Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La diada de Reis

La història dels Reis d'Orient

Reis d'Orient o Santa Claus

Joguines per a tothom



dilluns, 6 de gener de 2003
El 5 de gener és una data molt especial per a la quitxalla del nostre país. Ses Majestats els Reis d'Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar, arriben a pobles i ciutats en una fastuosa cavalcada, carregats de presents. Els més menuts viuen aquest vespre amb un gran delit, que té el punt culminant l'endemà de matí, quan es troben les coses que havien demanat als Reis.

Segons la tradició, els Tres Reis d'Orient porten els presents a la matinada, i els dipositen al portal de casa, o al balcó, a prop d'unes sabates que les criatures hi han deixat abans de colgar-se, amb menjar i beure per als camells o cavalls que transporten els Reis.

De cavalcades, n'hi ha un munt, algunes de molt arrelades. Aquest és el cas de la d'Alcoi, una de les més antigues. L'any 1886, el diari Heraldo de Alcoy ja en feia esment. En aquesta cavalcada és tradicional que els patges dels Reis, els 'negrets', s'enfilin a les cases amb escales per donar les primeres joguines als infants.

Però, de cavalcades que es consideren les més antigues, n'hi ha més. És el cas de la de Barcelona, que, segons un estudi publicat ara fa dos anys, es fa des de l'any 1855. Segons aquest estudi, els joves de les famílies benestants de Barcelona organitzaven una desfilada similar a les cavalcades modernes, que s'acabava al Liceu, on la nit de Reis era costum de fer-hi un ball de disfresses.

Sigui com sigui, i deixant de banda aquesta polèmica, cal dir que no tots els nens reben els regals el dia 6 de gener. Ni de bon tros. A la majoria de països d'Europa i de Nord-amèrica, els presents són cosa de Santa Claus. I això sense parlar dels llocs amb cultures molt diferents, on aquest dia tan especial per a la mainada se celebra en dates diversíssimes.

La història dels Reis d'Orient


+ Imatge de l'Adoració dels Reis Mags
Els estudiosos diuen que els Reis d'Orient eren, en realitat, sacerdots i astròlegs, possiblement de filiació persa. Segons l'evangeli, es van deixar guiar per un estel que els va dur fins al nen Jesús, que van obsequiar amb presents varis. Sigui com sigui, la tradició ha convertit aquests tres personatges en símbol d’aproximació de les cultures paganes al cristianisme. Melcior seria el rei dels perses, Gaspar dels indis, i Baltasar dels àrabs.

Reis d'Orient o Santa Claus


+ Santa Claus: tradició nadalenca o símbol comercial?
La nit de Reis molts infants no poden adormir-se de tan il·lusionats que estan amb els regals que els esperen l'endemà. Van adelerats per saber quins presents els portaran els Reis d'Orient. Ara, també és cert que Melcior, Gaspar i Baltasar no són pas els únics portadors de regals. Sant Nicolau també en porta, i des de fa molts segles. Aquest sant, del segle IV, va ésser bisbe de Mira, a la Turquia actual, i va esdevenir protector dels infants, als quals oferia presents. I encara ho fa avui en alguns llocs, particularment als Països Baixos, cada 6 de desembre, festa de Sant Nicolau, i en alguns altres llocs, la nit de Nadal.

Joguines per a tothom


+ Diverses associacions treballen per a que cap nen es quedi sense joguines.
De Nadal a Reis és temps de regals, tant per a la quitxalla com per als adults. Però molts infants de tot el món, i de casa nostra, passen tantes dificultats que ni tan solament poden esperar que els Reis els passin els presents que somien. És per aquest motiu que durant les festes nadalenques moltes associacions arrepleguen joguines perquè cap infant es quedi sense. Aquestes organitzacions també promouen un comerç just amb els països més pobres, no sols en època de festes, sinó durant tot l'any. També indiquen quines joguines fomenten els valors de la solidaritat i la pau, i quines, no.

MATERIALS

  • Els Reis d'Orient
    Format:Web
    Documentada pàgina que el portal Educàlia dedica als tres Reis d'Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar.
  • Los Reyes Magos
    Format:Llibre
    Interessant llibre que analitza els elements històrics i llegendaris al voltant dels Reis d'Orient.
  • La cavalcada d'Alcoi
    Format:Web
    Una de les cavalcades més antigues del món, explicada a la web Alcoi.com.
  • Regals solidaris
    Format:Web
    Recull de propostes de Oneworld per a practicar la solidaritat fent regals.
  • La diada de Reis a la xarxa
    Format:Web
    Pàgina de la web Festes.org que conté nombrosos vincles d'interès relacionats amb la diada de Reis.

QUE HO SABIES?

  • Segons la llegenda, les relíquies dels Reis d'Orient són a la catedral de Colònia (Alemanya), on foren traslladades des de Milà per Rinaldo de Dassel, canceller de l'emperador Barba-roig, l'any 1164.
  • Sempre es parla de tres Reis d'Orient: Melcior, Gaspar i Baltasar. Però l'Evangeli de Mateu, que és l’únic text bíblic que en parla, no n’indica pas el nombre, però sí que parla de tres presents: or, encens i mirra. Fins el segle V dC molts texts parlaven de quatre reis, de deu, de dotze o fins i tot més.
  • Santa Claus és de fet una contracció dels mots llatins 'Sanctus Nicolaus'. Les relíquies de Sant Nicolau es dipositaren a la ciutat de Bari (Itàlia) l'any 1087.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Saps qui porta els regals als infants d'Itàlia? I el dia que els duu, que el saps? Cerca'n les respostes en aquesta pàgina electrònica.
Diuen els experts que els Reis d'Orient són originaris de Pèrsia. Què en saps, dels perses? Mercès a aquest mapa et podràs fer una idea dels dominis que aquest poble va arribar a tenir en temps antics.
Melcior és un nom d'origen hebreu, 'Melki-or'. Que en saps el significat? El trobaràs clicant aquí.
Els tres Reis d'Orient representen els tres mons antigament coneguts. Quins mons? La pàgina que Educàlia dedica als Tres Reis Mags te n'ofereix la resposta. Entra-hi i la trobaràs.
I també...
  • El tortell és les postres típiques del dinar de Reis. Com ja deus saber, al mig del tortell hi ha una corona daurada, que es posa un dels comensals. Però, com se sap qui ha de 'coronar-se'? Cerca'n la resposta en aquesta pàgina, dedicada a les festes nadalenques.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua