Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les eleccions europees

Partits polítics paneuropeus

El paper de l'europarlament

Elecció del president


dimarts, 20 de maig de 2014
La Unió Europea (UE) consta de vint-i-vuit estats membres, ocupa una superfície de 4.385.449 quilòmetres quadrats i té una població de més de 505 milions de persones. En un territori tan gran i divers, en termes geogràfics i demogràfics, és evident que organitzar-hi eleccions no és una tasca senzilla. Per això, de fet, les que han de renovar el Parlament Europeu es fan aquesta setmana durant quatre dies, del 22 al 25 de maig, depenent de cada país.

Les vuitenes eleccions directes des del 1979 a la UE, en què s'han d'elegir 751 eurodiputats adscrits a una tretzena de grans partits polítics a escala europea, són marcades pel fantasma d'una alta abstenció, pel previsible auge del vot antieuropeista en molts estats i, en el cas català, per les crides d'algunes formacions a transformar-les en un indicador de la força dels partidaris del dret de decidir i de la consulta sobre la independència prevista per al 9 de novembre vinent.

Partits polítics paneuropeus


Un partit a escala europea és una organització que segueix un programa polític concret i és format per formacions i individus d'uns quants països i, per tant, té representació en alguns estats de la UE. De partits polítics paneuropeus, n'hi ha actualment una tretzena de constituïts: el Partit Popular Europeu és la família política del centredreta europeu i actualment majoritari a l'europarlament; el Partit dels Socialistes Europeus aplega mig centenar de partits socialistes, socialdemòcrates i laboristes; l'Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa; els Verds; l'Aliança dels Conservadors i Reformistes Europeus; el Partit de l'Esquerra Europea; el Moviment per l'Europa de les Llibertats i la Democràcia; el Partit Demòcrata Europeu; l'Aliança Lliure Europea, que defensa la llibertat dels pobles d'Europa; l'Aliança Europea per la Llibertat; l'Aliança Europea de Moviments Nacionals, el Moviment Polític Cristià Europeu, i Demòcrates de la UE.

El paper de l'europarlament


Les principals tasques dels eurodiputats són la preparació de lleis que afecten la vida quotidiana dels ciutadans europeus i l'elaboració dels pressupost anual de la UE, dues qüestions que decideixen conjuntament amb el Consell Europeu (que aplega els vint-i-vuit governs). El parlament també té competències de supervisió o fiscalització sobre la resta d'institucions de la UE, dóna veu a les inquietuds de la ciutadania i pot introduir les qüestions més candents de l'agenda política.

Elecció del president


Les eleccions europees de la setmana vinent són importants, segons la mateixa UE, perquè el parlament entrant haurà de treballar per resoldre la greu crisi econòmica que afecta molts estats comunitaris. La importància de la cita electoral també ve donada perquè per primera vegada, quan a la tardor els estats membre hagin de nomenar el successor del conservador José Manuel Durão Barroso al capdavant de la Comissió Europea, hauran de tenir en compte el resultat de les eleccions. Dels tretze partits polítics europeus, cinc han nomenat ja un candidat a la presidència.

MATERIALS

  • Eleccions europees
    Format:Web
    Portal oficial i multilingüe de les eleccions europees del 22 al 25 de maig.
  • Eleccions europees 2014
    Format:Web
    Guia ràpida sobre el paper i la feina del Parlament Europeu, i material sobre les eleccions.

QUE HO SABIES?

  • Des que Croàcia es va afegir a la Unió Europea el juliol del 2013 hi ha hagut 766 diputats al Parlament Europeu, una xifra que es reduirà a 751 des d'aquestes eleccions.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

MepRanking.eu ofereix estatístiques dels diputats més actius, i menys, de l'europarlament.
SOS Racisme alerta que a les eleccions pot tenir un gran creixement l'extrema dreta.
PollWatch2014 facilita enquestes periòdiques sobre les macroeleccions.
Myvote2014 fa campanya per a reduir l'abstenció, especialment entre els votants més joves.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua