Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els pobles víkings

Expansió occidental

Arribada a l'Amèrica del Nord

Expansió oriental


dimecres, 7 de maig de 2014
El cinema i la literatura han ofert sovint una imatge dels víkings com a poble de guerrers escandinaus que, a bord dels temuts drakars, van terroritzar entre els segles VIII i XII dC l'occident europeu amb atacs sanguinaris i despietats en cerca de botins. La realitat, amb tot, no és ben bé així. D'entrada, els anomenats genèricament víkings eren, de fet, un conjunt de pobles de parla germànica originaris de les actuals Dinamarca, Noruega i Suècia que es van dedicar a comerciar principalment amb pells, ambre i esclaus. En ocasions van recórrer al pillatge i l’extorsió.

Entre els segles VIII i XI dC van atacar les costes d'alguns països de l’occident europeu, van colonitzar territoris del nord de l’Atlàntic i van explotar rutes comercials que s’estenien de les illes Britàniques fins a Bizanci. Així com els víkings noruecs i danesos (també anomenats normands, ‘homes del nord’) es van fer presents a les actuals Anglaterra, Escòcia i Irlanda, a més de Normandia, els suecs (o varegs) es van desplaçar principalment cap a l’est europeu.

Per ajudar a trencar mites i motlles de la cultura víking, el Museu Marítim de Barcelona acull fins el setembre una exposició que endinsa el visitant en aspectes com el comerç, els costums, la vida domèstica, els rituals de mort, el poder de la mitologia i el simbolisme dels vaixells, a partir dels últims descobriments i recerques arqueològics.

Expansió occidental


Els víkings normands van atacar, a partir de l’última dècada del segle VIII dC, els regnes cristians anglosaxons i celtes de les illes Britàniques, a més de l’oest de l’imperi Carolingi i fins i tot alguns indrets de la península Ibèrica (Galícia, Lisboa, al-Andalus...) i de la Mediterrània. També van colonitzar les illes Shetland i Òrcades (actualment sota administració escocesa), les illes Fèroe, Islàndia, Grenlàndia i van arribar, efímerament, a les costes nord-orientals del continent americà.

Arribada a l'Amèrica del Nord


Cinc-cents anys abans que no pas Cristòfor Colom, al segle X dC, els víkings van ésser els primers europeus a arribar al continent americà. L'explorador Leif Ericson (970-1020) va establir alguns assentaments efímers a Labrador i Terranova (Canadà). El poblat víking de L'Anse aux Meadows fou descobert el 1960 i és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Expansió oriental


Els varegs, víkings de l'actual Suècia, es van expandir cap a l'est i van obrir rutes comercials al llarg de les conques dels rius Volga, Dnièpr i Don, fins a les mars Càspia i Negra, i van entrar en contacte amb l’imperi Bizantí, normalment per establir-hi intercanvis comercials. De la seva unió amb els pobles eslaus que s'hi van trobar van sorgir els principats russos de Kíev i Novgorod.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Un dels mites erronis que s'han difós dels víkings és que portaven cascs amb banyes, dels quals no hi ha cap constància.
  • Al segle XI dC, els descendents dels víkings que dominaven el comtat francès de Normandia es van apoderar del regne d’Anglaterra i de Sicília.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapa interactiu de la diàspora víking.
A Roskilde (Dinamarca) hi ha el Museu dels Vaixells Víkings, amb cinc embarcacions.
Els víkings parlaven el nòrdic antic i escrivien en l'alfabet rúnic.
Ací podeu escriure el vostre nom en rúnic.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua