Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Descobert l'origen dels gossos

Bons coneixedors dels desigs humans

Darwin i l’origen de les espècies

L'Àfrica, bressol de l'espècie humana



dijous, 28 de novembre de 2002
Avui hi ha una gran varietat de gossos, de formes i mides i colors variadíssims. Però aquesta varietat és relativament recent. Segons un equip de científics suecs i xinesos, els gossos descendeixen d'un petit nombre de llops, domesticats a la Xina (o ben a prop) fa uns quinze mil anys.

Els investigadors fins i tot parlen de tres llobes (les tres 'Eves') que serien les mares de tots els gossos del món. També diuen que la gran varietat canina actual és deguda, sobretot, a la intensa domesticació a què han estat sotmesos aquests darrers cinc-cents anys.

Si es confirmava la investigació publicada per la revista 'Science', ens trobaríem amb una descoberta d'una gran importància. Tinguem en compte que fins ara hom creia que els gossos provenien del Pròxim Orient, també del continent asiàtic, doncs, però de l'altre extrem.

Carles Vila, un dels científics de la Universitat d'Uppsala (Suècia) que ha participat en la recerca, diu que no se sap encara per què l'home va domesticar els gossos, però que la gran varietat actual de l'espècie indica que devien tenir un paper molt important en la seva vida. També diu que els gossos de l'Àsia oriental arribaren al Nou Món (Amèrica) acompanyant les migracions humanes de fa milers d'anys a través de l'estret de Bering.

L'estudi dut a terme pels científics s'ha basat en l'anàlisi de diverses mostres d'ADN preses a diversos gossos d'Europa, Àsia, Àfrica i l'Amèrica àrtica.

Bons coneixedors dels desigs humans


+ Els gossos tenen molt desenvolupada la 'percepció social'.
Un equip de científics de la Universitat de Harvard i del Hollow Wolf Sanctuary sembla que ha trobat l'explicació de l'afecte que l'home sent pels gossos: la 'percepció social', una qualitat molt desenvolupada en els gossos, que els permet d'interpretar els desigs i els sentiments humans, molt millor i tot que no pas els ximpanzès, que ens són molt més pròxims. Els investigadors van fer un senzill experiment consistent a posar menjar en una galleda capgirada. Els gossos i els ximpanzès l'havien de trobar guiant-se exclusivament per les mirades i els senyals dels científics. Els resultats van ésser molt favorables als cans.

Darwin i l’origen de les espècies


+ Charles Darwin fou un dels primers teòrics de l'evolucionisme.
Durant segles hom creia que els éssers vius eren immutables, que sempre havien tingut les mateixes característiques. Ningú no es podia afigurar que haguessin sofert cap mena d'evolució. Aquesta opinió no va canviar radicalment fins el segle XIX, quan va aparèixer la teoria de l'evolució de les espècies formulada per Charles Darwin. Durant la seva estada a la Universitat de Cambridge, el jove Darwin es va afeccionar a l'estudi dels minerals, els ocells, els insectes i més espècies animals. Poc més tard, va fer un viatge per l'Amèrica del Sud i per algunes illes del Pacífic amb el vaixell Beagle. Arran del viatge Darwin va començar a desenvolupar les seves idees sobre la selecció natural i l'evolució, que després va exposar a 'L'origen de les espècies', un llibre que va moure una polèmica fenomenal.

L'Àfrica, bressol de l'espècie humana


+ Els humans són fruit d'una llarga evolució.
Fa uns cinc milions d'anys un grup d'animals del gènere dels primats va fer un lent procés d'evolució que va permetre l'aparició de la subspècie ‘Homo sapiens sapiens’, designació tècnica de l’home. Els antics primats es desenvoluparen a l'Àfrica, en terres de clima càlid, i des de l’Àfrica emigraren cap a unes altres bandes, com ara Europa i l’Àsia. La recerca arqueològica ha pogut resseguir aquest procés. A l'Àfrica, per exemple, s'hi han fet troballes d’una gran importància, especialment les de dues restes fòssils: el crani del nen de Taung, un pre-humà descobert el 1924, i les restes de la Lucy, de més de tres milions d'anys.

MATERIALS

  • Retrats de família
    Format:Web
    Pàgina web que inclou un extens catàleg de fotografies, dibuixos i recreacions artístiques dels nostres avantpassats.
  • Gossos famosos
    Format:Web
    Web que inclou un extens catàleg de gossos que han assolit fama mundial.
  • Prehistòria i hominització
    Format:Web
    Pàgina de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya que tracta del procés d'hominització i de les diferents etapes de la prehistòria.
  • Animals salvatges
    Format:Web
    Pàgina de la British Broadcasting Corporation (BBC) dedicada als avantpassats salvatges de diferents espècies animals. En anglès.
  • Science
    Format:Web
    Prestigiosa revista setmanal dedicada a temes científics. Ha publicat els resultats de l'estudi sobre l'origen dels gossos. En anglès.

QUE HO SABIES?

  • Unes desenes d'anys abans que Darwin publiqués 'L'origen de les espècies', un científic francès, conegut per cavaller de Lamarck, ja havia esbossat unes teories evolucionistes. Ara, Lamarck es pensava que quan un organisme sofria un canvi, els fills ja l'heretaven. Per exemple, si un gos perdia la cua, el fills naixien escuats. Evidentment, aquesta idea de Lamarck es va demostrar errònia.
  • Saluki. Aquest és el nom de la varietat de gossos trobada a les tombes de l'antic Egipte. Sovint, hom els momificava perquè fessin companyia als faraons egipcis. Sembla que és la mateixa varietat canina mencionada a la Bíblia.
  • Rin Tin Tin és un dels gossos més famosos que hagi existit mai. Durant la Primera Guerra Mundial un soldat el va recollir i, al final de la guerra, el va portar als Estat Units. A partir de llavors va fer una espectacular carrera cinematogràfica, fins al punt d’ésser una autèntica estrella de Hollywood.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Jean Baptiste Monet, conegut com el Cavaller de Lamark, va ser un dels primers en desenvolupar les idees Jean Baptiste Monet, més conegut per cavaller de Lamarck, fou un dels primers naturalistes que va desenvolupar idees evolucionistes. Saps a quin llibre defensa aquestes idees? I quines dues lleis evolutives va formular? Cerca'n les respostes en aquesta pàgina.
Saps a quin ordre, família i espècie pertany l’home? Cerca'n la resposta en aquesta pàgina de l'XTEC. La hi trobaràs per poc que hi furetegis.
Hi ha hagut molts gossos que, per un motiu o altre, han arribat a ésser famosos. Si en vols conèixer, en tens prou de clicar aquí.
En quin lloc concret de l'Àfrica es van trobar les restes d'homínids més antigues? Cerca'n la resposta en aquesta adreça. Segur que la hi trobaràs. Això sí, amb una mica de paciència.
I també...
  • La British Boadcasting Corporation (BBC) té una pàgina dedicada exclusivament als animals. Entra-hi i selecciona-hi la teva mascota preferida.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua