Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Gato Pérez, al cinema

La rumba catalana

El poble gitano i la llengua catalana

El xat amb Miguel Poveda



dijous, 16 de gener de 2003
El divendres dia 17 el cineasta Ventura Pons torna al gènere documental amb l'estrena de 'El Gran Gato', on fa un retrat del Gato Pérez, el cantant que va combinar com ningú la rumba catalana amb els ritmes provinents de l'Amèrica Llatina. El documental conté les actuacions d'importants cantautors i grups musicals, així com les declaracions i comentaris de familiars, amics i gent propera al cantant d'origen argentí.

Javier Patricio Pérez (1951-1990), conegut popularment amb el nom de Gato Pérez, va arribar a Barcelona l'any 1965, provinent de l'Argentina. De pare català, va connectar immediatament amb la realitat del nostre país, i als tres mesos ja parlava el català.

Després de treballar per la discogràfica Edigsa i d'actuar a la mítica sala Zeleste amb diversos grups, el 'Gato' va establir contacte amb els gitanos de Gràcia, que el van portar a interessar-se per la rumba catalana. Fou llavors quan conegué gent com Pepe Amaya, la família Pescaílla i els González.

A partir de llavors, el Gato Pérez inicia la carrera musical, amb influències musicals 'rumberes' i amb unes cançons que combinen els ritmes populars amb lletres plenes de poesia. El 1978, el 'Gato' va treure el primer disc, Carabruta. I un any després, el 1979, treu l'àlbum Romesco, que inclou cançons que arriben a ésser molt populars, com ara 'Todos los gatos son pardos'.

El Gato Pérez, mort ara fa tretze anys, va esdevenir un referent musical d'una Barcelona oberta, cosmopolita i amant de la llibertat. I fou l'autèntic redescobridor de la rumba catalana, un ritme únic al món, tal i com l'artista el va definir.

La rumba catalana


+ Pere Pubill Calaf, més conegut per Peret, símbol de la rumba catalana.
Expliquen els gitanos del carrer de la Cera de Barcelona que la rumba catalana es va iniciar als anys quaranta del segle XX, amb un gitano conegut amb el nom de 'el Orelles'. Altres diuen que va ésser 'el Toqui', que tocava en casaments gitanos, qui en va ésser l'inventor. I encara hi ha qui sosté que va ésser l''Onclo González' qui en va trobar la fórmula màgica, que l'hauria transmès al fill, el Pescaílla, i que Peret hauria dotat d'un ritme més àgil. Sigui com sigui, aquest ritme musical tan arrelat al país va rebre un fort impuls amb el Gato Pérez, que el va descobrir a les festes de Gràcia de l'any 1977. L'artista argentí va definir la rumba com la 'visió que els gitanos catalans tenen de la música afrocubana'.

El poble gitano i la llengua catalana


+ La música ha estat sempre un element clau de la música gitana.
Tot i mantenir una clara especificitat cultural, el cert és que el poble gitano del nostre país han perseverat sempre en la defensa i la preservació de la llengua catalana, i ho ha fet en moments on la manifestació de la cultura i la identitat expressades en aquesta llengua han estat durament perseguides. I això que, tot i haver arribat el segle XV al nostre país, no han tingut el reconeixement social i cultural que es mereixen. De fet, ja van començar a ésser perseguits pels Reis Catòlics, i encara avui són objecte de discriminació, exclusió i violència, tal i com afirma l’informe publicat recentment per l'organització Open Society Institute. Així, els gitanos de Perpinyà han mantingut la llengua catalana, tot i la persecució que n’ha fet l’estat francès. I el mateix es pot dir del País Valencià. Al Principat els gitanos han fet grans aportacions culturals, essent-ne la rumba una de les més significatives.

El xat amb Miguel Poveda


+ Miguel Poveda, un dels 'cantaors' de més èxit del panorama actual.
La cultura flamenca és ben present al nostre país, i té un gran nombre d'entusiastes seguidors. Ho podeu comprovar vosaltres mateixos en el xat que vam fer el dia 14 de gener amb Miguel Poveda, ara mateix un dels 'cantaors' flamencs de més èxit. En el xat es va parlar de la cultura flamenca, de la rumba i de les manifestacions poètiques que acompanyen totes dues expressions artístiques. També es va debatre sobre les arrels àrabs del cant flamenc i de l’origen afrocubà de la rumba catalana. Si en voleu llegir la transcripció completa, n’hi ha prou de fer clic aquí.

MATERIALS

  • El Gato Pérez
    Format:Web
    Web molt completa dedicada íntegrament al Gato Pérez. En destaca el complet apartat biogràfic i les lletres de les cançons més populars del músic d'origen argentí.
  • Festival de rumba catalana del Besòs
    Format:Web
    Pàgina web que informa del festival que se celebra cada any al barri del Besòs del districte de Sant Martí de Barcelona.
  • La rumba catalana
    Format:Web
    Web molt completa, amb tot tipus d'informació sobre aquest estil musical.
  • El Poble Gitano
    Format:PDF
    Pàgina de Pangea amb informació molt completa i interessant sobre la història i el present del poble gitano. Documents en format .pdf.
  • Unión Romaní
    Format:Web
    Entitat centrada en la defensa de la identitat gitana. Publica diverses revistes i organitza sovint congressos internacionals.

QUE HO SABIES?

  • Es creu que el poble gitano és originari del Punjab, un territori del nord de l'Índia. I que van arrelar durant un cert temps a Egipte. És per això que, en arribar a les nostres terres, se'ls va denominar 'egiptanos', origen del mot gitanos.
  • L'any 1972 un jove anomenat Javier Patricio Pérez va anar a Madrid a tocar amb el grup Sloblo. Aprofitant un descans va anar a veure el film de Walt Disney 'Los Aristogatos', en què un grup de gats cantaven música Jazz. Javier Patricio, que aleshores portava els cabells llargs, s'assemblava al gat guitarrista que apareixia al film. D'aquesta manera tan peculiar va néixer el sobrenom de 'Gato Pérez'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El Gato Pérez va ésser un home molt polifacètic. En una estada a la Gran Bretanya va exercir una professió molt característica dins la societat britànica. Quina? Cerca'n la resposta en aquesta pàgina.
La rumba catalana es va formar a partir de la fusió de diverses influències. En aquesta adreça electrònica podràs conèixer una mica millor els orígens d'aquest ritme tan característic de les nostres terres.
Durant la història, el poble gitano va fer un llarg itinerari fins arribar al nostre país. El podràs resseguir en el mapa que trobaràs en aquest document.
Miguel Poveda és un dels 'cantaors' de més èxit dins el món del flamenc. Aquesta entrevista et permetrà de conèixer-lo millor artísticament i personal.
I també...
  • El Gato Pérez va protagonitzar el redescobriment de la rumba catalana. 'Todos los gatos son pardos' es una de les cançons més populars de l'artista argentí. Aquí en podràs llegir la lletra.
  • La ciutat de Lleida ha tingut un nucli gitano molt important, que ja fa molt de temps va desenvolupar un ritme musical molt característic. Quin és? I quin disc el va popularitzar fa una quinzena d'anys? Trobaràs les repostes en aquesta adreça electrònica.
  • La fórmula amb què els gitanos es saluden és un bona prova de la importància que aquest poble dóna a la llibertat. Saps quina és aquesta salutació? Cerca-la aquí.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua