Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les 'parties' de la xarxa: un nou fenomen juvenil

Les Illes, capdavanteres en internet

Un sistema operatiu per a tots

Ramon Llull, el primer informàtic?



dimarts, 3 de desembre de 2002
Entre els dies 5 i 8 de desembre se celebra a les Illes Balears la 'Balearikus Party', que aquest any arriba a la tercera edició. Durant aquestes quatre jornades es realitzen tot un seguit d'activitats culturals i lúdiques que permeten als participants apropar-se d'una manera amena al món de la informàtica.

A més, la 'party' permet als assistents l'intercanvi d'opinions i la possibilitat d'aprendre tots els 'secrets' que s'amaguen en els ordinadors, fet que els ha de permetre fer-ne un millor ús.

El programa d'activitats inclou concursos, exposicions multimèdia, conferències, tornejos i, evidentment, la possibilitat d’accedir a internet en les millors condicions i a la màxima velocitat. Una variada oferta que ha fet que la inscripció ja no sigui possible a hores d'ara: les entrades s'han exhaurit.

Cal dir, no obstant, que de festes informàtiques se'n celebren arreu del nostre país. Una de les més conegudes i concorregudes és la Campus Party, que se celebra anualment a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València i que el passat agost va aplegar més de 3.000 participants.

Altres 'parties' destacables són: la BCN party, celebrada el passat novembre al cassinet d'Hostafrancs de Barcelona; la Fiberparty, organitzada per la Universitat Politècnica de Catalunya; la iparty, amb seu a la Universitat Jaume I de Castelló; i la Xplanada Party, a la Universitat d'Alacant.

Les Illes, capdavanteres en internet


+ La ciutat de Palma serà seu del 'Balerikus Party'
Mallorca és el territori més connectat a Internet de tot l'estat. De fet, des de fa anys Mallorca és un dels espais més importants per a la xarxa. La Universitat de les Illes Balears va desplegar una gran activitat relacionada amb les noves tecnologies, sobretot amb l'impuls del qui fou el seu primer rector, Nadal Batlle. També el Govern Balear ha estat capdavanter, essent el primer en abolir l'ús del fax i usar només internet com a mitjà per a comunicar-se amb els periodistes i amb els ciutadans.

Un sistema operatiu per a tots


+ El pingüí és la mascota de Linux
El sistema operatiu Linux és el gran protagonista de la majoria de les trobades i encontres com el Balearikus Party. Es tractat d'un sistema operatiu (com ho és el Windows) però que té dues característiques que el fan especialment interessant. D'una banda, es pot modificar de manera permanent ja que no és propietat de ningú. D'aquesta manera té més funcions i més actualitzades cada dia. De l'altra, com que no és de ningú no té preu. Es pot aconseguir de forma gratuïta. A Mallorca Bulma és la principal associació d'usuaris de Linux

Ramon Llull, el primer informàtic?


+ Imatge del savi mallorquí Ramon Llull.
A l'hora de parlar dels orígens de la informàtica, és freqüent referir-se a l'enginyer i matemàtic anglès Charles Babbage, que en el segle XIX va tenir la pensada de fer una màquina de fer càlculs que havia de tenir una estructura semblant als ordinadors actuals. Però l'idea de Babbage no era pas tan original. Molts segles abans, l'escriptor, filòsof, místic i missioner mallorquí Ramon Llull va tenir una idea semblant però encara més aprofundida. Llull volia crear un mecanisme que pogués raonar i que no estigués sotmès als errors de raonament dels éssers humans. No és, doncs, estrany que el savi mallorquí hagi estat proclamat el patró dels enginyers informàtics.

MATERIALS

  • Softcatalà
    Format:Web
    Organització sense ànim de lucre que fomenta l'ús del català a les noves tecnologies.
  • MallorcaWeb
    Format:Web
    Lloc web amb informació de tot tipus sobre les Illes Balears.
  • Balearikus Party
    Format:Web
    Pàgina oficial de la festa informàtica que se celebra en el Poble Espanyol de Palma.
  • Linux
    Format:Web
    Pàgina oficial del sistema operatiu gratuït creat per Linus Torvalds.

QUE HO SABIES?

  • La mascota del sistema operatiu Linux és un pingüí de nom Tux. La raó de l'elecció d'aquest animal és prou curiosa: en una visita realitzada al zoo de Canberra (Austràlia), Linus Torvalds, fundador de Linux, va ésser colpejat per una d'aquestes aus polars. Segons Torvalds, a partir de llavors va començar a somniar dia rere dia amb aquest animal, fins al moment en que va decidir triar-lo com a mascota oficial.
  • Els antics àbacs poden ésser comparats amb els ordinadors actuals. Els àbacs eren instruments de càlcul, que es realitzava canviant de posició unes boles en relació amb unes altres. Es calcula que ja era utilitzat fa almenys cinc mil anys.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Què en saps del sistema operatiu Linux? Comprova-ho tu mateix/a fent clic en aquesta pàgina.
Vols saber quins han estat els pensadors, comptant a Ramon Llull, que fa ja vàries dècades van idear estructures semblants als nostres ordinadors actuals? En aquesta adreça els podràs conèixer.
La web Mallorca.com és una mostra prou evident que el món d'internet és molt present a les Illes. Entra en aquesta pàgina de la web i podràs accedir a tot tipus d'informació relacionada amb la xarxa.
De vegades endollem qualsevol estri domèstic i l'ordinador se'ns apaga. Saps quina en pot ésser la causa que això succeeixi? Aquí trobaràs la resposta.
I també...
  • Ja en saps prou de navegar per internet? A través d'aquest lloc web n'aprendràs de debò. N'hi ha prou que segueixis les instruccions de la secció Infoton.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua