Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Diada de la Catalunya Nord

L'ensenyament en català.

Mirant cap a Barcelona.

L'USAP, un gran equip arrelat en el país



+ L'USAP, un equip representatiu de la Catalunya Nord.
dimarts, 5 de novembre de 2002
El 7 de novembre els catalans del nord commemoren la Diada, per recordar la divisió del país entre els estats espanyol i francès, arran el Tractat dels Pirineus. La celebració, cada any, serveix per a prendre el pols al procés de recuperació de la catalanitat, més enllà dels Pirineus.

El mot Catalunya Nord designa els territoris de parla catalana situats a l'estat francès. Són cinc comarques: el Rosselló, el Vallespir, el Capcir, la Cerdanya (que de fet està partida entre els dos estats) i el Conflent. Aquestes comarques, amb la Fenolleda (on es parla occità) conformen oficialment un departament francès: els Pirineus Orientals.

El Tractat dels Pirineus, de l'any 1659, va separar aquest tros de país de la resta. L'estat francès va aplicar amb duresa una política de persecució contra la llengua pròpia, que de fet va ser prohibida el 1700. Malgrat això la llengua catalana segueix viva al nord. Avui la meitat dels habitants afirmen entendre-la tot i que el seu ús efectiu es situa en un nivell molt baix. Les últimes dècades, tanmateix, el seu progrés és evident.

La tradicional marginació de Catalunya dins l'Estat francès, la recuperació de les llibertats al sud, la potència econòmica i cultural de Barcelona i la unitat europea han començat a esborrar la frontera dreçada entre La Jonquera i El Voló. I el moviment cultural i polític catalanista hi contribueix de manera decisiva amb tot d'iniciatives com ara Ràdio Arrels, el Centre Cultural Català, la Llibreria Catalana, les Bressoles, etcètera.

L'ensenyament en català.


+ Manifestació a favor de les escoles catalanes.
Al nord l'ensenyament a les escoles es fa en francès tot i que cada vegada hi ha més escoles que introdueixen el català com a assignatura o que fan totes les classes o la majoria en la nostra llengua. Entre aquestes escoles destaca el moviment de La Bressola, que funciona des de fa 26 anys i té, actualment 7 escoles en funcionament, dues de les quals a Perpinyà, a les quals assisteixen més de 400 alumnes. Diverses enquestes fetes pel govern francès donen com a resultat que la meitat de la població nordcatalana voldrien que els seus fills anessin a escoles en català.

Mirant cap a Barcelona.


+ El Castellet és l'indret més significatiu de Perpinyà
Després de segles de separació entre la Catalunya Nord i el sud el procés d'unitat europea, la consolidació del moviment de recuperació catalana al nord i la puixança internacional de la ciutat de Barcelona han creat un autèntic xoc. Perpinyà ha girat el seus ulls cap al Principat i ha reafirmat la seva catalanitat. De fet l'eslògan publicitari oficial de la ciutat ara és "Perpinyà la Catalana" i els contactes de tota mena es multipliquen entre Barcelona i la "fidelíssima" ciutat de Perpinyà --tal i comés anomenada per la tradició.

L'USAP, un gran equip arrelat en el país


+ Jugadors de l'equip de Perpinyà
"Sem Catalans!" diu, orgullosa, la pàgina web oficial de l'USAP, l'equip de rugbi emblema de la Catalunya Nord, un fenòmen semblant al Barça però al nord. Els jugadors, de fet, vesteixen a franges roges i grogues i el públic acudeix a l'estadi amb senyeres i entona, com a himne mig-oficial, "L'Estaca" de Lluís Llach. L'USAP ha estat sis vegades campiona de la lliga francesa i és un dels equips més destacats del continent. Però sobretot representa l'orgull de les comarques del nord on és gairebé intocable.

MATERIALS

  • C@tNet
    Format:Web
    La més important de les webs de Catalunya Nord. Inclou notícies i enllaços a la major part de les webs nordcatalanes.
  • VilaWeb Perpinyà
    Format:Web
    Informació diària sobre tot el que passa al nord del país.
  • Conversa amb el meu gos sobre França i els francesos
    Format:Llibre
    Llibre aparegut el 2002 que fa una crítica severa a l'actuació de l'Estat francès sobre la Catalunya Nord. Escrit amb un llenguatge molt planer i didàctic. Editat per La Magrana.
  • Ràdio Arrels
    Format:Web
    L'emissora de ràdio que emet en català al nord. Se la pot escoltar al Rosselló, en el 95.0, al Conflent en el 95.5, a la Cerdanya - Capcir en el 93.1 i al Vallespir en el 88.2
  • Llibres del Trabucaire
    Format:Web
    La principal editorial de la Catalunya Nord.
  • Qui som els catalans del nord?
    Format:Web
    Una web molt interessant que inclou diversos articles explicant la realitat nordcatalana des de diversos punts de vista.

QUE HO SABIES?

  • A la Catalunya Nord hi ha el Canigó, la muntanya més mítica del nostre país. La llegenda del Canigó es consolidà sobretot després que Jacint Verdaguer l´hi dediqués el seu famós poema èpic. Pujar-hi és una de les millors excursions que es poden fer.
  • Tot i estar a la Catalunya Nord la població de Llívia no forma part de l'Estat francès. Això passa perque el Tractat dels Pirineus establia que els 'pobles' del comtat del Rosselló havien de passar a formar part de la Corona francesa. Com que Llívia era una 'vila' i no un 'poble' va quedar al marge del Tractat.
  • Ceret és una vila petita, però té un Museu d'Art Modern extraordinari, probablement dels millors del país, amb obres d'art dels millors artistes catalans i internacionals del segle XX, com ara Picasso, Braque, Gris, Chagall, Matisse, Miró o Tàpies. La seva web la trobareu aquí

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Sabies que Salses és el punt més septentrional de parla catalana al món. Quin és el més meridional?Aquí ho trobaràs.
El rugbi és un esport, malgrat tot, poc conegut encara. Saps les seves regles? Aquí les trobaràs.
La Catalunya Nord és un lloc on s'instal·len cada vegada més francesos, vinguts del nord per l'atracció del clima. Encara que per a nosaltres són comarques fredes per a ells són el sud mediterrani. Mira't aquest mapa meteorològic de l'estat francès i compara les temperatures.
Sobre aquest mapa de Perpinyà descobriu El Castellet i on és
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua