Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els valors del cooperativisme

'Un, dos, coop'

El cooperativisme a Catalunya

El cop del franquisme


dimecres, 9 d'abril de 2014
Amb el nom de cooperativa es coneix un tipus d'empresa amb uns valors socials ben definits i gestionada democràticament pels seus socis. L'origen del cooperativisme, cal situar-lo a l’Anglaterra del començament del segle XIX, en plena revolució industrial i en paral·lel amb uns altres moviments obrers i de transformació social com l’anarquisme, el socialisme, el marxisme i el sindicalisme. Aquestes associacions de persones unides per a l’activitat econòmica han de complir els principis cooperatius proclamats a l'Assemblea de l'Aliança Cooperativa Internacional a Manchester, el 23 setembre de 1895: l'adhesió lliure i oberta; la gestió democràtica; la participació econòmica dels socis; l'autonomia; l'educació, la informació i formació; la cooperació entre cooperatives, i l'interès per la comunitat.

Des de la constitució de la primera cooperativa anglesa, cap al 1827, el moviment es va escampar durant el segle XIX per tot Europa i, el segle XX, per la resta del món. Actualment les cooperatives són presents en quasi tots els països i en la major part de sectors econòmics: agroalimentari, bancari, industrial, de salut, d'habitatge, d'assegurances, de turisme, de consum...

'Un, dos, coop'


Per a difondre els valors de les cooperatives a les escoles, aquesta setmana s'ha presentat 'Un, dos, coop', un programa educatiu adreçat a més d'un miler d'alumnes catalans d’entre sis anys i catorze. La iniciativa és fruit dels beneficis obtinguts l'any passat per Suara, la cooperativa d’atenció a les persones més gran de Catalunya. Que els seus centenars de treballadors hagin decidit en assemblea de destinar una part dels seus guanys a promoure el cooperativisme entre els infants és una mostra més dels valors que hi ha al darrere d'aquesta mena d'empreses. En la presentació del programa, ideat per l'Apòstrof i coordinat per Aposta, s’han sumat els grups Macedònia i Bedroom, amb dues cançons infantils sobre cooperativisme i un videoclip que arribarà als alumnes.

El cooperativisme a Catalunya


Les idees cooperativistes van arribar força d'hora a Catalunya. Durant el primer terç del segle XIX, el nostre país passava una depressió econòmica que va frenar el progrés industrial i el comerç i els moviments obrers, tot i que eren aleshores prohibits, van començar a posar en marxa les primeres associacions amb la finalitat d'obtenir ajuda de tipus mutualista. Aquestes organitzacions funcionaven com a cooperatives, per bé que la idea del cooperativisme no era encara coneguda. El 1840 ja hi havia formes mixtes de sindicat obrer, mutualitat i cooperativa de producció, nascudes com a eina de resistència activa de la classe treballadora.

El cop del franquisme


De mitjan segle XIX fins la guerra del 1936-1939, l'augment del cooperativisme al nostre país va ésser molt important. Però l'auge es va aturar en sec amb la dictadura de Francisco Franco: es van dissoldre totes les cooperatives creades durant la república per 'marxistes i roges' (si al 1935 hi havia 300 cooperatives de producció i treball, el 1942 en quedaven sols 65) i molts immobles de les cooperatives foren confiscats i llurs béns, traspassats. Alguns dirigents cooperativistes van haver d'exiliar-se i tot. A partir de la segona meitat dels anys 1960 va començar un cert despertar en la creació de noves cooperatives i la reanimació d'algunes que havien quedat inoperants, una tendència que els últims anys, amb la crisi, s'ha incrementat arran de l'alternativa que representen a la lògica del capitalisme.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Les organitzacions cooperatives de tot el món i de tots els sectors d’activitat s’agrupen en l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI), fundada a Londres l’any 1895.
  • A Europa hi ha comptabilitzades unes tres-centes mil cooperatives, que donen feina a uns cinc milions de persones.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La Societat dels Honorables Pioners de Rochdale (1844) va establir les bases del moviment cooperatiu modern.
Cada primer dissabte de juliol se celebra el Dia Internacional de les Cooperatives.
El 2012 es va celebrar l'Any de les Cooperatives.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua