Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Ara ve Nadal

Nadal solidari

Celebrar el Nadal a la xarxa

Les tradicions nadalenques



dilluns, 23 de desembre de 2002
El Nadal i les festes que se celebren fins passat Reis canvien els hàbits d'un bon nombre de persones que viuen en països on la tradició cristiana hi ha deixat una forta petja cultural. Són dies de regals, d'àpats amb amics i familiars i de pràctica de certes tradicions que es remunten a temps molt llunyans. Però no tothom ho viu de la mateixa manera, i fins i tot hi ha qui no en modifica gairebé gens els costums quotidians.

Sigui com sigui, el dia de Nadal els cristians commemoren el naixement de Jesucrist. Aquest festa religiosa se celebra, pel cap baix, des de l'any 354 dC, data del text llatí més antic que fa referència a la celebració.

Però aquestes dates han estat sempre motiu de commemoració des de molt abans del segle IV. Cal tenir present que la jornada del 21 de desembre marca el solstici d'hivern, el dia amb menys hores de sol de tot l'any. A partir d'aquest dia, la nit s'escurça i el sol es fa més present. Des de temps molt antics, la humanitat ha commemorat el triomf de la llum sobre la foscor pels volts del 25 de desembre. Sembla, doncs, que el cristianisme va adoptar una festa que tenia arrels paganes.

Ara bé, no tothom acompleix el ritual nadalenc el mateix dia. De fet, la diada de Nadal se celebra en dates diferents, en funció del calendari usat per diverses confessions cristianes. A Occident, catòlics i protestants celebren el Nadal el 25 de desembre, d’acord amb el calendari gregorià. Els cristians ortodoxos segueixen el calendari julià, i commemoren el Nadal el 7 de gener. I, segons el ritu armeni, el dia de Nadal és el 19 de gener.

Nadal solidari


+ Nombroses associacions dediquen teps i esforços als més desvalguts
Les festes nadalenques són per a molta gent un bon moment per a reunir-se amb els amics i els familiars més propers. Però també són dates on la solidaritat es fa molt palesa, segurament perquè els contrasts socials, econòmics i de caire personal es veuen més durant aquests dies. Sigui com sigui, el cert és que existeixen un bon nombre d'iniciatives, individuals i col.lectives, que tenen l'objectiu d'ajudar els més desvalguts. A la web de Oneworld, per exemple, i sota el nom de Nadal solidari, s'hi apleguen tot un seguit de propostes per a practicar la solidaritat. I són moltes altres les organitzacions que durant tot l'any dediquen temps i esforços al proïsme.

Celebrar el Nadal a la xarxa


+ La diada de Nadal és molt present a la xarxa.
El Nadal és una festa molt popular. Molta gent d'arreu del món la celebra. No fa, doncs, gens estrany que sigui també molt present a la xarxa, on s'hi troba informació de tot tipus, des de les distintes maneres en què se celebra a diferents països fins a explicacions completes de les tradicions nadalenques més arrelades. Nadales, postals, anècdotes i curiositats també hi són presents. I tot plegat a l'abast només fent un clic.

Les tradicions nadalenques


+ La figura del 'caganer' és encara ben present als pessebres.
De tradicions nadalenques n'hi ha de ben nombroses i diverses. I algunes de ben arrelades fins fa ben poc temps. Com ara el costum de fer 'cagar el tió', que consisteix a picar un tronc buit i cantar una cançó tradicional fins que en surten els regals, que avui són més sofisticats però que abans es reduïen a unes quantes llaminadures per al dinar de Nadal, com ara neules, torrons i dolços. La representació teatral dels pastorets, les fires de Santa Llúcia, el costum de fer pessebres, i l'escudella i carn d'olla que es menja el dia de Nadal són altres tradicions que encara es mantenen vives. Malgrat tot, la influència de la cultura anglosaxona és cada cop més present, com ho demostra l'afecció de guarnir avets o demanar regals al Pare Noel.

MATERIALS

  • Merry Christmas
    Format:Web
    Web que permet conèixer com es felicita el Nadal en més de 350 llengües.
  • El Nadal a la xarxa
    Format:Web
    Pàgina de la web Festes.org que conté abundants vincles d'interès sobre la diada de Nadal.
  • Tot Nadal
    Format:Web
    Pàgina de recursos nadalencs. S'hi poden trobar nadales, receptes culinàries, agenda d'activitat i moltes més coses relacionades amb la diada de Nadal.
  • Les tradicions nadalenques
    Format:Web
    Pàgina d'Etnocat.org dedicada a les tradicions populars del Nadal.
  • El Nadal arreu de món
    Format:Web
    Pàgina web de Christmas.com que explica les formes de celebrar el Nadal a diferents països.
  • Nadal solidari
    Format:Web
    Recull de propostes de Oneworld per a practicar la solidaritat durant el Nadal.

QUE HO SABIES?

  • 'Jesucrist va néixer quatre anys abans de Jesucrist'. Aquesta afirmació tan paradoxal té raons històriques. A la Bíblia, l'Evangeli de Mateu diu que Jesús va néixer a Betlem de Judea en temps del rei Herodes. Es creu que Herodes va morir l'any 4 aC. Per tant, Jesús hauria nascut, pel cap baix, quatre anys abans de la data que tradicionalment s’havia pensat. A més, hi ha altres fonts escrites que avalen aquesta hipòtesi.
  • Fins fa poc més de cent anys, la majoria de gent es dedicava a la pagesia. I ja se sap que la millor manera que els camps i els trossos donin fruit abundant consisteix a tenir-los ben abonats. Sembla que fou aquesta necessitat de comptar amb adob la que va fer sorgir la tradició del 'caganer' en els pessebres.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vols conèixer els orígens de la tradició del tió? La web Etnocat.org hi dedica una pàgina. Entra-hi i te n'assabentaràs.
La gastronomia nadalenca és molt variada. En la següent pàgina electrònica hi trobaràs diverses receptes culinàries. Entra-hi i tria la que més t'agradaria de menjar.
Saps com es diu Bon Nadal en llatí? Cerca'n la resposta en aquesta web, que t'ofereix a més la possibilitat d’aprendre a dir Bon Nadal en més de 350 llengües diferents.
El 21 de desembre assenyala el solstici d'hivern, però, saps quina és la data del solstici d'estiu, la jornada que té la nit més curta de l'any? Trobaràs les respostes en aquesta adreça electrònica. Solament et cal estar una mica atent.
I també...
  • De ben segur que coneixes unes quantes cançons tradicionals nadalenques. Aquesta pàgina de l'XTEC et permet d'escoltar-ne gairebé una quarantena.
  • Existeixen mil maneres d'ajudar i ésser solidaris durant les festes nadalenques. Si les vols conèixer, n'hi ha prou de clicar aquí.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua