Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Descoberta una ciutat perduda a la selva nicaragüenca

A prop dels maies

El carboni 14, la datació exacta

Els primers arqueòlegs



dilluns, 18 de novembre de 2002
Un equip d'arqueòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona ha descobert una ciutat perduda a la selva de Nicaragua (Centreamèrica). La ciutat es troba a un turonet de Kukra Hill, a 650 km al sud-est de Managua, capital del país.

La troballa consisteix en tres grans plataformes, semblants a les grans piràmides de Centreamèrica, d'una alçada de 7 o 8 metres. A cadascuna hi ha unes rampes fetes de terra, de roques i de materials diversos encara no identificats. Les dues plataformes més grans tenen una superfície de cent metres quadrats i són voltades d'estructures adherides més petites.

El conjunt arqueològic descobert té una gran importància, i no solament per les dimensions: és la primera vegada que es troben restes arqueològiques en aquesta banda del país i es tracta de construccions molt diferents de les que els anglesos van trobar al Carib nicaragüenc els segles XVII i XVIII.

Els investigadors Jordi Estévez, Ermengol Gassiot, Beatriz Palomar i Juan Ignacio Clemente encara no han esbrinat si aquestes plataformes servien de casa, de temple o de centres d'observació, però sí que saben que tenen una antiguitat de dos mil anys.

A prop dels maies


+ Temple maia al Parc Nacional de Palenque.
A prop del lloc on els arqueòlegs de la UAB han descobert la 'ciutat' perduda, s’hi va desenvolupar la cultura maia, una civilització culta i complexa que tenia el centre a la península de Yucatan (Centreamèrica). Durant el seu apogeu (200-900 dC) els maies van construir temples i centres rituals comparables a les grans piràmides d'Egipte, van predir eclipsis solars i lunars, van desenvolupar un sistema de conreu molt avançat i van crear una escriptura molt complexa. També van calcular amb gran precisió el temps de rotació de la terra al voltant del Sol, quan Europa encara es creia que la Terra no es movia.

El carboni 14, la datació exacta


+ El carboni 14 permet datar restes fins a 40.000 anys d'antiguitat.
Els arqueòlegs s'ocupen del passat, però, en lloc de treballar amb documents escrits, han de treballar amb restes materials. Per això han de tenir eines de datació que els permetin de determinar l'antiguitat dels materials trobats. Doncs bé, el carboni 14 n’és una. El carboni 14 és un element químic que es troba a tots els éssers vius i que es descompon a un ritme constant. És gràcies a aquest fet que és poden datar amb precisió restes d'ossos i fusta que tenen milers d'anys d'antiguitat.

Els primers arqueòlegs


+ Imatge de les restes arqueològiques de Troia.
L'interès per l'arqueologia va créixer amb força durant el segle XIX, en ple domini del romanticisme, un moviment que idealitzava el passat. Va ésser, doncs, en aquesta època que molts es llançaren a redescobrir les grans civilitzacions antigues, com l'alemany Heinrich Schliemann. Aquest home, després de fer-se ric, es va apassionar per l'Antiga Grècia i va entusiasmar-se amb la idea de cercar la ciutat de Troia, de què parla la ‘Ilíada’, el gran poema d'Homer. I el cas és que la va trobar, a un pujol de Hissarlik (Turquia).

MATERIALS

  • Recursos de l'Antiga Grècia
    Format:Web
    Pàgina de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya on s'hi troben un bon nombre de recursos d'internet dedicats a l'antiguitat grega.
  • Universitat Autònoma de Barcelona
    Format:Web
    Pàgina de la Universitat Autònoma de Barcelona on s'explica detalladament la descoberta de la 'ciutat' perduda a la selva de nicaragüenca.
  • Mayanworld
    Format:Web
    Una de les millors web sobre la civilització maia a la xarxa.
  • La datació històrica
    Format:Web
    Pàgina de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya amb informació dels diferents mètodes de datació emprades pels historiadors.
  • Radiocarbon Web-Info
    Format:Web
    Web en anglès destinada a l'explicació del mètode de datació arqueològica del carboni 14. Connecta amb enllaços amb el mateix objecte d'estudi.
  • Descobrir l'arqueologia
    Format:Web
    Pàgina de Geocities on s'expliquen els diferents camps d'investigació que conformen la ciència arqueològica.

QUE HO SABIES?

  • L'arqueologia també ha entrat al cinema. De les aventures d'Indiana Jones, tan conegudes, se n’han fet uns quants films. Al primer el protagonista tenia una missió prou difícil: la de trobar l'Arca de l'Aliança bíblica, on es guardaven les taules de la llei amb els deu manaments inscrits.
  • Un equip d'arqueòlegs de la Univesitat Pompeu Fabra ha excavat les ruïnes de la ciutat de Tir, la més antiga de Fenícia, i n’ha posat al descobert la necròpoli. Els fenicis, que eren uns grans comerciants i mariners, també van fer grans aportacions culturals. L'alfabet, per exemple, és una creació fenícia.
  • Fa més de dos mil anys els grecs arribaren a les costes del nostre país, i les restes arqueològuiques d'Empúries són la millor deixa de la gran civilització grega al nostre país. Però els grecs no s'establiren pas al continent, sinó a Sant Martí d'Empúries, que llavors era una illa, per protegir-se millor de possibles atacs dels indígenes.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El carboni 14 és una tècnica de datació molt fiable, però no és pas l'única. Saps en què consisteix la datació estratigràfica. Cerca-ho en aquesta pàgina.
La civilització maia tenia una escriptura molt complexa. Si en vols saber més, esbrina'n els detalls.
La civilització maia va tenir força extensió territorial. Saps si es va arribar a estendre a l'actual estat de Chiapas? Cerca-ho en aquest mapa.
En el moment que Schliemann va descobrir Troia, saps quantes ciutats hi va trobar superposades les unes a les altres? Quina d'elles és creu que va ser la que van destruir els grecs en la guerra que els va enfrontar als troians? Cerca la resposta aquí.
I també...
  • Saps com era Troia en temps antics? Clica aquí per fer-te’n una idea.
  • Vols saber en què consisteix l'arqueologia subaquàtica? En aquesta adreça hi trobaràs la resposta.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua