aquest codi? O penses que són massa severes?
L'aparició de l'agricultura assenyala l'inici d'un període històric. Quin? La resposta, en aquesta pàgina.
Amb l'aparició de l'agricultura, els humans es van fer sedentaris. Saps quin és el significat de terme 'sedentari'. L'XTEC te n'ofereix la resposta.
I també...
  • Què en saps de l'art mesopotàmic? El Museu Britànic t'ofereix la possibilitat de conèixer-lo a fons.
  • Babilònia fou, antigament, la ciutat més important i luxosa del món. Comprova-ho tu mateix/a fent clic aquí.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua