Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El poble kurd

L'origen del poble kurd

La minoria cristiana de l'Irac

La comunitat xiïta



dilluns, 24 de febrer de 2003
L'actual estat de l'Irac abasta un tros del Kurdistan, habitat pels kurds, un poble antic dedicat preferentment a l'agricultura i a la ramaderia i força maltractat per la història. Avui un 23% de la població englobada dintre l'Irac (5.365.000 hab.) és kurda.

Però el Kurdistan no s'acaba pas a l'Irac ans es troba repartit entre sis estats més: Turquia, l'Iran, Síria, Armènia, Geòrgia i l'Azerbaitjan. La situació dels kurds dins aquests estats no és gens encoratjadora, car hi són sempre oprimits i sovint objecte d'extermini. Pensem que els kurds són la nació més nombrosa del món sense estat propi.

L'exemple més clar de genocidi kurd és el de Turquia, que domina la majoria de la població kurda. Turquia es dedica a despoblar la part del Kurdistan que ocupa a base de destruir-ne sistemàticament cases i pobles. És clar, aquesta política absolutament contrària als drets humans es fa servir d’excusa per vetar l'entrada de Turquia a la Unió Europea. (A l'hora de la veritat, allò que molts europeus no volen és tenir a dintre un país amb gairebé setanta milions de musulmans.)

Una cosa semblant fa l'Irac que, sota el règim de Saddam Hussein, ha provat de reduir la resistència kurda a còpia d'armes químiques. Això no obstant, aquests darrers anys ha augmentat la consciència internacional del genocidi de què és objecte el poble kurd. A la xarxa, Human Rights Project, Kurdish Language and Linguistics i Ozgurluk parlen de la comunitat kurda.
  • ! Actualització el 25/02/2003 a les 14:42

L'origen del poble kurd


+ Els kurds, un poble maltractat per la història.
Els kurds formen una nació d'origen indoeuropeu i s'establiren al territori que ara ocupen uns 2.500 anys abans de Crist. El Kurdistan és delimitat per tres grans serralades: el Taurus (al sud de Turquia), el Zagros i l'Elbrus (sud-est i nord-est de l'Iran). Els kurds s'han organitzat secularment en clans, una estructura social encara viva avui, però que els ha privats de constituir-se en un estat independent. Però aquesta no n'és pas l'única raó, puix que el territori ocupat pels turcs és cobejat pels països veïns i per les grans potències mundials, perquè és molt ric en aigua i petroli. Tot plegat, doncs, ha fet que els kurds hagin estat pèssimament tractats aquests darrers cent anys.

La minoria cristiana de l'Irac


+ L'arameu és la llengua que es parlava a Palestina en temps de Jesús.
L'Irac té, tanmateix, una important minoria cristiana. Segons càlculs no oficials, uns 750.000 iraquians són caldeus (cristians de ritu oriental). De fet, constitueixen la minoria religiosa més important d'aquest país de 24 milions d'habitants, la majoria musulmans xiïtes. Els caldeus habiten principalment la regió de Nínive/Mossul, al nord del país. Si bé l'Irac tolera els cristians, es calcula que des de la dècada del 1980 més d'un milió han emigrat a l'Amèrica del Nord i a Europa. Alguns caldeus de l'Irac, juntament amb petites comunitats cristianes de Síria, Turquia i l'Iran, parlen variants modernes de l'arameu, la llengua que es parlava a Palestina a l'època de Jesús.

La comunitat xiïta


+ Mohammad Khatami, president de l'Iran, país de majoria xiïta.
L'Umma designa la comunitat de fidels musulmans, uns 1.300 milions a tot el món, únicament superats pels cristians (2.000 milions). Hi ha vint-i-tres estats que tenen un percentatge de musulmans superior al 90% de la població. Es tracta, doncs, d'una gran comunitat, amb maneres d'entendre l'islam diferents, entre les quals es destaquen la sunnita i la xiïta. Els sunnites, que formen la gran majoria, es consideren continuadors de la tradició instaurada pel profeta Mahoma i creuen que l'autoritat religiosa no recau en ningú, sinó en el llibre revelat de la comunitat musulmana, l'Alcorà. Contràriament, els xiïtes, dominants a l'Iran i a l'Irac, consideren que Mahoma va designar un successor, Alí, cosí i gendre del profeta, a qui va transmetre la veritat oculta de l'Alcorà. Això ha afavorit l'aparició de dirigents espirituals i polítics que es consideren guies de la comunitat xiïta, com es pot observar a l'Iran. Però, a l'Irac, les coses hi són diferents, perquè el règim de Saddam Hussein és laic.

MATERIALS

  • Kurdistan Human Rights Project
    Format:Web
    Web que té l'objectiu de protegir i promoure els drets humans de totes les persones que viuen en el territori històric del Kurdistan.
  • La llengua kurda
    Format:Web
    Pàgina web dedicada a la llengua d'origen indoeuropeu parlada pel poble kurd.
  • Els caldeus
    Format:Web
    Pàgina web que inclou àmplia informació sobre els caldeus, poble de religió cristiana i parla aramea.
  • Conceptes bàsics de l'Islam
    Format:Web
    Pàgina de l'Institut Català de la Mediterrània que ofereix una clara i breu explicació dels conceptes bàsics de l'Islam. Interessant apartat dedicat als grans corrents de l'islam: el sufisme, el xiisme i el sunnisme.
  • El poble kurd
    Format:Web
    La història i la cultura del poble kurd, en aquest lloc web.

QUE HO SABIES?

  • Els interessos de les grans potències colonials també tenen una certa responsabilitat en el genocidi del poble kurd dut a terme aquesta darrera centúria. Cal no oblidar que l'Irac accedí a la independència l'any 1920, amb un monarca que obeïa els interessos de la Gran Bretanya, que havia governat el país fins aleshores. Foren els britànics que van pressionar per incorporar el territori del Mossul, de majoria kurda, a l'Irac. Des d'aleshores els kurds han constituït una minoria perseguida en un estat d'ètnia majoritàriament àrab.
  • La comunitat kurda de Turquia ha estat feroçment reprimida. Es calcula que, des de l'any 1984, 30.000 kurds han estat assassinats i 3.000 pobles destruïts.
  • La Bíblia és escrita en dues llengües: hebreu i grec. També conté fragments en arameu, la llengua de Jesús, encara parlada per petites comunitats cristianes de l'Orient Mitjà. Ara, dels setanta-tres llibres que formen la Bíblia, únicament un, el de Daniel, ens ha arribat escrit en tres llengües: hebreu, arameu i grec.
  • Dins la comunitat xiïta hi ha seguidors de diverses tendències: els imamites, la branca majoritària; els ismaelites, molt nombrosos a Síria; els, zaidites, que es concentren al nord del Iemen; els alauites, que habiten Síria, el Líban i Antioquia; i finalment els drusos, que habiten alguns indrets del Líban, de la Síria meridional i d'Israel.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vols saber una mica millor quina és la situació dels kurds a l'Irac? Doncs clica aquesta pàgina.
Clica aquest mapa i podràs fer-te una idea de l'extensió del Kurdistan.
A quin grup de llengües pertany l'arameu, llengua parlada per unes quantes comunitats cristianes de l'Orient Mitjà? La resposta, en aquesta pàgina.
Turquia és el país que ocupa la part més vasta del Kurdistan. Saps quants kurds hi viuen? Cerca'n la resposta en aquesta adreça electrònica.
I també...
  • Els xiïtes consideren Alí el successor legítim del profeta Mahoma. Saps amb qui era casat? En trobaràs la resposta, si cliques aquí.
  • Els kurds són un poble d'origen indoeuropeu. Saps quines són les famílies lingüístiques indoeuropees? Esbrina-ho aquí.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua