Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Arriba el 2003

Festes de cap d'any arreu del món

Les tradicions de casa nostra

Anys solars i anys lunars



dilluns, 30 de desembre de 2002
Com no podria ésser d'una altra manera, arriba el moment d'acomiadar l'any que s'acaba i donar la benvinguda al següent, el 2003. Gent de diverses cultures recorda els moments bons i dolents del darrer any i celebra tot un seguit de ritus amb l'objectiu que el pròxim sigui millor.

Però no tothom celebra l'arribada del nou any l'1 de gener. Això es deu a la gran varietat de cultures i a la diversitat de calendaris que s'utilitzen per a comptar el temps. De fet, aquesta data només és vàlida per a aquells que es regeixen pel calendari gregorià, bàsicament els països de tradició catòlica i protestant.

L'any nou jueu o Roch ha-Chanah, per exemple, s'inicià el 7 de setembre, jornada en què es va commemorar l'aniversari de la creació del món, que enguany assenyala l'any 5763. El Muharram o cap d'any musulmà s'esdevindrà el 14 de març del nostre calendari i marcarà el començament de l'any 1424 des de l'hègira del profeta Mahoma.

I la mateixa varietat es troba en els pobles de l'Extrem Orient. Així, el Yuan Tan és l'any nou dels xinesos, i arribarà l'1 de febrer, data en què s'entrarà en l'any del cavall 4700. L'any nou budista es commemora en el mes d'abril, moment en el què s'entrarà en l'any 2547 de la mort de Buda. I el Nava Varsha, o any nou de primavera hindú, enceta l'any 1925 de l'era saka.

Festes de cap d'any arreu del món


+ A la Xina l'any nou començarà l'1 de febrer.
De celebracions i costums per Cap d'Any n'hi ha un munt, i algunes de prou curioses. A l'Equador, per exemple, durant la nit del 31 de desembre les famílies cremen un home de palla que porta al damunt una llista de les faltes comeses per cada membre familiar. Un altre cas curiós és el que té lloc en alguns poblets d'Escòcia, on la quitxalla, vestida amb samarretes de cap d'any, passa per les cases demanant pa, galetes i formatge. I a Times Square, novaiorquesos i gent que es troba a Nova York per diversos motius s'apleguen per seguir, mitjançant una pantalla gegant, l'arribada del nou any a les vint-i-quatre zones horàries de la Terra.

Les tradicions de casa nostra


+ Imatge de 'l'home dels nassos'.
Al nostre país hi ha tot un seguit de tradicions pròpies del 31 de desembre i del dia de Cap d'Any. N'hi ha algunes que són molt antigues i d'altres que fa relativament poc temps que se celebren. Entre aquestes darreres es troba el costum de menjar dotze grans de raïm mentre toquen les campanades que assenyalen el canvi d'any. Sembla ésser que aquesta tradició va néixer més per motius econòmics que no pas de cap altra mena. L'any 1909 la collita de raïm, que es recull a principis de setembre, va ésser mot bona, fins al punt que de generar un fort excedent. Els vinyataires van aconseguir desprendre's de la producció sobrant instaurant un costum que ha durat fins els nostres dies. Però de tradicions n'hi ha moltes altres: el 31 de desembre és el dia de les bruixes i també és la data en què es fa l'acudit d 'l'home dels nassos'.

Anys solars i anys lunars


+ Molts calendaris es regeixen per la posició de sol.
No tothom celebra l'arribada del nou any el mateix dia. Això es deu al fet que existeixen molts calendaris, alguns basats en el moviment de la lluna, d'altres en la posició del sol, i uns tercers en la combinació dels dos astres. A Occident, per exemple, l'any es regeix segons el calendari solar, que té els orígens en el calendari julià instaurat per Juli Cèsar l'any 45aC. En altres parts del món s'utilitza el calendari lunar, basat en la llunació, que és el temps que transcorre entre l'aparició d'una lluna plena i la següent. Aquest tipus de calendari el fan servir els pobles musulmans.

MATERIALS

  • Interfaith calendar
    Format:Web
    Web que conté un interessant compendi de festivitats de les diferents creences religioses d'arreu del món.
  • Les tradicions nadalenques
    Format:Web
    Pàgina web que fa un repàs a les diverses tradicions típiques del Nadal. Conté informació dels costums i les celebracions característiques de la diada de Cap d'Any.
  • Tradicions de Cap d'Any arreu del món
    Format:Web
    Pàgina web de LaMalla.net que inclou informació sobre les diverses maneres de celebrar l'arribada del nou anys a diferents països.
  • Quan comença el 2003
    Format:Web
    Pàgina web que informa de l'hora exacta en què s'inicia l'any 2003 en diferents parts del món.
  • La diada de Cap d'Any en la història
    Format:Web
    Portal dedicat a les tradicions de Cap d'any en diverses cultures. Conté un interessant apartat sobre la manera en què donaven la benvinguda al nou any diversos pobles de l'antiguitat.

QUE HO SABIES?

  • El 31 de desembre, dia de Sant Silvestre, és la data en què les bruixes es reuneixen per a fer plans per a l'any que comença. Diu la llegenda que les bruixes s'apleguen en muntanyes mítiques, com ara el Pedraforca, i ordeixen tot un seguit de malifetes. Per aquesta raó el 31 de desembre es considera el dia de les bruixes.
  • El darrer dia de l'any, el 31 de desembre, hi ha el costum que els adults enredin es nens amb l'acudit de 'l'home dels nassos', quan els diuen que surtin a trobar un home que té tants nassos com dies resten per a que s'acabi l'any. La quitxalla despistada surt amb la idea de trobar un home que tingui 365 nassos, fins que torna decebuda i conscient que l'han enganyada.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Saps a quin Papa s'atribueix la reforma del calendari julià? I la data d'aquesta reforma, que la saps? Cerca'n les respostes en aquesta pàgina.
De tradicions per Cap d'Any n'hi ha un munt. Una de ben curiosa consisteix a posar un ou en un vas d'aigua, i endevinar els esdeveniments de l'any nou segons quin sigui el moviment de l'ou. Saps a quin país es manté aquest costum? Trobaràs la resposta fent un clic aquí.
L'any 622 de la nostra era assenyala la data inicial del calendari musulmà. Saps en motiu de quin episodi històric es va triar aquesta data? Cerca'n la resposta en la plana que Starmedia dedica al profeta Mahoma. La trobaràs per poc que tafanegis.
Saps en quina plaça de Nova York s'aplega molta gent per celebrar l'arribada del nou any? Trobaràs la resposta en aquesta adreça electrònica.
I també...
  • Es diu que menjar el raïm a mida que toquen les campanes que assenyalen el canvi d'any porta bona sort. Cerca algun refrany que faci esment a aquest fet. En tens prou de fer clic aquí.
  • Existeixen tot un seguit de tradicions que són específiques del dia de Cap d'Any. Cerca-les en aquesta plana de tradicions nadalenques. De ben segur que algunes ja les coneixes.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua