Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'Irac nega tenir armes de destrucció massiva

L'Irac, bressol de civilitzacions

El poble Kurd

La guerra del Golf: un conflicte irresolt



dijous, 12 de desembre de 2002
Les autoritats iraquianes van presentar el 7 de desembre un dossier de prop de 12.000 fulls amb les dades dels seus programes d'armes nuclears, biològiques i químiques, on es nega que l'Irac disposi d'armes de destrucció massiva. Segons opinió del règim iraquià, l'informe respon a totes les preguntes que s'han fet en relació a les activitats i equipaments iraquians entre desembre del 1998 i novembre del 2002.

L'esmentat informe va ésser entregat just un dia abans que s'acomplís el termini que havia fixat la resolució de les Nacions Unides. El secretari general d'aquesta organització, Kofi Anan, va rebre el document amb satisfacció però assegurant al mateix temps que és molt d'hora per prendre conclusions sobre el nivell de col.laboració iraquià. Ara, el dossier elaborat pel règim de Saddam Hussein està essent analitzat minuciosament a Viena i Nova York.

Mentrestant, els inspectors de l'ONU a l'Irac continuen la seva feina, que és previst que s'allargui almenys fins a finals de febrer del 2003. En darrer terme, les conclusions dels inspectors seran claus a l'hora de decidir si hi ha motius reals per emprendre una guerra contra l'Irac, ja que aquests experts són els encarregats de decidir si el règim iraquià disposa o no d'armes de destrucció massiva.

En els darrers dies, les autoritats nord-americanes i britàniques, les més favorables a una guerra amb l'Irac, insisteixen en què saben que l'Irac disposa d'armes prohibides i continuen els preparatius per a la guerra. Per la seva banda, l'ex-president dels Estats Units i premi Nobel de la pau 2002, Jimmy Carter, ha afirmat que 'si l'Irac respecta l'ONU, no hi ha motius per a la guerra'.

L'Irac, bressol de civilitzacions


+ A l'actual territori de l'Irac s'hi van desenvolupar les antigues civilitzacions mesopotàmiques.
L'Irac actual equival a grans trets al que en l'antiguitat es coneixia amb el nom de Mesopotàmia, una paraula grega que vol dir 'país dels dos rius'. I és que aquest territori és travessat per dos grans rius, el Tigris i l'Eufrates. Mesopotàmia era, doncs, un país fèrtil i molt ric on van néixer i es van desenvolupar grans civilitzacions antigues. Els sumeris, els assiris i els babilonis van ocupar aquest territori i van fer tot un seguit d'aportacions culturals que han arribat fins als nostres dies. Babilònia, per exemple, fou en temps de l'Imperi babilònic la ciutat més gran del món, on hi acudien gent de tots els països del món a vendre les seves mercaderies.

El poble Kurd


+ El poble kurd ha hagut de sofrir l'opressió de diversos estats.
A l'interior de les fronteres de l'Irac hi viu una important minoria de kurds, un poble antic dedicat preferentment a les feines agrícoles i ramaderes que sovint ha estat maltractat per la història. Els kurds constitueixen la minoria ètnica més nombrosa del món que no disposa d'estat propi. De fet, el territori anomenat Kurdistan està repartit entre cinc estats: Turquia, l'Irac, l'Iran, Síria i Armènia. La situació dels kurds dins aquests estats no és gens encoratjadora, havent de patir l'opressió i en alguns casos l'intent d'extermini. El règim de Saddam Hussein, per exemple, va intentar aplacar la resistència kurda mitjançant la utilització d'armes químiques. Això no obstant, en els darrers anys ha augmentat la consciència internacional sobre les dificultats per les que passa el poble kurd. A la xarxa, Human Rigths Project, Kurd lal i Ozgurluk es fan ressò de la comunitat kurda.

La guerra del Golf: un conflicte irresolt


+ Imatge captada durant l'operació 'tempesta del desert'.
L'agost de 1990 el règim de Saddam Hussein va envair Kuwait, un petit país situat al migdia de l'Irac. Es va iniciar llavors la guerra del Golf, que va enfrontar l'Irac amb una vasta coalició internacional encapçalada pels Estats Units i que incloïa fins i tot diversos països àrabs. L'acció militar, anomenada 'tempesta del desert', va aconseguir restablir la situació: Kuwait va ésser alliberat. Ara bé, Saddam Hussein no va ésser expulsat del poder. Des d'aleshores, s'ha parlat molt de les raons per les quals George Bush, pare de l'actual president dels Estats Units, no va enderrocar el règim de Saddam Huseein. Ara, dotze anys després, el fill del llavors president ha d'afrontar una situació que no es va resoldre quan era el moment.

MATERIALS

  • La guerra del Golf Pèrsic
    Format:Web
    Pàgina web que fa una anàlisi de les diverses etapes de la Guerra del Golf.
  • L'Irac a la Universitat de Barcelona
    Format:Web
    Pàgina de la Universitat de Barcelona que conté abundant i diversa informació sobre l'Irac. Conté diversos enllaços relacionats.
  • Govern de l'Irac
    Format:Web
    Pàgina oficial del govern iraquià.
  • UNMOVIC
    Format:Web
    Web oficial de la Comissió de Control, Verificació i Inspecció de l'ONU.
  • Mesopotàmia
    Format:Web
    Pàgina web de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) dedicada a les antigues civilitzacions mesopotàmiques.
  • Kurdistan Human Rights Project
    Format:Web
    Web que té l'objectiu de protegir i promoure els drets humans de totes les persones que viuen en el territori històric del Kurdistan.

QUE HO SABIES?

  • Cada 21 de març, tant els kurds del Pròxim Orient com els de l'exili celebren l'any nou, o Newroz ('primer dia de la primavera'). La festa se celebra, pel cap baix, des del segle VII aC, però darrerament ha anat adquirint un to més polític, fins a convertir-se en la jornada de solidaritat internacional amb el poble kurd.
  • Avui dia, l'Irac i l'estat d'Israel són dos països que mantenen unes pèssimes relacions. Però cal recordar que el patriarca Abraham, pare de la religió judaica, era originari d'Ur de Caldea, localitat situada al migdia de l'Irac.
  • L'Irac és acusat sovint de mantenir connexions amb el terrorisme d'arrel islàmica. Tot i això, el 1980 el règim iraquià va iniciar una guerra amb l'estat veí de l'Iran, llavors governat pel radicalisme islàmic de l' aiatol·là Khomeynî. La guerra va causar prop d'un milió de morts i ningú no en va resultat vencedor.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vols conèixer una mica millor quina és la situació dels kurds a l'Irac? N'hi ha prou de fer clic en aquesta pàgina.
Què en saps de l'antiga Mesopotàmia? Comprova-ho tu mateix/a responent les següents qüestions: Com estaven organitzats políticament els sumeris? En què consisteix l'escriptura cuneïforme? Qui va derrotar l'Imperi babilònic? Trobaràs les respostes en la pàgina de l'XTEC dedicada a les antigues civilitzacions mesopotàmiques.
Quin general nord-americà va dirigir les forces aliades a la guerra del Golf? Quan es va originar el conflicte? I quan es va acabar? Cerca'n les respostes fent clic aquí. Les trobaràs per poc que tafanegis.
Saps l'any en què Saddam Hussein aconseguí el poder a l'Irac. Cerca-ho en la pàgina que el CIDOB dedica a aquest líder polític.
I també...
  • Quins són els principals recursos naturals de l'Irac? Cerca'n la resposta en aquesta pàgina electrònica.
  • Quin és l'índex de mortalitat infantil a l'Irac? Ho esbrinaràs fent clic en aquesta fitxa dedicada al país asiàtic.
  • Fes clic en aquest mapa i podràs fer-te una idea de l'extensió del Kurdistan.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua