Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Desastre ecològic a Galícia

Les raons de l'enfonsament del 'Prestige'

Dues cultures germanes

Una de les pitjors catàstrofes petrolieres



dilluns, 25 de novembre de 2002
El fuel perdut pel petrolier Prestige ha causat un autèntic desastre ecològic al litoral gallec: quatre-cents quilòmetres de costa i cent platges greument afectades. Molts animals (peixos, ocells, mamífers) han estat contaminats per contacte o ingestió del combustible vessat. La catàstrofe ecològica també tindrà greus repercussions econòmiques, especialment al sector de la pesca.

Després de passar una setmana a prop de les costes gallegues, el vaixell es va enfonsar el dia 19 de novembre i va perdre unes 6.000 tones de combustible de les 70.000 i més que en transportava. Després va enfonsar-se als abismes de l'oceà Atlàntic, a 3.800 metres de profunditat. Una bomba de rellotgeria al fons de la mar, segons va manifestar Greenpeace.

Ara mateix la taca de fuel fa cap a divuit quilòmetres de llargada i cinc d'amplada, a dos-cents quilòmetres del Cap de Finisterre. Però les ventades poden ennegrir encara més el deteriorat litoral gallec, ja greument tocat abans que el vaixell no s'esfonsés.

Els experts encara no saben de cert què se'n farà dels milers de tones de fuel que han anat a parar al fons de l'oceà. La densitat del fuel que transportava el Prestige és una mica inferior a la de l'aigua. Per això podria surar a la superfície, encara que els corrents marins també el podrien arrossegar al fons de la mar. Sigui com sigui, si el fuel acabés surant a la superfície, el desastre ecològic encara seria molt més greu.

Les raons de l'enfonsament del 'Prestige'


+ El petrolier Prestige es va partir en dos trossos abans d'enfonsar-se.
Malauradament, no hi ha una única resposta. Segons els experts, el petrolier Prestige tenia totes les condicions per a anar a parar al fons de la mar. Era un vaixell obsolet, construït fa més d’un quart de segle, amb bandera de les Bahames per a no haver de respectar la normativa de seguretat vigent a molts països. En tot cas, sembla que una errada de manteniment del buc va obrir-hi l'escletxa que va inundar el vaixell. El Prestige no tenia doble buc, una mesura de seguretat que únicament satisfà un terç dels vaixells moderns.

Dues cultures germanes


+ Imatge de les banderes gallega i portuguesa.
Les afinitats culturals i lingüístiques entre gallecs i portuguesos venen de molt lluny, dels temps dels romans, quan els actuals territoris de Galícia i Portugal formaven la província de la Gallaecia. Després, durant l'Edat Mitjana, es va formar la llengua galaico-portuguesa, que va néixer a Galícia i es va estendre cap a migjorn. A partir del segle XV, va haver-hi un cert distanciament idiomàtic entre Galícia i Portugal. En els darrers anys, s'ha obert un debat lingüístic que enfronta dues posicions distintes. D'una banda, hi ha els qui sostenen l'especificitat de la parla gallega. De l'altra, els que defensen que gallecs i portuguesos parlen un mateix idioma.

Una de les pitjors catàstrofes petrolieres


+ La taca de fuel vessat pel Prestige és de grans dimensions.
El vessament del fuel que transportava el petrolier Prestige pot acabar causant una de les pitjors catàstrofes ecològiques de tots els temps. Aquesta és, si més no, l'advertència de Greenpeace. Ara, aquesta organització ecologista també ha dit que fer comparacions és prou difícil, perquè l'impacte ecològic depèn de molts factors: del tipus de combustible, de les condicions climatològiques i de la sensibilitat de la zona afectada. Sigui com sigui, el cas és que, si s'acabessin vessant les 77.000 tones del Prestige, seria la cinquena catàstrofe petroliera marítima per volum de petroli vessat. Fins ara, la més grossa és la del vaixell Amoco Cadiz, que el 1978 va vessar 220.000 tones de petroli davant les costes de la Bretanya.

MATERIALS

  • A negra sombra do Prestige
    Format:Web
    Reportatge especial del diari electrònic Vieiros sobre l'enfonsament del Prestige.
  • Història de Galícia
    Format:Web
    Secció de la web Galizia.net, que conté abundant informació de la història de Galícia des de la prehistòria fins als temps actuals. Inclou tot tipus d'enllaços dels diferents períodes històrics.
  • Portugueses pela Galiza Lusófona
    Format:Web
    Pàgina web que defensa la unitat lingüística i cultural de Galícia i Portugal, i la realitat d'un sol poble amb 14 milions de persones.
  • Envisat
    Format:Web
    Pàgina de l'Agència Europea de l'Espai dedicada al nou satèl.lit Envisat. Les imatges del litoral gallec presses pel satèl.lit han donat la volta al món.
  • Greenpeace
    Format:Web
    Pàgina oficial de l'organització ecologista més coneguda arreu del món. Informació detallada del l'enfonsament del prestige i de les conseqüències ecològiques que se’n deriven.
  • Cedre
    Format:Web
    Centre d'Investigació en francès que ofereix informació detallada del Prestige i de més desastres anteriors. Parla a bastament dels efectes ambientals.

QUE HO SABIES?

  • L'any 1912 es va enfonsar el Titanic, un vaixell que havia estat construït amb les tècniques i els materials més moderns del moment. Però el Titanic va topar amb un obstacle del tot inesperat: un 'iceberg', que va obrir una escletxa en el vaixell. L'entrada d'aigua va provocar el naufragi del Titanic. Fins el 1985 no se'n van trobar les restes, a gairebé 4.000 metres de profunditat.
  • Hi ha gent que envia missatges dins una ampolla des de les costes orientals dels Estats Units. Sorprenentment, a vegades els missatges arriben a les costes gallegues, després d'haver creuat els 5400 quilòmetres que separen ambdues ribes. Qui sap, potser aquests experts en corrents marins ja saben el destí del fuel vessat pel prestige.
  • L'any 1967 es va tancar durant un temps el Canal de Suez, que uneix el Mar Mediterrani amb el Mar Roig. Els vaixells amb destinació a l'Orient havien de voltar tot el continent africà. Per contrarrestar aquest fet, es van fer vaixells cada cop més grossos capaços de tansportat grans tones de mercaderies. És per aquesta raó que els vaixells tenen unes dimensions tan gegantines.
  • Cada any passen per davant del cap de Fisterra, a Galícia, 45.000 vaixells mercants, dels quals 13.000 transporten productes perillosos.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La taca del fuel vessat pel Pretige és enorme. Si vols fer-te'n una idea, clica aquesta imatge captada pel radar del satèl·lit Envisat.
En vist dels desastres ambientals deguts als combustibles fòssils (marea negra, canvi climàtic), cada dia hi ha més gent que demana de fer servir energies no contaminants, com ara la del vent, o eòlica. Si vols saber-ne més d’aquesta energia no contaminant, clica aquesta pàgina de l'XTEC.
Saps quines són les principals fonts contaminants de mars i oceans? Les trobaràs en aquesta pàgina.
Ets un bon ecologista? Comprova-ho responent aquest qüestionari. En acabat, compara les respostes amb les dels companys de classe.
I també...
  • Els gallecs són un poble amb llengua i identitat pròpies, però saps quin dia celebren el Dia de la Pàtria? Cerca'n la resposta en la pàgina d'història de galizaweb. La hi trobaràs per poc que tafanegis
  • El gallec és un idioma romànic. En aquesta adreça et podràs familiaritzar amb la llengua gallega i conèixer-ne la llarga història.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua