Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Escola del Bosc: cent anys de valors pedagògics

Rosa Sensat

Principis educatius

Escola del Mar


dimecres, 28 de maig de 2014
Al començament del segle XX, l'Ajuntament de Barcelona va començar a ésser molt conscient de la importància que tenia l'educació en els infants. Per això va posar fil a l'agulla a tot un seguit de projectes de renovació pedagògica amb la intenció d'obrir escoles a l'aire lliure, atès que la llei d'aleshores solament permetia als municipis ce crear i gestionar centres de característiques especials. La primera que va néixer de l'impuls decidit del regidor Lluís Nicolau d'Olwer i la mestra i pedagoga Rosa Sensat fou l'Escola del Bosc, oberta el 8 de maig de 1914 a la muntanya de Montjuïc amb l'objectiu d'oferir als fills dels obrers de les fàbriques de Barcelona, especialment els qui tenien problemes respiratoris, un entorn més saludable i sense la contaminació de la ciutat.

L'Escola de Bosc, seguint els principis de la Waldschule de Charlottenburg d’Alemanya, les escoles Plein Air de França i les Open Air Schools d’Anglaterra, es va mantenir durant els primers anys fidel al caràcter profundament social i també al concepte d'educació integral de l'alumnat. Però l'adveniment de la dictadura de Francisco Franco, el 1939, va tallar de soca-rel el projecte educatiu, de fet, de tot el sistema escolar del país. Tot i que a l'Escola del Bosc van restar durant molts anys un grup de mestres d'abans de la guerra, la represa de l'esperit originari no es va poder materialitzar fins els anys 1970, de la mà d'un corrent pedagògic de recuperació dels principis de la institució.

Rosa Sensat


Els primers anys de l'Escola del Bosc, la directora de la secció de nenes va ésser Rosa Sensat i Vilà (Masnou, 1873 – Barcelona, 1961) i el director de la de nens, Antolí Monroy i Paz. La tasca de Sensat, mestra d'una gran personalitat humana i intel·lectual, va ésser molt destacable perquè hi va poder posar en pràctica els principis de les escoles noves d'Europa, adequadament adaptats a les característiques de l'alumnat de l'escola. Per la seva important tasca de divulgació de nous corrents i experiències i de la seva capacitat d'organització de centres escolars, Sensat va inspirar un col·lectiu de mestres encapçalats per Marta Mata a fundar el 1965 l'Escola de Mestres Rosa Sensat.

Principis educatius


Segons Rosa Sensat, els principis educatius de l'Escola del Bosc eren: el coneixement del noi i el respecte a la seva personalitat i els seus drets han d'ésser els fonaments en què ha de recolzar el mestre tota la seva acció educativa; el noi ha d'ésser considerat el centre de tot el sistema educatiu; la vida a plena natura és factor essencialíssim d'una cultura integral; la salut i les forces físiques són condició indispensable i pròpia de tota adquisició de forces intel·lectuals; cal posar el noi en contacte directe amb les formes de la vida, la naturalesa i el treball humà perquè adquireixi nocions immediates dels éssers i les coses; programa restringit, limitació d'hores d'estudi i metodologia adequada per a obtenir un màxim rendiment amb un mínim d'esforç intel·lectual; preocupació constant i preferent per la millora del noi com a ésser moral, formant el seu caràcter i desenrotllant la seva individualitat, a més dels seus sentiments socials i patriòtics; i disciplina familiar perquè la vida de l'escola sigui una imatge veritable de la vida de la llar.

Escola del Mar


L'experiència positiva de l'Escola de Bosc va animar l'ajuntament i la Mancomunitat de Catalunya, instituïda el 1914, a crear més centres escolars municipals de característiques semblants, com l’Àngel Baixeras, la Farigola de Vallcarca i, especialment, l'Escola del Mar de la Barceloneta. Fou inaugurada el 26 de gener de 1922 a la mateixa platja com a escola de primera ensenyança destinada a infants que tenien una salut precària i es feia aconsellable una educació a l'aire lliure i prop del mar. L'any 1938, un bombardeig feixista la va destruir i fou traslladada temporalment a Montjuïc, a l'edifici on hi ha avui el Museu Etnològic de Barcelona. I el novembre del 1948 va obrir l'edifici del barri del Guinardó on continua actualment.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La cançó del centenari: 'Som del Bosc'.
Escola del Bosc: visita virtual.
Pàgina de Facebook amb totes les activitats relacionades amb el centenari.
Documental 'Han bombardejat una escola', sobre l'Escola del Mar.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua