Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Comença la Festa d'Internet!!

Els orígens de la xarxa

30 anys del correu electrònic

El símbol @, una llarga història



dijous, 6 de febrer de 2003
El proper dissabte, dia 8 de febrer, se celebra, com ja és habitual, la Festa d'Internet al nostre país, que es fa de forma ininterrompuda des que se'n va fer la primera edició l'any 1996. Enguany la temàtica d'aquesta jornada seran els deu anys de la primera web a casa nostra. Aquesta web va ésser confeccionada a la Universitat Jaume I de Castelló per un equip que dirigia Jordi Adell.

La web de l'UJI no únicament va ésser la primera del país, sinó una de les cent primeres de tot el món. I és que tan sols fa una dècada internet era un fenomen que es reduïa al món universitari. Les poquíssimes webs que existien aleshores pertanyien a uns poques universitats capdavanteres. Però on n'hi havia més era a Suïssa, on s'havia creat el World Wide Web (WWW), que permetia publicar documents a la xarxa.

Com cada any, la celebració se centra en la participació dels internautes. Hi haurà tot un seguit de propostes i actes públics preparats per les organitzacions que col·laboren amb VilaWeb en la disposició de la festa. Els usuaris de la xarxa podreu explicar històries de coses passades a internet: anècdotes, detalls, el primer dia a la xarxa; en definitiva, qualsevol cosa que penseu que paga la pena de compartir. I ho podreu fer en deu webs diferents, amb motiu dels deu anys d'existència d'internet al nostre país. A més, com cada any, el 8 de febrer es presenta l'Enquesta sobre el Perfil de l’Internauta Català.

En l'edició de l'any passat, la novetat de la festa va ésser la iniciativa 'Internet a les escoles', que va involucrar les escoles en el fet creatiu de la xarxa a base de participar en la redacció d'un conte de la mà d'Enric Larreula.

Els orígens de la xarxa


+ Internet és un mitjà amb poc més de vint anys d'antiguitat.
Tot i que la data exacta no està gens clara, per una bona colla d'experts l'1 de gener de 1983, ara fa poc més de vint anys, assenyala l'inici de la xarxa de xarxes o internet. Si ens creiem el que explica la revista digital Wired, fou llavors quan la primera xarxa nord-americana, coneguda amb el nom d'Arpanet, construïda per Departament de Defensa dels EUA, va passar del protocol NCP (Network Control Protocol) al TCP/IP (Transmission Control Protocol and Internet Protocol), una decisió que va donar pas a la internet que coneixem avui. Els protocols permeten als ordinadors comunicar-se entre ells a través d'una xarxa. Ara bé, la data de l'1 de gener de 1983 no és acceptada per tothom. Alguns historiadors s'inclinen més per altres fets ocorreguts el 1961, el 1969 i el 1970.

30 anys del correu electrònic


+ El primer e-mail es va enviar a les darreries de 1971.
Per estrany que resulti, el cert és que la data exacta del naixement del correu electrònic mai s'ha pogut confirmar. Se sap, això sí, que l'enginyer nord-americà Ray Tomlinson va enviar el primer missatge electrònic a les darreries de l'any 1971, però no se'n recorda ni del dia ni a qui anava adreçat. El que sí és clar és que l'e-mail ha esdevingut amb el temps l'eina d'internet més utilitzada. Segons la International Data Corporation (IDC), s'envien cada dia 9.800 milions de correus electrònics. Fins al punt que algunes veus han afirmat que el correu pot convertir-se, en el futur, en un perill de saturació de la xarxa. Els primers missatges funcionaven a través de la xarxa Arpanet, construïda pel Departament de Defensa dels EUA i embrió de l'actual internet.

El símbol @, una llarga història


+ El símbol @ és present a totes les adreces de correu electrònic.
Quan Ray Tomlinson era a punt d' enviar el que havia d'ésser el primer missatge per correu electrònic, s'adonà que necessitava un caràcter tipogràfic per tal de distingir el nom del destinatari del servidor. En veure el símbol @, que encara es feia sevir en el món anglosaxó i que equivalia a l'expressió 'cap a', no va dubtar gens en fer-lo servir. Des d'aleshores, el símbol és present en totes les adreces de correu electrònic. Però, de fet, l'ús de l'arrova es remunta, pel cap baix, al segle XVI. Això és almenys el que es dedueix de les investigacions dutes a terme pel professor de la Universitat de la Sapienza, Giorgio Stabile, que no fa pas gaire va trobar la avui famosa @ en un document mercantil venecià datat l'any 1536, fet que evidencia que els navegants i comerciants d'aquesta ciutat ja l'usaven. A partir d'aquest descobriment, Stabile va continuar investigant fins arribar a demostrar que l'arrova era una unitat de mesura coneguda per grecs i romans i que, durant el segle XVI, equivalia a la capacitat d'una àmfora.

MATERIALS

  • Què és Internet?
    Format:Web
    Interessant pàgina web amb tot tipus d'informació sobre Internet. Hi podeu trobar, la història, el funcionament i els seveis de la xarxa.
  • Aprendre a navegar per internet
    Format:Web
    Pàgina molt divertida on podreu realitzar diverses activitats que us permetran aprendre a navegar per internet.
  • Softcatalà
    Format:Web
    Web que té com a objectiu principal el de fomentar l'ús del català a les noves tecnologies.
  • Universitat Jaume I de Castelló
    Format:Web
    Universitat en què un equip dirigit per Jordi Adell va confeccionar la primera web del nostre país, l'any 1993.
  • Els pioners d'internet
    Format:Web
    Pàgina on es mostren les poc més de cent webs que hi havia enregistrades a tot el món el setembre del 1993.
  • Arpanet
    Format:Web
    Portal que recull la història de la xarxa Arpanet, embrió de l'actual internet.
  • El correu electrònic
    Format:Web
    Pàgina web amb informació molt completa sobre les diverses opcions que ofereix el correu electrònic.

QUE HO SABIES?

  • Segons que sembla, el 19 de setembre de 1982 es van usar per primera vegada les 'emoticones', les caretes somrients que apareixen tot sovint en els missatges de correu per expressar emocions i sentiments. En aquella data s'envià el primer missatge on s'explicava la funció de dues de les 'emoticones' més utilitzades a la xarxa: :-) i :-(. Tot i així, s'ha de dir que no tothom concorda en aquest origen, i fins i tot hi ha qui diu que les 'emoticones' s'usen d'ençà l'any 1979.
  • Les sigles WWW corresponen a World Wide Web, mots que en català es poden traduir per 'teranyina mundial'. Aquest servei consisteix en la publicació de documents que poden estar formats per text, gràfics, sons, animacions i altres recursos multimèdia. També permet de publicar enllaços que duen a altres documents. El format en què es presenten aquests documents s'anomena HTML.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Ja en saps prou de navegar per internet? A través d'aquest lloc web n'aprendràs de debò. N'hi ha prou que segueixis les instruccions de la secció Infoton.
Si ets un usuari habitual del correu electrònic, de ben segur que coneixeràs un bon nombre d''emoticones'. Si fas clic aquí, en trobaràs més de tres-centes.
L'any 1993 el número de webs enregistrades no arribava a les dues-centes. Aquí en podràs veure la llista. En trobes cap del nostre país?
Cada 8 de febrer es presenta l’Enquesta sobre el Perfil de l’Internauta Català. Mentrestant, pots consultar les conclusions fetes públiques en l'edició de l'any passat. Quina dada et sorprèn més? Per què?
I també...
  • Coneixes totes les utilitats del correu electrònic? Les trobaràs fent clic aquí.
  • Coneixes el significat del mot 'domini' aplicat a internet. Cerca'l aquí. El trobaràs per poc que investiguis.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua