Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Martin Luther King: una veu contra el racisme

La llarga lluita pels drets civils

Malcom X

Ferm defensor de la 'no violència'



dimarts, 21 de gener de 2003
El tercer dilluns de gener els Estats Units commemoren el Dia de Martin Luther King, tant per recordar la figura d'aquest líder de la comunitat afroamericana com per continuar reclamant la igualtat de drets civils dels ciutadans de color en la societat nord-americana.

I és que Martin Luther King és un dels símbols d'aquesta lluita. Nascut l'any 1929, va exercir de pastor protestant en una església de Montgomery (Alabama, EUA). Des de ben jove, es va significar per la defensa dels drets de la comunitat negra. Però per aconseguir-ho, sempre es va mostrar contrari a l'ús de la violència, practicant la resistència passiva, que Mahatma Gandhi havia utilitzat per primera vegada per oposar-se a la colonització britànica de l'Índia.

Els mètodes pacífics de King van tenir un gran ressò entre ciutadans de totes les ètnies i de tots els països, fins al punt que el 1964 va ésser guardonat amb el Premi Nobel de la Pau. Però molta gent als Estats Units era contrària a compartir drets i deures amb la comunitat negra. I King en va resultar la víctima: el 1968 era assassinat a Memphis per James Earl Ray, un home de pell blanca que havia escapat de la presó, però que segurament no va actuar tot sol. Almenys això és el que va determinar un tribunal dels Estats Units l'any 1999.

La mort de King va provocar una gran commoció a l'opinió pública dels Estats Units. Però el testimoni d'aquest lluitador per la igualtat no va ésser en debades. Va contribuir a fer sentir la veu d'una comunitat que havia estat històricament maltractada. I poc temps després el president nord-americà Lyndon Johnson va reconèixer els drets dels ciutadans de color.

Però el reconeixement legal no sempre ha concordat amb la realitat, on les diferències encara són ben presents, fet que justifica la celebració del Dia de Martin Luther King, una jornada que és alhora commemorativa i reivindicativa.

La llarga lluita pels drets civils


+ La lluita per la igualtat de drets va començar molts anys abans que King mobilitzés la població afroamericana.
Els Estats Units han estat un país que s'ha anat formant a partir de les diverses onades migratòries de gent provinent d'arreu del món, que sovint fugien per trobar la desitjada llibertat que se'ls negava als països d'origen. Però això no ha impedit que les minories d'aquest país ho hagin tingut fàcil. Més aviat el contrari. De fet, els afroamericans dels Estats Units va viure sotmesos a la condició d'esclaus fins l'any 1865, quan els estats esclavistes van perdre la Guerra Civil davant els abolicionistes encapçalats pel president Abraham Lincoln. Però el triomf dels partidaris d'abolir l'esclavitud no van significar la completa igualtat de drets, que no es va aconseguir fins després de les campanyes promogudes per Rosa Parks, Luther King i molts d'altres durant la segona meitat del segle XX.

Malcom X


+ Malcom X volia crear un estat per a la comunitat afroamericana.
No tots els qui lluitaven pels drets de la minoria afroamericana dels Estats Units perseguien els mateixos objectius. Certament, el moviment que comptava amb més adeptes era el que encapçalava Luther King, partidari que els homes i dones de color tinguessin els mateixos drets i deures que els ciutadans de pell blanca. Però va haver-hi altres persones i col.lectius que defensaven uns plantejaments més radicals. Es el cas dels Black Muslims, una organització que integrava gent de color partidària de crear un estat independent per als ciutadans de color. Un dels integrants d'aquest moviment fou Malcom Little, que de ben jove havia conegut la crueltat del racisme: el pare fou mort per l'organització d'extrema dreta Ku Klux Klan. Malcom Little, conegut amb el sobrenom de Malcom X, va adoptar postures cada vegada més radicals, fins al punt de separar-se dels Back Muslims i crear l'Organització de la Unitat Afroamericana i mantenir contactes amb 'Les panteres negres'. Finalment fou assassinat, segurament pels mateixos Black Muslims.

Ferm defensor de la 'no violència'


+ Martin Luther King va practicar sempre la 'resistència passiva'.
Matin Luther King fou un home idealista que va lluitar fermament pels drets civils de la minoria afroamericana, però ho va fer sempre de manera pacífica. Era del tot contrari a la violència, i creia que l'ús de la raó era més important que el recurs a la força. Des de ben jove, King es va interessar per la figura del Mahatma Gandhi, que es va oposar per la via de la 'no violència' a la dominació de la Gran Bretanya sobre l'Índia. King va traslladar les idees pacifistes de Gandhi als Estats Units. El 1955 va participar en el boicot a una companyia de transports públics a Montgomery que havia fet arrestar Rosa Parks, una dona de color que s'havia negat a cedir el seient que ocupava en un autobús a un home blanc que s'hi va acostar. A partir d'aquest moment, King es va fer cada vegada més popular. El punt àlgid d'aquesta popularitat es produí el el 28 d'agost de 1968, quan va dirigir la històrica marxa a Washington on va pronunciar el discurs 'I have a Dream', el més mític de tots el que va fer.

MATERIALS

  • El moviment pacifista
    Format:Web
    Pàgina web dedicada a les idees pacifistes. Conté informació dels orígens del moviment i els personatges que millor el van representar.
  • Dia de Martin Luther King
    Format:Web
    Web amb la més completa informació sobre la història d'aquesta diada commemorativa Inclou un apartat dels actes previstos per a l'any 2003.
  • Martin Luther King
    Format:Web
    Pàgina web de la Universitat d'Stanford dedicada íntegrament a aquest líder de la comunitat afroamericana.
  • Rosa Parks
    Format:Web
    Detallada explicació de la vida d'una de les primeres activistes en favor dels drets de la minoria afroamericana.
  • Antiracisme i antifeixisme
    Format:Web
    Secció de Nosaltres.Com, el cercador de VilaWeb. Hi podeu trobar vincles d'interès de diferents organitzacions antiracistes.
  • Luther King en català
    Format:Web
    La biografia de King i el discurs 'I have a Dream' centren l'interès d'aquesta pàgina electrònica.

QUE HO SABIES?

  • Els WASP (sigles de White, Anglo Saxon i Protestant) han constituït el col.lectiu de més poder als Estats Units en els darrers tres-cents anys. I és que malgrat la teòrica igualtat de drets, el certs és que les classes dirigents d'aquest país han estat majoritàriament persones de pell blanca, religió protestant i procedència anglosaxona.
  • Durant els anys seixanta del segle XX els Estats Units van viure una gran efervescència cultural i política. Va ésser la dècada del clam per la igualtat de drets, del moviment contracultural dels 'hippies', de l'oposició a la guerra del Vietnam i de l’aparició de tres líders polítics que molta gent veia com els símbols d'una societat més oberta i tolerant: el president J.F. Kennedy, el germà d'aquest Robert i el líder de la comunitat afroamericana Martin Luther King. Malauradament, tots tres foren assassinats.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El 28 d'agost de 1963, en el monument a Abraham Lincoln de Washington, Martin Luther King va pronunciar el discurs 'I haver a Dream'. El podràs llegir fent clic aquí. Quina opinió en tens, de les idees exposades per King en aquest mític discurs?
Què en saps de les idees pacifistes? I el període històric en què van emergir amb força, que el saps? Cerca'n les respostes en la pàgina que l'XTEC dedica al moviment pacifista.
El líder pacifista Mahatma Gandhi era partidari que hindús i musulmans poguessin viure plegats a l'Índia. Però, finalment, aquest ideal no s'acomplí, i l'Índia es va fragmentar en dos estats. Quins? Cerca'n la resposta en aquesta adreça electrònica.
Entre els anys 1861 i 1865 els Estats Units van patir un terrible conflicte civil, conegut amb el nom de guerra de Secessió. Què en saps d'aquest enfrontament fratricida? En aquesta pàgina hi podràs trobar una detallada explicació de les raons que el van motivar.
I també...
  • Malcom X fou un dels principals líders dels moviments de protesta originats als Estats Units a la dècada dels anys 50 del segle XX. En aquesta pàgina biogràfica et podràs assabentar de la conflictiva vida d'aquesta figura històrica.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua