Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La literatura àrab

El poble àrab, transmissor de la cultura clàssica

Ramon Llull, pont amb la cultura àrab

Nawal al-Sadawi, Premi Internacional Catalunya



dimarts, 18 de febrer de 2003
A finals del segle XIX la literatura escrita en llengua àrab va conèixer un gran desenvolupament, iniciat a Egipte i estès després a tot el món àrab. Aquest renaixement de la cultura i la literatura va coincidir amb l'inici del nacionalisme, partidari d’integrar el món àrab en una sola entitat política.

La literatura i la política van anar, doncs, juntes de la mà, raó per la qual es van eliminar les variants dialectals i es va crear una llengua moderna que s’adaptés als nous temps. D’entre els primers escriptors egipcis en podem destacar el novel·lista i assagista Taha Hussein i el narrador Naguib Mahfouz.

Durant el segle XX, cal fer esment també dels grans escriptors àrabs emigrats als Estats Units, com ara el poeta Gibran Khalil Gibran, autor de relats curts que contenen paràboles per a conèixer-nos a nosaltres mateixos. Són molts els llibres de Gibran que es troben en català: 'Sorra i escuma', 'El jardí del profeta', 'El rodamón', 'El foll' i 'Les ales trencades'.

Més recentment, els escriptors més destacats en llengua àrab s'han significat per la defensa dels drets humans, la democràcia i la justícia social. N'és un bon exemple l'escriptora egípcia Nawal al-Sadawi, recentment guardonada amb el Premi Internacional Catalunya.

En les darreres dècades també s’ha desenvolupat una literatura política, centrada en la defensa del poble palestí i en el conflicte que enfronta Israel i el món àrab.

El poble àrab, transmissor de la cultura clàssica


+ Els savis àrabs van traduir al llatí les grans obres de la cultura grega.
No és gens agosarat afirmar que la cultura clàssica grega va arribar a Occident per mitjà de la cultura àrab, que majoritàriament professava la fe musulmana. El poble musulmà coneixia de feia segles les grans obres de la cultura persa i grega. Les obres de filòsofs com Aristòtil, Plató, Epicur i molts altres van arribar a Occident gràcies a les traduccions al llatí que en van fer un grup de savis musulmans, jueus i cristians, que van treballar plegats a la Península Ibèrica. El filòsof, advocat i matemàtic àrab Averroes va exercir una gran influència entre els pensadors europeus, sobretot gràcies al seu coneixement d’Aristòtil. A més, durant l’Edat Mitjana el poble àrab també va transmetre els coneixements tècnics i mèdics, aleshores molt superiors als que es tenien a l'occident cristià.

Ramon Llull, pont amb la cultura àrab


+ Ramon Llull, creador de la llengua literària catalana.
Durant el segle XIII va viure el gran filòsof, missioner i místic mallorquí Ramon Llull, considerat el creador de la llengua literària catalana. Llull va escriure més de 250 obres, en català, provençal, llatí i també àrab. Amb aquesta darrera llengua, que havia après gràcies a un esclau d’ètnia àrab, el gran savi mallorquí va emprendre una labor missionera per tal de convertir els musulmans a la religió cristiana. L’any 1276 va fundar el monestir de Miramar, a l'illa de Mallorca, on ensenyava àrab als missioners. Però malgrat que va utilitzar els seus coneixements de la llengua àrab amb fins proselitistes, Llull va ésser un gran coneixedor de la cultura d’aquest poble. A més, els arguments que Llull va fer servir per aconseguir conversions sempre es van basar en la paraula, fins al punt que es diu que va morir després d’ésser apedregat mentre predicava la fe cristiana.

Nawal al-Sadawi, Premi Internacional Catalunya


+ Nawal al-Sadawi ha lluitat sempre pels drets de les dones.
El passat 11 de febrer l'Institut Català de la Mediterrània va atorgar el Premi Internacional Catalunya a l'escriptora egípcia Nawal al-Sadawi, fet que palesa la vitalitat de la literatura àrab. Sadawi ha lluitat sempre pels drets de les dones, per la justícia social i per la democràcia. Aquest compromís amb els valors universals l’ha portat a ésser perseguida per grups fonamentalistes islàmics, però això ni li ha impedit seguir defensant allò que creu just. Malauradament, la persecució que ha sofert Nawal al-Sadawi no és un fet aïllat en el món àrab. Molts escriptors han hagut de fugir dels països d’origen i emigrar cap a Occident per a poder expressar-se en llibertat. En català es troben dos llibres de l’escriptora egípcia: 'La cançó circular' i 'La dona que buscava'.

MATERIALS

  • Recursos literaris en llengua àrab
    Format:Web
    Pàgina de VilaWeb que inclou tot tipus d’informació sobre literatura àrab. Conté un interessant vincle dedicat íntegrament als escriptors en llengua àrab.
  • Nawal al-Sadawi
    Format:Web
    Web dedicada a l'escriptora Nawal al-Sadawi, recentment guardonada amb el Premi Internacional Catalunya.
  • Ramon Llull
    Format:Web
    Completa pàgina amb informació sobre el gran savi mallorquí. Conté una llista dels recursos sobre Llull que es poden trobar a la xarxa.
  • L'islam explicat als nostres fills
    Format:Llibre
    Entenedora i amena visió de l'Islam explicada per l'escriptor marroquí Tahar Ben Jelloun 2002
  • Associació catalana d'estudis islàmics
    Format:Web
    Publicació electrònica independent sobre Islam, interculturalitat, drets humans i diàleg de civilitzacions. Edició Països Catalans.
  • Arabic Literature
    Format:Web
    Pàgina especialitzada en diferents gèneres de la literatura àrab. En anglès.

QUE HO SABIES?

  • Molts musulmans són àrabs i molts àrabs són musulmans, però uns i altres no són ben bé el mateix. El poble àrab és originari de la Península Aràbiga. Els musulmans són els que professen la fe islàmica independentment de la seva procedència.
  • Molts mots i topònims catalans són d'origen àrab, sobretot aquells que comencen amb les inicials 'Al'. Ho podeu comprovar vosaltres mateixos en el diccionari català-àrab de l’Edu 365. Entreu-hi.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'La dona que buscava' és un dels llibres de Nawal Al Sadawi que s'han publicat en català. En coneixes el contingut? El trobaràs fent un clic aquí. De ben segur que aprendries molt llegint-lo.
Saps l'any en que es va instituir el premi Internacional Catalunya? La resposta, en aquesta pàgina electrònica.
Ramon Llull, el gran filòsof, missioner i místic mallorquí, va escriure més de 250 obres. Una de les més conegudes és el 'Llibre de les meravelles'. Saps qui n'és el protagonista principal. I el contingut de l'obra, que el saps? Cerca'n la resposta en aquesta pàgina electrònica.
Saps en quina ciutat va néixer el gran filòsof àrab Averroes? La resposta, en aquesta pàgina biogràfica.
I també...
  • Les obres del gran filòsof Aristòtil van ésser introduïdes a Occident pels àrabs. Saps de qui va ésser mestre aquest savi grec? Trobaràs la resposta fent un clic aquí.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua