Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Va de llibres

Literatura infantil i juvenil

Biblioteques virtuals

La literatura catalana a la xarxa



dilluns, 3 de març de 2003
El 27 de febrer es va obrir la Setmana del Llibre en català de Barcelona, quinze dies després de la de Ciutat de Mallorca i simultània amb la de Girona, Tarragona, Lleida i Madrid, que es clausurarà el dia 9 de març.

La Setmana del Llibre en Català es fa des de l'any 1983, organitzada per la Cambra del Llibre de Catalunya, i consisteix en una fira, on els visitants poden trobar pràcticament tot allò que avui hi ha editat en català, i en un seguit d'activitats.

A Barcelona la Setmana del Llibre es fa a la Sala Marquès de Comillas de les Drassanes, un marc ben idoni, on s'exposen quasi 80.000 llibres (20.000 són novetats). Una novetat d'enguany és l'obertura d'una botiga virtual des de la qual es pot consultar el fons editorial exposat.

Entre les moltes activitats programades, n'hi ha de dedicades als infants. Durant tots aquestes dies, per exemple, s'hi explicaran contes per introduir-los en el món apassionant dels llibres. També s’hi faran jocs que permetran a la quitxalla d'aprendre bo i divertint-se.

Més coses. Durant tots aquests dies força autors hi signaran els seus llibres; La Cambra del Llibre de Catalunya ha atorgat, com cada any, el premi Trajectòria a una personalitat destacada en la projecció de la cultura catalana, que enguany és Teresa Pàmies; també es fa un concurs d'aparadors, obert a totes les llibreries del Principat que hi vulguin participar.
  • ! Actualització el 03/03/2003 a les 19:32

Literatura infantil i juvenil


+ La xarxa: llibres per triar i remenar.
De llibres, n'hi ha de tots els temes i per a tots els públics. N'hi ha prou de fer un cop d’ull a qualsevol llibreria per a adonar-se'n. També se'n poden trobar molts a la xarxa. De fet, són moltes les webs dedicades exclusivament a la literatura infantil i juvenil. Si, posem per cas, teniu deler de llegir, però no acabeu de trobar el llibre que us faria peça, a internet, hi podreu triar i remenar tant com vulgueu. La Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC), per exemple, fa recomanacions i consells que us permetran de triar el llibre adequat. Igualment, a la pàgina 'Va de Llibres', del Portal educatiu Edu365.com hi trobareu molta informació relacionada amb la literatura.

Biblioteques virtuals


+ L'humanista Joan Lluís Vives dóna nom a una de les més completes biblioteques virtuals.
A internet, s'hi poden trobar força biblioteques virtuals que ofereixen als internautes obres de literatura catalanes o traduïdes al català. Cal dir que les biblioteques de la xarxa són un complement educatiu molt innovador, en la mesura que combinen literatura i noves tecnologies. Entre les biblioteques virtuals, n'hi ha de ben interessants, tals com la Biblioteca Joan Fuster de llibres electrònics, la web Electronic texts in Catalan, la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives, l'editor literari Badosa.com i la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. Totes permeten de llegir grans obres de la literatura universal sense moure's de casa.

La literatura catalana a la xarxa


+ La literatura catalana és molt present a la xarxa.
Fora de les biblioteques virtuals, la literatura catalana també és molt present a la xarxa. Per a seguir l'actualitat literària hi ha un enfilall de pàgines que n'informen, com ara VilaWeb Lletres, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i Lletra, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Si, en canvi, hi volguéssiu publicar un escrit inèdit, els portals Joescric.com, Calaix de Lletres, El Viatge de la Literatura i Alfonduco Edicions us n'ofereixen la possibilitat. Finalment, si voleu assabentar-vos de tots els recursos per a aprendre literatura o ensenyar-ne aprofitant les noves tecnologies, us recomanem un espai tan interessant com Hermeneia.

MATERIALS

  • VilaWeb Lletres
    Format:Web
    Pàgina de VilaWeb dedicada al món dels llibres, on hi podreu seguir l'actualitat literària del nostre país.
  • Va de libres
    Format:Web
    Pàgina web del portal educatiu Edu365.com dedicat íntegrament a la literatura. Molt adequat per a introduir els joves en el món dels llibres.
  • Lletra
    Format:Web
    Espai de literatura confeccionat per La Universitat Oberta de Catalunya. Un des millors portals de literatura catalana a la xarxa.
  • Literatura infantil i juvenil
    Format:Web
    Pàgina literària de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC). Conté un extens catàleg de més de 16.000 títols de literatura infantil i juvenil.
  • Publicar inèdits
    Format:Web
    Editorial electrònica menorquina dedicada a promoure i donar a conèixer la creació literària de Menorca en les modalitats de conte, novel·la, poesia i assaig. Permet d’exposar-hi obres inèdites.
  • Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives
    Format:Web
    Biblioteca que va néixer amb l'objectiu de digitalitzar les obres literàries més representatives escrites en llengua catalana.
  • Biblioteca Joan Fuster de llibres electrònics
    Format:Web
    Biblioteca virtual confeccionada pel Grup de Noves Tecnologies aplicades a l'Educació de la Universitat Jaume I i l'Associació Cultural Aire Fresc. Disposa de diversos textos de l'escriptor Joan Fuster.

QUE HO SABIES?

  • De llibres, se'n va començar a escriure fa milers d'anys. Però fins que no es va inventar l'impremta, l'any 1450 dC, al continent europeu tots els volums s'havien de copiar a mà. En aquesta tasca hi va sobresortir l'Esglèsia durant l'edat mitjana. Mercès a les còpies fetes als monestirs medievals molts llibres han arribat als nostres dies que, altrament, s'haurien perdut sense remei.
  • Tot i que es considera que la impremta va ésser inventada a Europa per l'argenter alemany Johannes Gutenberg en ple Renaixement, el cas és que alguna cultura ja practicava l'art d'imprimir des de molts segles abans. A la Xina, per exemple, ja s'utilitzava, el segle II dC, un giny que permetia d'imprimir dibuixos i textos. Antigament els xinesos es van destacar per grans invents i descobriments.
  • El text més antic que s'ha conservat escrit en català és el de 'Les Homilies d'Organyà', sis sermons de Quaresma que daten de final del segle XII o principi del XIII.
  • L'escriptura, tal i com avui la coneixem, va ésser inventada pels antics fenicis, una poble pacífic dedicat preferentment al comerç. Ben pensat, no fa gens estrany que fos la civilització fenícia la primera en idear un sistema d'escriptura, car és evident que l'intercanvi de mercaderies funciona molt millor si hi ha documents escrits, com ara contractes, justificants de recepció, cartes i un llarg etcètera. Encara avui, utilitzem l'alfabet inventat pels fenicis.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Per a fer un llibre la primera cosa que es necessita és escriure'l. Però, una vegada escrit, encara ha de seguir un llarg procés abans d'arribar a les llibreries, a l'abast dels possibles lectors. Si vols informar-te d’aquest procés, clica aquí.
El text en català més antic que s'ha conservat, ja ho hem dit, és el de les 'Homilies d'Organyà'. Si les vols llegir o fullejar, les trobaràs en aquest aquest document.
L'aparició de l'escriptura assenyala la fi d'un període històric. Quin? La resposta, en aquesta adreça.
La Biblioteca de Catalunya i la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives han digitalitzat la 'Crònica' d’en Ramon Muntaner. Què en saps d'aquesta gran crònica? I de les altres grans cròniques de la literatura catalana medieval? Informa-te'n fent un clic aquí.
I també...
  • Vols saber l'evolució històrica de l'escriptura, des de les formes més primitives fins a les tècniques més actuals? Aquest vídeo te'n ofereix la possibilitat. Entra-hi i de ben segur que aprendràs moltes coses.
  • Joan Lluís Vives dóna nom a una de les millors biblioteques virtuals del país. Saps qui va ésser aquest personatge? I el moviment del qual en va ésser un dels màxims representants, que el saps? Troba les respostes en aquesta pàgina biogràfica.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua