Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Descobert un sistema planetari

La formació de l'Univers

Units per l'atracció, units per la gravetat

L'origen de la vida



divendres, 25 d'octubre de 2002
En una conferència tinguda a la seu de la NASA (Washington. EEUU), els científics nord-americans Paul Butler i Geoffrey Marcy van anunciar l'existència d'un nou sistema solar molt semblant al nostre. També van destacar el descobriment de quinze planetes nous. Amb aquests, ja són gairebé un centenar els planetes coneguts que es troben fora del Sistema Solar.

Dins el nou sistema planetari s'ha identificat un planeta molt similar a Júpiter que gravita al voltant d'una estrella anomenada 55 Candri, i d'una edat que s'aproxima a la del Sol. És la primera vegada que es troba un planeta amb una òrbita i unes dimensions semblants a les de Júpiter. Tots els que s'havien identificat fins ara són molt a prop de l’estrella a què pertanyen. L'espai enorme que hi ha entre el planeta descobert i 55 Candri obre la possibilitat de trobar un astre semblant a la Terra. Aquesta és l'excepcionalitat del descobriment.

L'any 1996 Marcy i Butler ja van trobar un planeta que girava al voltant de 55 Candri, però fins que no han descobert aquest nou planeta similar a Júpiter no n’han vist les similituds amb el nostre Sistema Solar.

El nou sistema planetari és a uns 41 anys llum de la Terra; una distància que sembla immensa, sobretot si tenim en compte que un any llum equival aproximadament a 10 bilions de quilòmetres. Però els científics consideren que aquest sistema és força a prop. De fet, l'estrella 55 Candri es pot observar mitjançant uns simples prismàtics. Fins i tot hi ha qui sosté que abans d'una dècada podrem tenir un coneixement força precís del planeta acabat de descobrir. Per als ‘caçaplanetes’ res no sembla impossible.


La formació de l'Univers


+ L' origen de l' univers encara és motiu de polèmica.
Segons la teoria més acceptada, l'Univers s'originà fa uns 15.000 milions d'anys, després d'una gran explosió que anomenem Big Bang, que en anglès vol dir 'gran espetec'. Segons aquesta hipòtesi, tota la matèria i l'energia de l'univers es trobaven originàriament concentrades en un nucli molt petit. La temperatura era elevadíssima. Per causes encara desconegudes, en resultà una explosió, seguida d’una expansió i d’un refredament de l'Univers que encara duren avui. El nostre Sistema Solar tot just si és una minúscula part d'aquesta matèria.

Units per l'atracció, units per la gravetat


+ Els planetes s'atreuen per mitjà de la gravetat
Segons la llegenda, fa més de tres-cents anys que, mentre el físic Isaac Newton seia sota una pomera, li va caure una poma a sobre, i va voler saber per què havia caigut. Aquesta interrogació el va dur a formular la Llei de la Gravitació Universal, que diu que tots els objectes s'atreuen segons la magnitud i la distància que els separa; i no solament els objectes de la Terra, sinó tots els de l'Univers. Amb aquesta llei s'explicava, per fi, el moviment dels planetes al voltant del Sol. Segons Newton, els planetes tenen una força que els impulsa en un moviment rectilini, però l'atracció del Sol fa que hi girin al voltant amb un moviment el·líptic. Les idees d'aquest gran científic anglès van prevaler, indiscutides, més de dos-cents anys fins que la teoria de la relativitat d'Einstein en va qüestionar la universalitat.

L'origen de la vida


+ Encara no se sap del cert cóm s'originà la vida a la Terra
La vida aparegué a la Terra fa uns 3.800 milions d'anys, quan el refredament del planeta hi féu possible l'aparició de l'aigua. Però no hi va pas sorgir per generació espontània, sinó després d’una lenta evolució que transformà la matèria inorgànica primitiva en matèria orgànica, i aquesta en organismes unicel·lulars que es van anar fent més i més complexos. Tot amb tot, encara no s'ha pogut explicar definitivament per què un conjunt de molècules orgàniques esdevingueren entitats vives. Durant el segle XX es va desenvolupar la teoria de la panspèrmia, segons la qual la vida havia arribat a la Terra amb alguns dels cossos que hi xocaren fa milions d'anys… De totes maneres, els defensors d'aquesta idea tampoc no han pogut donar raó del procés que devia originar els éssers vius fora del nostre planeta.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'any 1656 l'arquebisbe de la ciutat irlandesa d'Armagh, James Ussher, va afirmar que la creació del món s’havia escaigut el 22 d'octubre del l'any 4004 abans de Crist a les vuit del vespre. Ussher havia arribat a aquesta conclusió després d'haver analitzat detalladament les genealogies de la Bíblia. Gràcies al desenvolupament de la ciència geològica, avui sabem que la terra s'originà fa uns 4.600 milions d'anys.
  • Durant molts segles s’havia pensat que la Terra era el centre de l'univers, una idea exposada un segle abans de Crist per l'astrònom grec Ptolomeu. No va ser fins molt més tard que els científics van arribar a la conclusió que la terra girava sobre si mateixa i al voltant del Sol. Copèrnic, Galileu i Newton foren els defensors d'aquesta teoria, dita heliocèntrica.
  • Al segle XVII el Tribunal de la Inquisició va obligar Galileu a retractar-se de la seva idea que la Terra es movia i girava al voltant del Sol. Segons la tradició, en el moment de demanar perdó, aquest físic italià va donar un fort cop de peu a terra. La sala on es trobava va retrunyir i llavors pronuncià la cèlebre frase 'Eppur si muove' ( I, tanmateix, es mou).
  • Originàriament, l'Univers era format únicament d’hidrogen. Tots els altres elements, com ara l'oxigen, van néixer més tard, arran d’un seguit de processos de fusió nuclear.
  • Dins l'Univers no hi ha el buit. Hi ha elements visibles, com ara els planetes, els estels o les galàxies, i elements invisibles que no són observables, però que hi són. Els primers es poden veure perquè emeten radiacions degudes a l’elevada temperatura que tenen.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'El sol surt a llevant'. És una frase que forma part del llenguatge popular. Però, creus que és científicament correcta? Justifica la teva resposta.
Segons la teoria del Big Bang, l'Univers es troba en continua expansió. Si aquesta expansió és certa, com s'explica que els planetes mantinguin el moviment el·líptic al voltant del Sol?
Podries explicar la raó per què una bala impulsada per un canó no cau a terra verticalment. Hi trobes cap relació amb el moviment el·líptic dels planetes al voltant del Sol?
Llegeix les característiques dels éssers vius que es troben en aquesta pàgina. Una vegada ho hagis fet, fes clic a avalua't i respon cadascuna de les preguntes que s'hi formulen.
I també...
  • Andròmeda és la galàxia veïna més gran. En concret, és a 2.200 milions d'anys llum de la Via Làctia, la nostra galàxia. Podries calcular quants bilions de quilòmetres de distància ens en separen?
  • El telescopi espacial Hubble és un gran observatori de l'Univers, situat a 600 quilòmetres de la superfície terrestre. Deu el nom a l'americà Edwin P. Hubble. Saps quin descobriment confirmà aquest científic? Busca-ho en aquesta adreça. Ets capaç de trobar-ho en menys de cinc minuts?
  • El descobriment d'un planeta similar a Júpiter ha fet concebre esperances de trobar un planeta semblant al nostre. Esmenta alguna raó que justifiqui aquestes esperances. Trobes que els científics són massa optimistes?
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua