Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Protesta històrica contra la guerra

Joc de guerra contra la guerra

Contrastant, comptant gent

Bombes que cauen abans de la guerra



dilluns, 17 de febrer de 2003
El cap de setmana del 15 i 16 de febrer, milions de persones d'arreu del món es van manifestar per la pau i en contra d'una guerra a l'Irac. Gent de totes les edats i de diferents cultures es van aplegar en centenars de ciutats amb un objectiu comú: expressar el rebuig a la guerra com a forma de solucionar els problemes.

Des d'Austràlia fins a la costa oest dels Estats Units, més de deu milions de persones van sortir als carrers, en la que es pot qualificar com la manifestació pacifista més gran de la història.

Al nostre país, la protesta més multitudinària es va produir a Barcelona, on s'ha dit que hi van participar més d'un milió de persones, tot i que el col·lectiu Contrastant va rebaixar considerablement aquesta xifra. En qualsevol cas, centenars de milers de persones van omplir els carrers del centre de la ciutat com feia temps que no es veia. La manifestació de València va ésser seguida per moltes persones, gairebé mig milió. I el mateix es pot dir d'altres ciutats de casa nostra.

Al continent europeu és on el clam en favor de la pau es va fer sentir amb més força. I, curiosament, van ésser els països amb governs favorables als plans militars nord-americans on es van produir les majors concentracions de gent. Així per exemple, a Roma, la capital d'Itàlia, la manifestació va aplegar més de dos milions de persones. I això que el govern italià de Silvio Berlusconi ha recolzat la política del president dels Estats Units, George Bush.

Fins i tot als mateixos Estats Units s'han produït actes contra la guerra. A Nova York, gairebé mig milió de persones van sortit a carrer amb temperatures sota zero. Un fet que demostra que molts nord-americans no estan d’acord amb els preparatius de guerra que està duent a terme el govern del seu país.

Joc de guerra contra la guerra


+ Els jocs de guerra també poden ésser antibèl·lics.
Els preparatius de guerra que estan duent a terme, sobretot, els governs dels Estats Units i la Gran Bretanya indiquen que es pot acabar produint un conflicte bèl·lic a l'Irac. I aquesta possibilitat ha d'ésser motiu de preocupació perquè, si s'acaba concretant, pot provocar la mort de persones innocents, raó per la qual més de 10 milions de ciutadans d'arreu del món s'han manifestat el passat cap de setmana a favor de la pau. Però hi ha diverses maneres de posar de manifest que les guerres són de tot absurdes. Una d'aquestes la trobem en aquesta mena de joc geopolític sobre el Pròxim Orient. És una animació en flash de funcionament senzill. En resum, es tracta de representar el president Bush que, acompanyat dels membres del seu govern i amb un bon arsenal d'armament, ataca militarment l'Irac i desferma una seguida de conseqüències, que més val que no arribin a passar mai. I és que, malgrat en principi no ho pugui semblar, els jocs de guerra també poden ésser absolutament contraris a la guerra.

Contrastant, comptant gent


+ El col·lectiu Contrastant fa un recompte exhaustiu del número de participants a les manifestacions.
Després d'haver-se produït una manifestació, comença gairebé sempre un ball de xifres sobre el número real de persones que hi han participat. Passa tot sovint que el govern, les forces d’ordre públic i els col.lectius participants en la protesta donen un número de participants que no s'assemblen en res. Cadascú dóna les dades que més li convenen. Per tal d'evitar aquesta confusió, al nostre país ja fa temps que funciona el col.lectiu Contrastant, integrat per professors de secundària. Contrastant va néixer amb l'objectiu d'analitzar, de diverses formes, la realitat de la societat en què vivim. I una d'aquestes formes consisteix, justament, a comptar la gent que participa en les diferents manifestacions que omplen els carrers per un motiu o altre. Utilitzant mètodes molt rigorosos, basats en el tipus de manifestació, l'àrea ocupada i la densitat, aquest col.lectiu dóna unes xifres que, malgrat el marge d'error que sempre pot haver-hi, almenys no han estat manipulades.

Bombes que cauen abans de la guerra


+ Els Estats Units ja han iniciat les accions militars contra l'Irac.
Les manifestacions arreu del món intenten aturar la guerra, però de fet cada dia cauen bombes sobre l'Irac. Al gener, per exemple, hi ha hagut atacs de l'aviació nord-americana sobre l'Irac durant tretze dies. I la setmana passada, avions dels EUA han atacat objectius en aquest país de l'Orient Mitjà. Les incursions han provocat víctimes civils i la històrica ciutat de Bàssora, al migdia de l'Irac, n'ha resultat particularment afectada. L'aeroport de la ciutat iraquiana ha estat diverses vegades bombardejat. A la xarxa hi ha una pàgina web dels Estats Units, U.S. Bombing Watch, que enregistra dia a dia els atacs de l'aviació nord-americana contra l'Irac. Una altra web, Iraq Body Count, duu el recompte del número de morts civils que han estat causats a l'Irac per l'aviació dels EUA aquest mes de febrer. En aquesta pàgina trobareu el detall de cada incident: com, on i de quina manera ha passat.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Una de les manifestacions més massives de la història dels Estats Units va tenir lloc el 28 d'agost de 1968, quan centenars de milers de persones es van aplegar a Washington per reclamar els drets civils dels ciutadans de color. La marxa la va encapçalar Martin Luther King, líder de la comunitat afroamericana, que va pronunciar el discurs 'I have a Dream', el més mític de tots els que va fer.
  • Es pot dir que la Unió Europea, que ben aviat agruparà vint-i-cinc estats, és el resultat dels esforços dels països europeus per viure en pau. De fet, els intents dels estats europeus d'associar-se i de col·laborar en determinades qüestions no es van manifestar fins després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945). Els principals líders europeus parlaven d'unir els països que dirigien perquè no entressin en guerra, especialment França i Alemanya, que en menys de cent anys s'havien combatut tres vegades. Precisament, són els governs d'aquests dos països els qui encapçalen l’oposició a una guerra contra l'Irac.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Durant molt de temps s'ha pensat que la manifestació més nombrosa de tota la història al nostre país es va produir l'11 de setembre de 1977 a Barcelona, quan, suposadament, entre un milió i un milió i mig de persones van sortir al carrer. Això no obstant, el col.lectiu Contrastant ha donant xifres totalment diferents, després d’haver fet un estudi minuciós sobre aquella mítica manifestació. El podràs llegir fent un clic aquí.
Es calcula que més de deu milions de persones han participat en les manifestacions en contra d’una guerra a l’Irac. En aquesta pàgina hi trobaràs tot un seguit de fotografies sobre les protestes que han comptat amb major èxit de participació.
Vols saber les ciutats on s'han produït les manifestacions més multitudinàries en contra de la guerra? En tens prou de fer clic a la pàgina oficial d' Indymedia.
En el Fòrum Social de Florença es va acordar de fer diferents manifestacions en contra de la guerra a l'Irac per al dia 15 de febrer. El Diari de l'Escola va fer una notícia sobre aquest fòrum celebrat a la ciutat italiana. El podràs llegir fent un clic aquí.
I també...
  • Des dels atemptats de l'11 de setembre, el govern dels Estats Units tracta de combatre el terrorisme internacional amb la força de les armes. Però hi ha qui pensa que la millor manera d'acabar amb el terrorisme passa per solucionar les desigualtats socials. Entra en aquesta pàgina de les Nacions Unides i compara les estadístiques en salut i economia dels següents països: Suècia, Canadà, l'Afganistan i Corea del Nord. Quina conclusió en treus?
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua