Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Lliurament premis Nobel 2002

La decisió d'Alfred Nobel

Bertha Von Suttner i el Nobel de la Pau

Els altres Nobel



dilluns, 9 de desembre de 2002
El dia 10 de desembre es produeix l'acte de lliurament dels premis Nobel, els més prestigiosos que es concedeixen anualment des de 1901 a persones o institucions que han destacat en els camps de la física, la química, la medicina, la literatura i el foment de la pau. A aquests cinc guardons s'hi va afegir el 1968 el de ciències econòmiques, instituït pel Banc de Suècia en memòria d'Alfred Nobel.

La iniciativa de crear els premis es deu a Alfred Nobel, home de negocis, inventor i filantrop nascut a Estocolm (Suècia) l'any 1843 en una família d'enginyers. Nobel tingué una vida plena d'èxits i una gran curiositat que el va portat a interessar-se per camps ben diversos, des de la poesia fins al pacifisme. Però sobretot va destacar com a inventor, arribant a posseir més de 350 patents. Gairebé per casualitat, va inventar la dinamita, que ell creia que havia d'ésser un instrument de progrés i no de destrucció.

Degut a la seva gran creativitat, Nobel es va fer molt ric, arribant a tenir fàbriques i laboratoris en més de vint països d'arreu del món. En els darrers anys de la seva vida, va decidir destinar la seva immensa fortuna a la creació de la fundació que havia de fer realitat els premis que porten el seu nom. El seu testament va deixar mola gent bocabadada: en aquell temps no era gens habitual destinar grans quantitats de diners amb fins filantròpics.

Des de principis de segle, els premis Nobel s'han celebrat any rera any, amb breus interrupcions com la que es produí a causa de la Segona Guerra Mundial. Els guardons tenen un indubtable prestigi, tot i que la decisió de guardonar certes persones o institucions ha generat de vegades una forta polèmica.

La decisió d'Alfred Nobel


+ Alfred Nobel va decidir crear els premis que porten el seu nom.
S'ha especulat durant molt de temps sobre les raons que van dur Alfred Nobel a prendre la decisió d'establir els premis que porten el seu nom. Una de les hipòtesis més plausibles sosté que l'establiment del premi va ésser fruit d'un incident ocorregut el 1888. Aquell any, el germà d'Alfred Nobel, Ludvig, va morir mentre es trobava a Cannes (França). Els diaris francesos van publicar la notícia de la mort de Ludvig, però el van confondre amb el seu germà, i un diari va arribar a publicar el titular: 'El marxant de la mort ha mort', en clara referència al fet que Alfred Nobel hagués inventat la dinamita. Sembla que fou després d'aquest fet que Nobel va tenir l'idea de crear els premis.

Bertha Von Suttner i el Nobel de la Pau


+ Bertha von Suttner, pacifista i inspiradora del premi Nobel de la pau.
Alfred Nobel fou una persona que es va interessar per molts camps del saber. A ell s'atribueix la sentència 'estendre el coneixement és estendre el benestar'. No és, doncs, estrany que els premis per ell instituïts reflexin aquesta varietat d'interessos. Però els mèrits de la creació del premi Nobel de la pau recauen també en Bertha Von Suttner, escriptora i una de les més importants pacifistes del seu temps. Es creu que la correspondència que van mantenir Nobel i Suttner durant vint anys va influir decisivament en la decisió del primer de crear el premi Nobel de la pau.

Els altres Nobel


+ Els Ig nobel, premis humorístics però dotats de gran prestigi.
Els Nobel són els premis més coneguts i més prestigiosos entre tots els que es concedeixen arreu del món. Però des de fa uns anys han començat a tenir competidors. Es tracta dels premis Ig nobel, que s'atorguen a aquelles persones que han publicat o realitzat una investigació que mai s'hauria d'haver fet. Malgrat la intenció clarament humorista dels premis, el cert és que cada cop són més populars, no endebades són patrocinats per diverses associacions de la Universitat de Harvard i organitzats per la revista humorística Annals of Improbable Research (Annals de la Investigació Improbable). El premis Ig nobel són fins i tot lliurats pels 'Nobel autèntics'.

MATERIALS

  • Nobel e-Museum
    Format:Web
    Museu Nobel a la xarxa, amb informació sobre els guardonats amb el premi l'any 2002. Inclou un complet arxiu històric dels guanyadors i una gran quantitat d'activitats educatives.
  • The Nobel Channel
    Format:Web
    Web amb informació diversa sobre els premis Nobel. Destaca l'apartat biogràfic dedicat a Alfred Nobel.
  • L'Arxiu dels premis Nobel
    Format:Web
    Web que conté un detallat arxiu sobre els guardonats amb el Nobel durant els 101 anys d'història del premi. En anglès.
  • Els premis Ig nobel
    Format:Web
    Web dels premis Ig nobel, organitzats per la revista humorística Annals of Improbable Research i patrocinats per la Universitat de Harvard.
  • Els premis Nobel alternatius
    Format:Web
    Web de 'The right livelihood awards', considerats uns guardons alternatius als concedits per l'Acadèmia sueca.
  • Biografia d'Alfred Nobel
    Format:Web
    Web que conté biografies de diversos científics, entre els que s'inclou Alfred Nobel. En català.

QUE HO SABIES?

  • Alfred Nobel i Bertha von Suttner es van conèixer d'una manera prou curiosa. Nobel necessitava una secretària que al mateix temps tingués cura de la seva casa de París, i a tal efecte va posar un anunci a la premsa francesa. Suttner va veure l'anunci i es va avenir a realitzar la feina. Així de fàcil i així de sorprenent.
  • Els premis Ig nobel premien treballs d'allò més sorprenents. En l'edició de l'any 2002, s'ha guardonat a K.P Sreekumar pel seu detallat informe titulat 'Estimació de l'àrea total de la superfície dels elefants indis'.
  • Els premis Nobel són atorgats per l'Acadèmia Sueca, amb l'excepció del premi Nobel de la pau, que el concedeix un comitè format per cinc persones elegides pel parlament noruec. Això es deu al fet que, en vida d'Alfred Nobel, Noruega formava part de la monarquia sueca. Els noruecs no es van independitzar fins el 1905.
  • Sovint el cognom 'Nobel' es pronuncia com si es tractés d'una paraula plana. Però el cert és que es tracta d'un mot agut i la síl.laba tònica és la darrera: 'bel'

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Saps qui ha estat guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l'any 2002? Cerca'n la resposta clicant aquí.
Vols escoltar un fragment del testament d'Alfred Nobel? El trobaràs en aquesta pàgina.
Vols conèixer el laboratori on Alfred Nobel va treballar i va realitzar els seus invents? La web The Nobel Channel t'ofereix aquesta possibilitat.
Qui va ésser la primera persona guardonada amb el Premi Nobel de la pau? I la institució que va fundar, que la saps? Troba les respostes en l' Arxiu dels premis Nobel a Internet.
I també...
  • Saps quin és el procediment que s'utilitza per triar els guardonats amb el premi Nobel. Aquesta pàgina t'ho explica amb tot detall.
  • A mes a més de la dinamita, quins dos altres invents es deuen també a Alfred Nobel. Cerca'n la resposta aquí.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua