Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La 'Crònica' de Ramon Muntaner, a la xarxa

De quan dominàvem la Mediterrània

Els Estudis Generals de Lleida, la primera universitat del país

Les 'quatre grans cròniques'



dimarts, 28 de gener de 2003
La 'Crònica' de Ramon Muntaner, una de les obres més importants en llengua catalana, ja es pot consultar a través de la xarxa. La Biblioteca de Catalunya i la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives han digitalitzat i publicat una edició que se'n va fer a València l'any 1558.

La 'Crònica' de Ramon Muntaner repassa, en poc menys de tres-cents capítols, els fets ocorreguts des de l'any 1208, any del naixement del Rei Jaume I, fins el 1328, moment en què es va produir la coronació d'Alfons III, el Benigne. Però sobretot tracta del Rei Jaume II i de l'expedició dels Almogàvers a terres d'Orient, un episodi en el qual hi va participar el mateix cronista.

La de Muntaner és la tercera de les quatre grans cròniques de la literatura catalana medieval. Es tracta de narracions en prosa d'un gran valor literari i històric, malgrat que no és pot passar per alt la voluntat evident dels autors d'exaltar les figures dels monarques que són objecte del relat. En aquest sentit, la 'Crònica' de Ramon Muntaner és considerada una de les grans obres medievals europees.

En la 'Crònica' de Muntaner hi és ben palès l'amor de l'autor pel nostre país i per la llengua catalana, el 'bell catalanesc', tal com ell l'anomena. Ramon Muntaner va néixer a Peralada l'any 1265 i va morir e 1336 a Eivissa, ciutat de la que va ésser batlle. Va viure, doncs, un període històric en què el nostre país va conèixer un extraordinari desenvolupament cultural econòmic i polític.

De quan dominàvem la Mediterrània


+ Durant el segle XIII el nostre país tingué una gran projecció exterior
El segle XIII fou un període cabdal per a la història del nostre país. Fou en aquest moment quan es consolidaren les fronteres polítiques, amb les conquestes del rei En Jaume; es produí l'expansionisme marítim, que permeté el desenvolupament del comerç i que arribà al punt àlgid en l'expedició dels Almogàvers en terres de la banda oriental de la Mediterrània; es desenvolupà un sistema polític parlamentari, on les decisions no les prenia únicament el rei. La forta empenta comercial, artesana i agrícola va generar riquesa, i aquesta va permeté el gran esplendor de les arts, amb el naixement del gòtic. La cultura va viure un gran moment, simbolitzada en figures com el gran místic i filòsof mallorquí Ramon Llull, el metge i filòsof gironí d'origen jueu Bonastruc ça Porta i el cronista Ramon Muntaner, entre molts d'altres.

Els Estudis Generals de Lleida, la primera universitat del país


+ La Universitat de Lleida fou la primera que es fundà al nostre país, l'any 1300.
Durant l'època medieval van aparèixer a Europa les primeres universitats. Les de Bolonya, La Sorbona i Oxford són considerades, per aquest ordre, les més antigues. Al nostre país, la primera que es fundà fou la de Montpeller. Però la pèrdua de sobirania sobre aquest territori va portar a la fundació dels Estudis Generals de Lleida, l'any 1300. Aquesta ciutat tenia, en aquell temps, una gran importància estratègica, fet que devia d'influir en la decisió final de fundar-hi la universitat. A Lleida s'hi impartien classes de medicina, dret i filosofia.

Les 'quatre grans cròniques'


+ La 'Crònica' de Ramon Muntaner és considerada una de les obres mestres de la literatura medieval
La 'Crònica' de Muntaner és una obra molt emblemàtica i d'un gran valor històric. Però no és pas l'única. De fet, n'hi han tres més, que, juntes, conformen les 'quatre grans cròniques'. La primera per ordre cronològic és el 'Llibre dels Feits', altrament dita Crònica del regnat de Jaume I el Conqueridor, obra autobiogràfica inspirada i supervisada pel mateix rei, en la redacció de la qual va intervenir. En ella s'hi narra la biografia del rei que va estendre els dominis cap al País Valencià i les Illes Balears. En segon lloc, trobem la 'Crònica' de Bernat Desclot, anomenada també Llibre del rei en Pere, que se centra en la figura històrica de Pere el Gran. Probablement, l'autor en fou Bernat Escrivà, tresorer reial del monarca. La darrera de les cròniques, la de Pere el Cerimoniós, fou escrita ben entre el segle XIV, just en el moment que s'iniciava el període cultural conegut amb el nom d'Humanisme.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Durant l'època medieval, el nostre país estava organitzat de manera confederal. Cada territori tenia institucions pròpies. El cronista Ramon Muntaner se sentia molt orgullós d'aquest sistema confederal, en què cap territori sobresortia per damunt dels demés, i ho va expressar amb l''eximpli de la mata de jonc', que no pot ésser arrencada tota junta sinó solament jonc a jonc. D'aquesta manera, Muntaner reivindicava la unitat de totes les nacions que integraven les nostres terres i que eren regides per un mateix rei.
  • Els almogàvers van estendre els dominis del nostre país cap a les terres de la Mediterrània oriental, però sovint ho van fer utilitzant mètodes molts violents i practicant saquejos que suscitaven l'animadversió popular. Encara avui, en determinades zones de Grècia, quan una persona fa un acte molt venjatiu, es parla de 'venjança catalana'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Les 'quatre grans cròniques' constitueixen una de les fites de la literatura catalana de tots els temps. És per això que et convidem a respondre aquest test, format per una trentena de preguntes relacionades amb aquestes quatre grans obres escrites entre els segles XIII i XIV.
El text més antic que s'ha conservat escrit en català el constitueixen 'Les Homilies d'Organyà'. Es tracta de sis sermons que daten de finals del segle XII o principis del XIII. Els pots llegir en aquest document.
Ramon Llull, el gran filòsof, missioner i místic mallorquí, va escriure més de 250 obres. Una de les més conegudes és el 'Llibre de les meravelles'. Saps qui n'és el protagonista principal. I el contingut de l'obra, que el saps? Cerca'n la resposta en aquesta pàgina electrònica.
La 'Crònica' de Ramon Muntaner que es pot llegir a la xarxa correspon a una edició que es va fer l'any 1558. Entra-hi i llegeix el que s'hi diu al full que encapçala l'obra. Entens tots els mots que hi apareixen? O n'hi ha algun que no coneixies?
I també...
  • A començaments del segle XIII, els somnis dels comtes catalans d'expansionar-se més enllà dels Pirineus toparen amb l'oposició del Papat i dels nobles francesos. Quina batalla significà la fi de l'expansió catalana cap a terres septentrionals? Trobaràs la resposta en aquesta pàgina.
  • La 'Crònica' de Ramon Muntaner és escrita amb un estil molt peculiar. En coneixes les principals característiques? Les trobaràs fent un clic aquí.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua