Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Bon Any Nou... xinès

L'escriptura xinesa

Confuci, el primer pacifista

L'horòscop xinès



dilluns, 3 de febrer de 2003
Els xinesos d'arreu del món celebren l'1 de febrer l'arribada d'un nou any, el Yuan Tan, que també es coneix amb el nom de Festa de la Primavera. Es deixa enrere l'Any del Cavall, que es va iniciar el 12 de febrer de l'any 2002, i comença l'Any de la Cabra, un animal que es creu porta prosperitat i bona sort.

La celebració de l'any nou xinès s'allarga durant quinze dies i es viu amb especial intensitat, essent comparable a les celebracions que es fan a Occident per Nadal i Cap d'Any. Els regals, l'engalanament de les cases i els generosos àpats familiars són també típics d'aquestes dates.

En els dies que precedeixen l'arribada del nou any les llars es netegen de tot allò que es considera innecessari o que ja no es vol preservar, en una acte simbòlic que vol significar que l'any que comença serà millor. A més, és el moment de tornar els deutes que s'han contret durant el darrer any.

Tot i així, la celebració pròpiament dita no s'inicia fins la vigília de cap d'any, quan familiars i amics s'apleguen en el sopar del 'Twan Yuan Fan', que literalment vol dir 'sopar de la reunió'. En acabar-se l'àpat, era costum de tirar petards per fer allunyar els mals esperits, tot i que en els darrers anys aquesta pràctica s'ha prohibit per raons de seguretat.

El dia de Cap d'Any és costum de rendir homenatge als avantpassats i als deus xinesos, i la gent gran rep el respecte i la veneració dels més joves. Les danses del lleó i el drac donen color i alegria a la festa. I tot plegat va acompanyat d'una cuina exquisida on els plats tenen tots un simbologia pròpia.

L'escriptura xinesa


+ El sistema d'escriptura xinès ha fascinat gent d'arreu del món.
Un dels fenòmens culturals més característics de la Xina és l'escriptura, que durant centúries ha fascinat gent d'arreu del món. De fet, la bellesa dels caràcters xinesos va provocar que països com el Japó, Corea i Vietnam l'adaptessin per a transcriure les pròpies llengües. L'escriptura xinesa és encara avui el principal element que dóna sentit a una civilització molt plural, que compta amb moltes cultures, llengües i religions diferents. Tot i que el sistema d'escriptura xinès pugui semblar una mica complicat, el cert és que no ho és pas tant. Durant segles, els xinesos no han usat paraules, sinó dibuixos. I aquests dibuixos representen la paraula que es vol designar. Per exemple, el mot 'arbre' consisteix en un dibuix que té forma d'arbre. Així de fàcil. És per això que l'escriptura xinesa ha estat entesa per molta gent que parlava llengües, en alguns casos, molt diferents.

Confuci, el primer pacifista


+ Imatge que representa Confuci, un dels més grans filòsofs de tots els temps.
Fa milers d'anys, a la Xina hi va viure un home que ha influït molt en la cultura xinesa. Aquest home es deia Confuci, i fou un savi que va predicar la pau, segles abans que ho fessin Gandhi, Luther King i molts altres personatges que s'han destacat per la defensa de les idees pacifistes. Confuci, que feia de mestre, no volia que la gent es barallés ni patís. Per això creia que la pau era l'única via per aconseguir la felicitat. Les ensenyances de Confuci van tenir molt èxit a la Xina, fins al punt que aquest gran imperi va viure en pau i prosperitat durant molts segles, mentre que altres parts del món es barallaven contínuament per les coses més insignificants.

L'horòscop xinès


+ L'horòscop xinès té milers d'anys d'antiguitat.
L'horòscop xinès té milers d'anys d'antiguitat, molts més que els signes del zodíac que s'utilitzen a Occident. Però les diferències no atenyen únicament l'antiguitat. I és que mentre l'astrologia d'Occident es fonamenta en els dotze mesos de l'any, l'horòscop xinès es basa en un cicle lunar de dotze anys. Cadascun dels dotze signes de l'horòscop xinès rep el nom d'un animal. Conta una llegenda que, fa milers d'anys, el savi i filòsof Buda, quan era a punt de morir, va fer un crida a tots els animals perquè l'anessin a visitar. Però solament se n'hi van presentar dotze, i per aquest ordre: la rata, el búfal, el tigre, la llebre, el drac, la serp, el cavall, la cabra, el mico, el gall, el gos i el senglar. Això explicaria el nom que reben els anys xinesos.

MATERIALS

  • Confuci
    Format:Web
    El pensament d'aquest gran filòsof xinès, expressat en breus sentències. En català.
  • Interfaith calendar
    Format:Web
    Web que conté un interessant compendi de festivitats de les diferents creences religioses d'arreu del món.
  • Tradicions de Cap d'Any arreu del món
    Format:Web
    Pàgina web de LaMalla.net que inclou informació sobre les diverses maneres de celebrar l'arribada del nou anys a diferents països. En català.
  • L'horòscop xinès
    Format:Web
    Interessant pàgina web que descriu de forma detallada cadascun dels signes zodiacals de l'horòscop xinès.
  • L'any nou xinès
    Format:Web
    Web que inclou tot tipus d'informació sobre el calendari i l'horòscop xinesos.
  • La gastronomia xinesa
    Format:Web
    Pàgina que conté es plats més deliciosos amb què els xinesos celebren l'arribada de l'any nou.

QUE HO SABIES?

  • Als plats que es cuinen durant les festes de l'any nou xinès se'ls atribueixen tot un seguit de propietats, totes bones. Així per exemple, el peix representa abundor, els naps donen bona sort i la pinya simbolitza la prosperitat.
  • En el sopar del 'Twan Yuan Fan', que se celebra la vigília de cap d'any, es costum de parar-hi taules rodones, perquè es creu que allò que és redó és senyal de perfecció i eternitat.
  • La vigília de Cap d'Any, just després d'acabar-se el sopar del 'Twan Yuan Fan', la quitxalla rep un sobre vermell (el color de la felicitat) amb una determinada quantitat de diners a dins. La xifra que se'ls dóna ha d'ésser parell, i mai senar, perquè es considera que són els números parells els que duen bona sort. Això sí, fora del número quatre, que ningú vol perquè es pronuncia igual que el mot 'mort'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Què en saps de les idees que va formular Confuci? Les trobaràs en aquesta pàgina electrònica, expressades en breus sentències. Quina d'elles t'agrada més? Per què?
El sistema d'escriptura xinès és ben peculiar i ha seduït molta gent d'arreu del món. Fes clic aquí per conèixer-lo una mica millor.
Saps quin és el teu signe zodiacal en l'horòscop xinès? Cerca'l en aquesta pàgina. El trobaràs per poc que tafanegis.
Per cap d'any, els xinesos cuinen plats molt elaborats i apetitosos. Un dels més típics és l'arròs dolç amb fulles de bambú. Saps quins ingredients són necessaris per poder degustar-lo? Els trobaràs fent un clic aquí.
I també...
  • Segons el calendari gregorià, l'1 de gener s'entrà en l'any 2003. Però saps a quin any han donat la benvinguda es xinesos l'1 de febrer? Cerca'n la resposta en aquesta pàgina web. N'hi ha prou que investiguis una mica.
  • La Xina és un país immens, amb una població que supera els mil milions d'habitants. Saps quins estats hi mantenen límits fronterers? Trobaràs la resposta en aquest mapa.
  • L'antiga civilització xinesa va destacar per haver realitzat grans invents i descobriments. En aquesta pàgina en trobaràs alguns dels més significatius.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua