Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Creix l'oposició a una guerra a l'Irac

Passat i present del poble iraquià

Nord-americans contra la guerra

Manifestacions per la pau



dimarts, 11 de febrer de 2003
En les darreres setmanes, cada vegada són més les veus que clamen contra una guerra a l'Irac. Dissabte vinent milers de manifestants s'aplegaran a les grans ciutats del món per expressar el rebuig a una intervenció armada contra el règim de Saddam Hussein. Malgrat aquesta oposició a la guerra, els Estats Units i la Gran Bretanya continuen amb els preparatius militars.

Certament, des que el passat 7 de desembre les autoritats iraquianes van presentar un dossier de prop de 12.000 fulls amb les dades dels seus programes d'armes nuclears, biològiques i químiques, on es negava que l'Irac disposi d'armes de destrucció en massa, els tambors de guerra cada vegada se senten de més a prop. I això, malgrat que els inspectors de l'ONU insisteixen en demanar més temps per a poder verificar si l'Irac disposa d'armes nuclears, bactereològiques i químiques

Mentrestant, la crisi de l'Irac ha dividit profundament la comunitat internacional. França i Alemanya, els dos països capdavanters en la creació de la Comunitat Europea ara fa més de quaranta anys, encapçalen l'oposició a la guerra davant la Gran Bretanya i els Estats Units, que insisteixen en què saben que l'Irac disposa d'armes prohibides. Europa es troba profundament dividida després que vuit caps d'estat europeus signessin una declaració de suport als plans nord-americans. Les divisions han arribat fins i tot a l'OTAN, organització encarregada de la defensa militar dels dinou membres que en formen part.

Però més enllà dels enfrontaments entre governs i polítics d'arreu del món, hi ha un fet innegable: la majoria de l'opinió pública és manifestament contrària a la guerra. I no només a Europa, sinó també als Estats Units, on hi ha diversos col·lectius que s'oposen a la guerra. En trobareu informació al dossier especial sobre la guerra a l'Irac.

Passat i present del poble iraquià


+ La població iraquiana és qui més pateix per la crisi que afecta el seu país.
El 12 de desembre del 2002, amb motiu de l'informe sobre desarmament que les autoritats iraquianes van presentar a l'ONU, el Diari de l'Escola va fer una notícia sobre l'Irac. La notícia tractava del passat i del present del poble iraquià, sobretot de l'antiga civilització mesopotàmica, de la situació del poble kurd i de la guerra del Golf Pèrsic del 1991. També s’hi proposaven activitats didàctiques que ajudessin a conèixer millor una terra que, sembli què sembli avui, fou el bressol de grans civilitzacions: la sumèria, l'assíria i la babilònica. Trobareu la notícia clicant ací.

Nord-americans contra la guerra


+ L'oposició a la guerra és prou evident als mateixos Estats Units.
Atesa la possibilitat d'un atac a l'Irac, VilaWeb ha fet un dossier especial centrat en l'oposició que desvetlla aquesta guerra. Aquest dossier conté totes les notícies relacionades amb la crisi de l'Irac i tot un seguit d'enllaços que parlen d'iniciatives contràries a una topada bèl·lica. També informa de l'oposició a la guerra que es cova als Estats Units mateixos. Sota el títol 'Nord-americans contra la guerra', es detallen els col·lectius nord-americans contraris a una intervenció a l'Irac: organitzacions, esglésies i confessions religioses, científics i premis Nobel, estudiants, actors, actrius i artistes i ex generals i veterans de la guerra del Golf Pèrsic. Tots tenen un objectiu comú: oposar-se a una guerra que consideren profundament injusta.

Manifestacions per la pau


+ Cartell on es pot llegir 'No ataqueu l'Irac'
El 15 de febrer es faran a tot el món manifestacions en favor de la pau i contra una intervenció armada a l'Irac. Fins ara ja se n'han fetes moltes, però sembla que les de dissabte seran grandioses. A les grans ciutats de tot el món, s'hi aplegaran milers i milers de persones. No oblidéssim que per molt que el govern dels Estats Units sembli decidit a atacar l'Irac, molta gent de tot arreu creu que no hi ha prou motius per a fer una guerra, i que les veritables raons per a enderrocar el règim de Saddam Hussein no són pas altruistes, ans se supediten a interessos econòmics, com el de controlar les immenses fonts de petroli de l’Irac.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • 'Irac' o 'Iraq'?

    Sovint, el mot 'Irac' es troba escrit amb 'q' final. Això no obstant, a VilaWeb l'escrivim sempre amb 'c' final. Si en voleu saber les raons, n'hi ha prou de fer clic aquí.

  • L'Irac és el segon país del món en producció de petroli, únicament superat per l'Aràbia Saudita, país aliat dels Estats Units malgrat ésser un autèntic viver del radicalisme islàmic. D'una altra banda, a l'Irac la segona causa de mortalitat infantil en nens menors de cinc anys es deu a la malnutrició. I és que, tot sovint, les dades estadístiques resulten molt esclaridores.
  • El 64% de la població iraquiana és d'origen àrab, però això no vol pas dir que sigui tota musulmana. És cert que molts musulmans són àrabs i que molts àrabs són musulmans, però són conceptes diferents. Els àrabs són originaris d'Aràbia; els musulmans són els qui professen la religió fundada per Mahoma, siguin d’on siguin.
  • Abans d'ésser independent, l'Irac era ocupat per la Gran Bretanya, interessada en l'explotació de les fonts de petroli i en la construcció d'una línia de ferrocarril que enllacés Europa amb el Golf Pèrsic. De totes maneres, va ésser un britànic d'una educació exquisida, T. H. Lawrence, conegut amb el nom de Lawrence d'Aràbia, un dels màxims defensors de la llibertat dels pobles àrabs.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'agost del 1990 l'Irac de Saddam Hussein va envair un país veí, i això va desfermar la guerra del Golf Pèrsic. Saps quin país? La resposta, en aquesta adreça electrònica.
L'Irac frontereja amb uns quants països. Quins? Els trobaràs en aquest mapa.
El conflicte entre els Estats Units i l'Irac ja fa anys que s'arrossega. En veuràs l'evolució, si cliques aquí.
George Herbert Bush era president dels Estats Units quan esclatà la guerra del Golf Pèrsic, ara fa dotze anys. Quina relació té aquest Bush amb l'actual president dels EUA? Cerca'n la resposta a la pàgina que Buxaweb dedica als personatges històrics. La trobaràs per poc que tafanegis.
I també...
  • Vols saber si hi ha gaires possibilitats d’una guerra a l'Irac? Aquesta web en fa el càlcul diàriament.
  • L'antiga civilització mesopotàmica va desenvolupar un complex sistema d'escriptura. Saps com se’n diu? La resposta és aquí.
  • Saddam Hussein fa molts anys que controla l'Irac. Saps quants? Cerca’n la resposta a la pàgina biogràfica que li dedica la Fundació Cidob.
  • Molts musulmans que viuen al nostre país parlen la llengua àrab. Cerca com s'escriuen i es pronuncien en àrab les paraules següents: camisa, llibre, taula, cotxe, palmera i gil·laba. La informació, la trobaràs al diccionari català-àrab de l'Edu365.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua